Jste zde

Vaříme v “parníku”: Mleté bylinkové placičky s rýží a tvarohový pudink

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 17:17

Bez chemie a s minimem tuku – tyto přednosti mají masové placičky s bylinkovou houbovou omáčkou podávané s rýží, a tvarohový pudink coby zákusek. A ještě jeden důležitý společný bod – placičky, rýže i dezert jsou šetrně připraveny v parním hrnci. Parní hrnec je velmi vděčný domácí pomocník. Jeho služby ocení lidé s různými dietami, ale rovněž ti, kterým se nedostává moc času na vaření. Nebo také skuteční labužníci. Jídla připravená v parním hrnci chutnají trochu jinak, než když je vaříme klasicky. Jsou jemnější, delikátnější, na čemž se shodují všichni, kteří parní hrnec používají – ať už to je z jakéhokoliv důvodu.

Vlastnit “parník” je výhra

Vaření v parním hrnci je čisté, bezstarostné a velmi zdravé. V parním hrnci se jídla upravují pouze pomocí horké páry – a to masa, zelenina i některé přílohy.

Jídla vařená v parním hrnci nepotřebují k přípravě tuk jako třeba při pečení, smažení nebo dušení. Ale neztrácejí svou chuť, což se stává u jídel vařených ve vodě. Protože všemi patry parního hrnce cirkulují vonné páry, jsou jimi pokrmy prostoupeny. Chuť jídel z parního hrnce je jemná, doslova se „usmívají“ svou čerstvostí.

  • Parní hrnec využijí lidé, kteří potřebují šetrně připravenou, málo tučnou stravu: žlučníkáři, diabetici, lidé s chorobami žaludku, jater, slinivky břišní či dvanáctníku.
  • Velký prostor skýtá parní hrnec pro přípravu jídel bez lepku.
  • Jídla z parního hrnce jsou vhodná pro lidi s redukční nebo nízkokalorickou dietou,
  • ale i pro seniory, kteří trpí nechutenstvím.

“Parník” pro příliš zaměstnané

Vaření v parním hrnci je bezstarostné: nic nemůžeme připálit, převařit, vaření se děje mimo plotnu, na jednom místě. Když „parník“ oznámí konec svého díla, nic se nestane, když k uvařenému pokrmu hned neběžíme – klidně dokončíme rozdělanou práci a pak přidáním jedné dvou minut jídla ve všech patrech prohřejeme. Parní hrnec proto vyhovuje i těm, které vaření moc nebaví či na ně nemají čas.

Mleté placičky: Bez tuku a bez lepku

Mleté maso je pro vaření v parním hrnci velmi vhodné. Můžeme je připravit podle všech možných předpisů, i dle vlastní fantazie – vždy to dopadne dobře. Karbanátky, čevapčiči, čufty, masovou kouličky, sekané bifteky -cokoliv. Mohou být nastaveny zeleninou, obilninami, spojovány vejcem, strouhánkou, moukou. A nebo také ničím. U parního hrnce je výhoda, že s masem během vaření nijak nemanipulujeme: jak je položíme na pařák, tak zůstane. Nerozsype se. Odpadají problémy, které vznikají při vaření, dušení, opékání bez tuku. Do mletého masa nemusíme přidávat žádný „spojovací“ materiál – mouku, strouhánku. Placičky tak mohou být bez lepku (celiakie) nebo bez sacharidů (bezsacharidová, keto dieta).

Bylinkové placičky: Příprava

Pro čtyři osoby potřebujeme:

  • 500 g kvalitního mletého masa,
  • lžičku soli,
  • šálek sekaných bylinek: pažitka, česnek medvědí, kopřiva, naťová cibulka, popenec, bazalka, mladý kmín, celerová a petrželová nať – podle sezony.

Bylinky jemně nasekáme, spolu se solí přidáme k masu, důkladně prohněteme. Namočenou rukou vytvoříme vyšší okrouhlé nebo podlouhlé placičky. Naskládáme do jedné pařicí misky a svrchu ještě posypeme bylinkami. Na posypání můžeme zvolit stejné nebo i trochu aromatičtější bylinky (když máme): snítku tymiánu, lístečky šalvěje.

Vaření rýže v parním hrnci

Propereme hrnek rýže. Nasypeme do misky na vaření rýže (je součástí vybavenosti parního hrnce). Přilijeme hrnek a půl vody a osolíme půl lžičkou soli.

Na rozdíl od většiny návodů na vaření v parním hrnci, kde je doporučováno umístit misku s rýží do nejvrchnějšího patra, my ji naopak uložíme do patra nejnižšího. Nad misku s rýží dáme patro s masovými placičkami. Proč? Když se začnou masové kuličky propařovat, bude z nich kapat šťáva, která by padala do zásobníku. Když pod placičky dáme rýži, budou vonné masové šťávy kapat do ní a dobře ji ochutí.

Do „parníku“ nalijeme vodu a nastavíme jej na 30 minut. Půl hodiny si ho nemusíme všímat, ale u některých typů je nutno dolít vodu. Po půl hodině je rýže měkká, ale sypká a placičky dokonale propařené a soudržné.

Bylinková omáčka s houbami

Bylinkovou omáčku s houbami uvaříme klasicky na plotně. Bude to trvat deset minut, takže žádná velká časová ztráta nevznikne.

Čtyři naťové cibulky nasekáme na špalíky, šest až osm žampionů (nebo hříbků) nakrájíme na plátky. Rozpálíme lžičku másla, nasypeme cibulku, rychle orestujeme, přisypeme žampiony, trochu posolíme, zamícháme, přikryjeme poklicí a snížíme teplotu. Dusíme asi sedm minut. Pak zalijeme jedním deci sladké smetany, přisypeme hrst bylinek, které jsme použili do mletého masa. Přivedeme k varu, přidáme na špičku kulatého nože karí koření a směs odstavíme. Ochutnáme, případně přisolíme.

Při podávání můžeme vytvořit z rýže věneček, doprostřed nalít houbovou omáčku a na ni posadit masový bochánek. Nebo servírujeme klasicky – maso, příloha, omáčka.

Tvarohový pudink

Tvarohový pudink musíme připravit několik hodin před podáváním, aby vychladl a ztuhnul. Recept na něj pochází z kuchařské knihy Vaříme zdravě, chutně a hospodárně.

  • 70 g másla
  • 4 žloutky
  • 4 bílky na sníh
  • 70 g cukru krupice
  • 70 g krupice
  • 120 g tvaroh
  • Kůra z půlky citronu

Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky a strouhanou citronovou kůru, vyšleháme do pěny. Přidáme tvaroh (čím tužší, tím lepší) a krupici. V jiné nádobě ušleháme tuhý sníh s bílků. Ručně zamícháme do hmoty. Můžeme přimíchat 50 gramů rozinek. Vlijeme do misky na rýži. V sezoně můžeme vtlačit nějaké ovoce (když jsme nedali rozinky).Hodinu vaříme v páře. Podle potřeby doléváme vodu.

Puding necháme dobře vychladnout, pak nakrájíme na porce a ozdobíme ovocem, šťávou, ovocným rozvarem, šlehanou smetanou, šlehanými bílky s ovocem – podle vlastní volby, dietních možností či stavu spíže.

Tipy

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva Text a foto: (jez)
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...