Jste zde

Dýňová polévka. Kluci v akci ji vaří s bylinkami, slunečnicovými semínky i řeřichou

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 13:47

Dýňová polévka v podání kuchařů kulinárního TV pořadu Kluci v akci zrakům diváků rozhodně neunikla. Málokdo ale ví, že Kluci v akci představili už celkem 3 recepty na dýňovou polévku. O všechny tři chuťově zajímavé variace dýňové polévky se podělíme.

1

Dýňová polévka s bylinkami a lososem

Bazalka, petrželka a tymián v receptu na dýňovou polévku sehrají zajímavou roli. Bylinky proto nasekáme. Dýni očistíme, zbavíme slupky a semínek. Nachystáme si také brambory (na 300 g očištěné dýně celkem 200 g brambor varného typu B nebo C) a nakrájíme je rovněž na kostky. Dýni a brambory dáme do kastrolu a zalijeme vodou, vaříme doměkka. Uvařenou zeleninu rozmixujeme na krém, přidáme bylinky, smetanu (200 ml smetany ke šlehání), pár kapek balsamica, osolíme a necháme přejít varem. Uzeného lososa nakrájíme na nudličky a dáme do talíře s dýňovou polévkou. Fantastický voňavý krém je hotový.

2

Dýňová polévka se slunečnicovým semínkem

O tento recept se s televizními diváky podělila manželka kuchaře Ondřeje Slaniny. Recept je následující. Dýni zbavíme dýňových semínek, oloupeme a nakrájíme na kostky (cca 500 g dýně na 4 porce polévky). Dýni „hokaido“ neloupeme, pouze nakrájíme. Přidáme 50 g másla, pepř, sůl a nadrobno nakrájenou 1 cibuli. Na rozdíl od ostatních receptů na dýňovou polévku z pořadu Kluci v akci dýni vařit nebudeme. Uděláme dýňovou polévku z pečené dýně. Dýni proto dáme do trouby na 40 minut při teplotě 160 °C.

Dýni máme upečenou, pekáč zalijeme asi litrem zeleninového vývaru a rozmixujeme do hustého krému. Přidáme už jen cca 250 ml smetany, zamícháme. Krémovou polévku z dýně servírujeme posypanou slunečnicovými semínky (můžeme použít i dýňová semínka).

„Dýně velmi dobře váže jakékoliv chutě. Takže můžete si do polévky přidat muškátový oříšek nebo i zázvor,“ doporučuje Ondřej Slanina.

3

Dýňová polévka s řeřichou

„Dýně je podle mne podceňovaná zelenina. Trošku se na ni zapomíná. A přitom je lahodná,“ posteskl si v pořadu Kluci v akci Filip Sajler.

A proto se rozhodl představit tento recept na dýňovou polévku. Dýni rozpůlíme, vydlabeme dužinu, zbavíme tvrdé slupky. Nakrájíme na malé kostky, k dýni si nakrájíme ještě brambory (ke 400 g dýně celkem 200 g brambor). Zeleninu uvaříme v zeleninovém vývaru (1 l) až do rozpadnutí. Aby dýňová polévka byla krémová, rozmixujeme ji. A musíme ochutit. Osolíme a nastrouháme do ní zázvor. Pokud se chystáme dýňovou polévku podávat i dětem, nastrouháme zázvoru méně, protože je štiplavý. Krátce povaříme a na závěr zjemníme smetanou na vaření (120 ml) a podáváme s posypanou řeřichou. Uvařili jsme 4 porce polévky.

Tipy

Dýňovou polévku servírujte v půlce vydlabané dýně. Má to styl.

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva wikimedia.org/wiki/File:Gr%C3%A6skarsuppe_med_koriander_og_ristet_chorizo_(5094486928).jpg; wikimedia.org/wiki/File:Pumpkin_soup_with_ginger_and_roasted_pumpkin_seeds.jpg; wikimedia.org/wiki/File:Crema_de_calabaza_asada.jpg
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...