Francouzské brambory: Kluci v akci je dělají s uzeným masem | recept
Francouzské brambory? Kluci v akci ve svém pořadu pochybují, že francouzské brambory pocházejí z Francie. „Ale přeci jenom – Francie je velká země,“ pozastavuje se kuchař Ondřej Slanina v pořadu Kluci v akci nad označením pokrmu „francouzské“ i pro zapečené brambory s uzeným masem. Ať už je zvykem u vás doma dělat francouzské brambory jakkoli, neváhejte se inspirovat receptem z pořadu Kluci v akci. Francouzské brambory podle tohoto receptu jsou jednoduché, pěkně voní, doba pečení je jen 20+ minut a nezašpiníme skoro žádné nádobí.
Cibuli (200 g na 6 porcí pokrmu) nakrájíme na klínky, 300 g uzeného masa z komína na kostky. „To budou takové sedlácké francouzské brambory,“ věští Filip Sajler v gastropořadu podle surovin.
Kostky uzeného masa vložíme do rozehřáté pánve a zprudka orestujeme. „Když máte takhle dobré uzené maso, slaninu nebo nějaký špek, je na začátek důležité ho pěkně vypéct. Hezky pustí všechen ten tuk. A na tom tuku orestujeme právě tu cibuli a česnek,“ vysvětluje Ondřej Slanina.
„Když máme opečené maso, v našem případě pečený bůček na kmíně, je čas přidat cibuli a stále zprudka restovat, aby se cibule hezky zabarvila a zkřehla,“ říká Slanina. Přidáme česnek, nakrájíme 10 stroužků. „S česnekem pozvolna. On se nám rozvoní, ale nesmí se nám spálit,“ dodá Slanina. Směs v pánvi dochutíme pepřem, muškátovým oříškem a dvěma hrstkami nahrubo nasekaného libečku.
Předvařené oloupané brambory (1 kg) nakrájíme na silnější plátky. „Když si brambory vaříte, už je potřeba myslet na to, aby byly na skus. Aby nebyly úplně rozvařené a nerozpadávaly se,“ doporučuje Sajler, jak dosáhnout toho, aby francouzské brambory byly dokonalé.
Pekáč vymažeme vepřovým sádlem a můžeme vrstvit. První vrstvu tvoří na dno vyskládaná kolečka brambor, zasypeme ochucenou směsí z pánve, na to položíme druhou vrstvu brambor. Francouzské brambory vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme 20 až 30 minut.
V závěru pečení zalijeme vejci (4 ks) rozmíchanými společně se smetanou (100 ml), kterou jsme osolili, opepřili a přidali do ní 2 hrstky nasekané petrželky. Teplotu v troubě snížíme na 150 °C. „Je důležité zálivku z vajec a smetany lít ještě do rozpálených brambor společně s tím základem, aby se nám francouzské brambory hezky nasuflovaly,“ podotýká Sajler.
Hotové francouzské brambory s uzeným masem servírujeme s kyselou okurkou.
Tipy
Přečtěte si, jak se dělají pravé francouzské brambory – Pohlreich představil recept v pořadu Šéf na smetaně i ve stejnomenné kuchařce.
Diskuze k článku