Jste zde

Francouzské brambory: Kluci v akci je dělají s uzeným masem | recept

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 16:18

Francouzské brambory? Kluci v akci ve svém pořadu pochybují, že francouzské brambory pocházejí z Francie. „Ale přeci jenom – Francie je velká země,“ pozastavuje se kuchař Ondřej Slanina v pořadu Kluci v akci nad označením pokrmu „francouzské“ i pro zapečené brambory s uzeným masem. Ať už je zvykem u vás doma dělat francouzské brambory jakkoli, neváhejte se inspirovat receptem z pořadu Kluci v akci. Francouzské brambory podle tohoto receptu jsou jednoduché, pěkně voní, doba pečení je jen 20+ minut a nezašpiníme skoro žádné nádobí.

1

Cibuli (200 g na 6 porcí pokrmu) nakrájíme na klínky, 300 g uzeného masa z komína na kostky. „To budou takové sedlácké francouzské brambory,“ věští Filip Sajler v gastropořadu podle surovin.

2

Kostky uzeného masa vložíme do rozehřáté pánve a zprudka orestujeme. „Když máte takhle dobré uzené maso, slaninu nebo nějaký špek, je na začátek důležité ho pěkně vypéct. Hezky pustí všechen ten tuk. A na tom tuku orestujeme právě tu cibuli a česnek,“ vysvětluje Ondřej Slanina.

3

„Když máme opečené maso, v našem případě pečený bůček na kmíně, je čas přidat cibuli a stále zprudka restovat, aby se cibule hezky zabarvila a zkřehla,“ říká Slanina. Přidáme česnek, nakrájíme 10 stroužků. „S česnekem pozvolna. On se nám rozvoní, ale nesmí se nám spálit,“ dodá Slanina. Směs v pánvi dochutíme pepřem, muškátovým oříškem a dvěma hrstkami nahrubo nasekaného libečku.

4

Předvařené oloupané brambory (1 kg) nakrájíme na silnější plátky. „Když si brambory vaříte, už je potřeba myslet na to, aby byly na skus. Aby nebyly úplně rozvařené a nerozpadávaly se,“ doporučuje Sajler, jak dosáhnout toho, aby francouzské brambory byly dokonalé.

5

Pekáč vymažeme vepřovým sádlem a můžeme vrstvit. První vrstvu tvoří na dno vyskládaná kolečka brambor, zasypeme ochucenou směsí z pánve, na to položíme druhou vrstvu brambor. Francouzské brambory vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme 20 až 30 minut.

6

V závěru pečení zalijeme vejci (4 ks) rozmíchanými společně se smetanou (100 ml), kterou jsme osolili, opepřili a přidali do ní 2 hrstky nasekané petrželky. Teplotu v troubě snížíme na 150 °C. „Je důležité zálivku z vajec a smetany lít ještě do rozpálených brambor společně s tím základem, aby se nám francouzské brambory hezky nesuflovaly,“ podotýká Sajler.

7

Hotové francouzské brambory s uzeným masem servírujeme s kyselou okurkou.

Tipy

Přečtěte si, jak se dělají pravé francouzské brambory – Pohlreich představil recept v pořadu Šéf na smetaně i ve stejnomenné kuchařce.

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva Francouzské brambory na plechu vyfotil Dezidor pod licenci CC 3.0. Děkujeme. Sdílet lze sdílet: commons.wikimedia.org/wiki/File:Zap%C3%A9kan%C3%A9_brambory.jpg. Snímek je ilustrační.
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...