Vaříme v “parníku”: Mleté bylinkové placičky s rýží a tvarohový pudink
Bez chemie a s minimem tuku – tyto přednosti mají masové placičky s bylinkovou houbovou omáčkou podávané s rýží, a tvarohový pudink coby zákusek. A ještě jeden důležitý společný bod – placičky, rýže i dezert jsou šetrně připraveny v parním hrnci. Parní hrnec je velmi vděčný domácí pomocník. Jeho služby ocení lidé s různými dietami, ale rovněž ti, kterým se nedostává moc času na vaření. Nebo také skuteční labužníci. Jídla připravená v parním hrnci chutnají trochu jinak, než když je vaříme klasicky. Jsou jemnější, delikátnější, na čemž se shodují všichni, kteří parní hrnec používají – ať už to je z jakéhokoliv důvodu.
Vaření v parním hrnci je čisté, bezstarostné a velmi zdravé. V parním hrnci se jídla upravují pouze pomocí horké páry – a to masa, zelenina i některé přílohy.
Jídla vařená v parním hrnci nepotřebují k přípravě tuk jako třeba při pečení, smažení nebo dušení. Ale neztrácejí svou chuť, což se stává u jídel vařených ve vodě. Protože všemi patry parního hrnce cirkulují vonné páry, jsou jimi pokrmy prostoupeny. Chuť jídel z parního hrnce je jemná, doslova se „usmívají“ svou čerstvostí.
- Parní hrnec využijí lidé, kteří potřebují šetrně připravenou, málo tučnou stravu: žlučníkáři, diabetici, lidé s chorobami žaludku, jater, slinivky břišní či dvanáctníku.
- Velký prostor skýtá parní hrnec pro přípravu jídel bez lepku.
- Jídla z parního hrnce jsou vhodná pro lidi s redukční nebo nízkokalorickou dietou,
- ale i pro seniory, kteří trpí nechutenstvím.
“Parník” pro příliš zaměstnané
Vaření v parním hrnci je bezstarostné: nic nemůžeme připálit, převařit, vaření se děje mimo plotnu, na jednom místě. Když „parník“ oznámí konec svého díla, nic se nestane, když k uvařenému pokrmu hned neběžíme – klidně dokončíme rozdělanou práci a pak přidáním jedné dvou minut jídla ve všech patrech prohřejeme. Parní hrnec proto vyhovuje i těm, které vaření moc nebaví či na ně nemají čas.
Mleté placičky: Bez tuku a bez lepku
Mleté maso je pro vaření v parním hrnci velmi vhodné. Můžeme je připravit podle všech možných předpisů, i dle vlastní fantazie – vždy to dopadne dobře. Karbanátky, čevapčiči, čufty, masovou kouličky, sekané bifteky -cokoliv. Mohou být nastaveny zeleninou, obilninami, spojovány vejcem, strouhánkou, moukou. A nebo také ničím. U parního hrnce je výhoda, že s masem během vaření nijak nemanipulujeme: jak je položíme na pařák, tak zůstane. Nerozsype se. Odpadají problémy, které vznikají při vaření, dušení, opékání bez tuku. Do mletého masa nemusíme přidávat žádný „spojovací“ materiál – mouku, strouhánku. Placičky tak mohou být bez lepku (celiakie) nebo bez sacharidů (bezsacharidová, keto dieta).
Bylinkové placičky: Příprava
Pro čtyři osoby potřebujeme:
- 500 g kvalitního mletého masa,
- lžičku soli,
- šálek sekaných bylinek: pažitka, česnek medvědí, kopřiva, naťová cibulka, popenec, bazalka, mladý kmín, celerová a petrželová nať – podle sezony.
Bylinky jemně nasekáme, spolu se solí přidáme k masu, důkladně prohněteme. Namočenou rukou vytvoříme vyšší okrouhlé nebo podlouhlé placičky. Naskládáme do jedné pařicí misky a svrchu ještě posypeme bylinkami. Na posypání můžeme zvolit stejné nebo i trochu aromatičtější bylinky (když máme): snítku tymiánu, lístečky šalvěje.
Vaření rýže v parním hrnci
Propereme hrnek rýže. Nasypeme do misky na vaření rýže (je součástí vybavenosti parního hrnce). Přilijeme hrnek a půl vody a osolíme půl lžičkou soli.
Na rozdíl od většiny návodů na vaření v parním hrnci, kde je doporučováno umístit misku s rýží do nejvrchnějšího patra, my ji naopak uložíme do patra nejnižšího. Nad misku s rýží dáme patro s masovými placičkami. Proč? Když se začnou masové kuličky propařovat, bude z nich kapat šťáva, která by padala do zásobníku. Když pod placičky dáme rýži, budou vonné masové šťávy kapat do ní a dobře ji ochutí.
Do „parníku“ nalijeme vodu a nastavíme jej na 30 minut. Půl hodiny si ho nemusíme všímat, ale u některých typů je nutno dolít vodu. Po půl hodině je rýže měkká, ale sypká a placičky dokonale propařené a soudržné.
Čtyři naťové cibulky nasekáme na špalíky, šest až osm žampionů (nebo hříbků) nakrájíme na plátky. Rozpálíme lžičku másla, nasypeme cibulku, rychle orestujeme, přisypeme žampiony, trochu posolíme, zamícháme, přikryjeme poklicí a snížíme teplotu. Dusíme asi sedm minut. Pak zalijeme jedním deci sladké smetany, přisypeme hrst bylinek, které jsme použili do mletého masa. Přivedeme k varu, přidáme na špičku kulatého nože karí koření a směs odstavíme. Ochutnáme, případně přisolíme.
Při podávání můžeme vytvořit z rýže věneček, doprostřed nalít houbovou omáčku a na ni posadit masový bochánek. Nebo servírujeme klasicky – maso, příloha, omáčka.
Tvarohový pudink
Tvarohový pudink musíme připravit několik hodin před podáváním, aby vychladl a ztuhnul. Recept na něj pochází z kuchařské knihy Vaříme zdravě, chutně a hospodárně.
- 70 g másla
- 4 žloutky
- 4 bílky na sníh
- 70 g cukru krupice
- 70 g krupice
- 120 g tvaroh
- Kůra z půlky citronu
Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky a strouhanou citronovou kůru, vyšleháme do pěny. Přidáme tvaroh (čím tužší, tím lepší) a krupici. V jiné nádobě ušleháme tuhý sníh s bílků. Ručně zamícháme do hmoty. Můžeme přimíchat 50 gramů rozinek. Vlijeme do misky na rýži. V sezoně můžeme vtlačit nějaké ovoce (když jsme nedali rozinky).Hodinu vaříme v páře. Podle potřeby doléváme vodu.
Puding necháme dobře vychladnout, pak nakrájíme na porce a ozdobíme ovocem, šťávou, ovocným rozvarem, šlehanou smetanou, šlehanými bílky s ovocem – podle vlastní volby, dietních možností či stavu spíže.
Tipy
Mohlo by vás zajímat
Diskuze k článku