Dýňová polévka. Kluci v akci ji vaří s bylinkami, slunečnicovými semínky i řeřichou
Dýňová polévka v podání kuchařů kulinárního TV pořadu Kluci v akci zrakům diváků rozhodně neunikla. Málokdo ale ví, že Kluci v akci představili už celkem 3 recepty na dýňovou polévku. O všechny tři chuťově zajímavé variace dýňové polévky se podělíme.
Krok 1
Dýňová polévka s bylinkami a lososem
Bazalka, petrželka a tymián v receptu na dýňovou polévku sehrají zajímavou roli. Bylinky proto nasekáme. Dýni očistíme, zbavíme slupky a semínek. Nachystáme si také brambory (na 300 g očištěné dýně celkem 200 g brambor varného typu B nebo C) a nakrájíme je rovněž na kostky. Dýni a brambory dáme do kastrolu a zalijeme vodou, vaříme doměkka. Uvařenou zeleninu rozmixujeme na krém, přidáme bylinky, smetanu (200 ml smetany ke šlehání), pár kapek balsamica, osolíme a necháme přejít varem. Uzeného lososa nakrájíme na nudličky a dáme do talíře s dýňovou polévkou. Fantastický voňavý krém je hotový.
Krok 2
Dýňová polévka se slunečnicovým semínkem
O tento recept se s televizními diváky podělila manželka kuchaře Ondřeje Slaniny. Recept je následující. Dýni zbavíme dýňových semínek, oloupeme a nakrájíme na kostky (cca 500 g dýně na 4 porce polévky). Dýni „hokaido“ neloupeme, pouze nakrájíme. Přidáme 50 g másla, pepř, sůl a nadrobno nakrájenou 1 cibuli. Na rozdíl od ostatních receptů na dýňovou polévku z pořadu Kluci v akci dýni vařit nebudeme. Uděláme dýňovou polévku z pečené dýně. Dýni proto dáme do trouby na 40 minut při teplotě 160 °C.
Dýni máme upečenou, pekáč zalijeme asi litrem zeleninového vývaru a rozmixujeme do hustého krému. Přidáme už jen cca 250 ml smetany, zamícháme. Krémovou polévku z dýně servírujeme posypanou slunečnicovými semínky (můžeme použít i dýňová semínka).
„Dýně velmi dobře váže jakékoliv chutě. Takže můžete si do polévky přidat muškátový oříšek nebo i zázvor,“ doporučuje Ondřej Slanina.
Krok 3
Dýňová polévka s řeřichou
„Dýně je podle mne podceňovaná zelenina. Trošku se na ni zapomíná. A přitom je lahodná,“ posteskl si v pořadu Kluci v akci Filip Sajler.
A proto se rozhodl představit tento recept na dýňovou polévku. Dýni rozpůlíme, vydlabeme dužinu, zbavíme tvrdé slupky. Nakrájíme na malé kostky, k dýni si nakrájíme ještě brambory (ke 400 g dýně celkem 200 g brambor). Zeleninu uvaříme v zeleninovém vývaru (1 l) až do rozpadnutí. Aby dýňová polévka byla krémová, rozmixujeme ji. A musíme ochutit. Osolíme a nastrouháme do ní zázvor. Pokud se chystáme dýňovou polévku podávat i dětem, nastrouháme zázvoru méně, protože je štiplavý. Krátce povaříme a na závěr zjemníme smetanou na vaření (120 ml) a podáváme s posypanou řeřichou. Uvařili jsme 4 porce polévky.
Dýňovou polévku servírujte v půlce vydlabané dýně. Má to styl.