Jste zde

10 až 30 minut

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Vaříme v “parníku”: Mleté bylinkové placičky s rýží a tvarohový pudink

Bez chemie a s minimem tuku – tyto přednosti mají masové placičky s bylinkovou houbovou omáčkou podávané s rýží, a tvarohový pudink coby zákusek. A ještě jeden důležitý společný bod – placičky, rýže i dezert jsou šetrně připraveny v parním hrnci. Parní hrnec je velmi vděčný domácí pomocník. Jeho...

Jahodový rozvar: Vynikající ovocný polotovar snadno, a bez velké práce

Jahodový rozvar by se dal také označit jako jahody zavařené ve vlastní šťávě. Jahodový rozvar můžeme sterilovat a pak použít coby polotovar k přípravě sladkých jídel, moučníků, dezertů či nápojů. Jahodový rozvar je méně sladký než džem či marmeláda, ale koncentrovanější než kompot. Jeho další...

Pampeliška v kuchyni: Vyčistí tělo zevnitř i navenek

Pampeliškou nám příroda podává pomocnou ruku, abychom napravili prohřešky, jimiž jsme v zimě trápili svůj organismus. Pomůže nám vyčistit se zevnitř i navenek. Pampeliška podpoří látkovou výměnu v těle, pročistí krev, ozdraví játra, zbaví organismus jedů, odvodní. Pampeliška pomůže setřást jarní...

Veselé velikonoční květináče: Pro radost a jarní náladu

Vlastnoručně vyrobené veselé květináče pomohou vytvořit velikonoční ovzduší v bytě. Materiál, který je na ně potřeba, se najde v každé domácnosti, v níž se tu a tam něco opravuje. Kromě láce je výhodou, že si můžeme vybrat přesně tu barevnost, kterou chceme. Totéž platí i o dekoru velikonočních...

Jak si vyrobit plstěný náhrdelník | návod s obrázky

Náhrdelník z kuliček plstěných zasucha a barevných korálků je lehoučký, příjemně se nosí a je snadné jej i vyrobit. Přichystejte si ovčí rouno, které zakoupíte v obchodě s výtvarnými potřebami, a pojďte na to.

Řeřicha přivolává jaro a vzpruží tělo poničené zimou

Kdyby se daly kuchyňským bylinkám přisuzovat lidské vlastnosti, mohla by být řeřicha setá představitelka trpělivosti. Na jaře, v létě a na podzim, když truhlíky přetékají bujným kořením, si na řeřichu nikdo ani nevzpomene. Ale její semínka tiše vyčkávají. Pak přijde konec zimy, a tehdy řeřicha...

Horké ovocné čaje a další nápoje: Tekutiny potřebujeme i v zimě

Zatímco v létě se ve všech pádech skloňuje heslo „pitný režim“ a příruční petka s nápojem už málem povýšila na módní doplněk, v zimě se o potřebě přijímat tekutiny tak nějak nemluví. Jenže pít je nutno i v chladném čase, kdy žízeň nepociťujeme. Nedostatek tekutin tělo ohlásí třeba bolestí hlavy...

Pravý feferonkový salát: Tajemství odhaleno

Při cestě za téměř zapomenutými jídly či původními recepturami nešlo minout jednu z ikon studené lahůdkářské výroby – feferonkový salát. Je zajímavé, že se přes svou všeobecnou oblíbenost nestal předmětem domácí nápodoby. A když, výsledek byl vždy sice „pálivý“, ale i od pohledu úplně jiný. Pravý...

Stránky