Jste zde

Čokoládové košíčky z těsta na pracny. Vánoční cukroví ala Kluci v akci

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 16:37

Tyto zdobené čokoládové košíčky se dělají z těsta na pracny. Kdo se chystá péct medvědí tlapky neboli pracny, má práci usnadněnou – prostě udělá více těsta. Recept na čokoládové košíčky byl odvysílán v pořadu ČT Kluci v akci, kam si televizní kuchař Filip Sajler pozval profesionální cukrářku. Pusťme se do receptu.

1

Přípravu čokoládových košíčků začneme tím, že si uděláme těsto.

V míse zpracujeme nejprve sypké suroviny, přidáme tedy 350 g polohrubé mouky, 250 g moučkového cukru a 120 g mletých vlašských ořechů. Přidáme pak také 250 g změklého másla, špetku skořice a nakonec 50 g kvalitního kakaa. Suroviny promícháme a dobře prohněteme. Když je těsto tužší, přilijeme do něj trochu smetany.

2

Těsto vytvarujeme do bochánku a necháme odležet aspoň hodinu, pokud možno ale nejlépe alespoň do druhé dne zabalené v potravinářské fólii a ponechané přes noc v chladničce.

3

Den odpočaté těsto vyválíme na kuchyňském vále a vykrajujeme z něj kolečka plechovými formičkami na košíčky. Vykrojená kolečka vkládáme do košíčků a pečeme v předehřáté troubě asi 5 až 7 minut na 160 °C.

4

Do čokoládových košíčků patří čokoládové poleva

Čokoládu na vaření rozdrobíme nad vodní lázní – přidáme trochu smetany a irského likéru nebo rumu. Podle toho, co máme rádi.

5

Vyplníme hvězdičkou marcipánu, naplníme hustou čokoládou pomocí lžíce a nakonec dozdobíme. Meze se nekladou, můžeme použít například čokoládovou rýžinebo plátky čokolády, které se dají obarvit potravinářskou barvou, použít lze samozřejmě i kousek marcipánu a dozdobit cukrem.

Tipy

Recept na pracny (medvědí tlapky) od Kluků v akci naleznete pro inspiraci také zde v receptáři nápadů pro šikovné ruce HOBBYs.CZ: recept na pracny

Košíčky z kokosu jako kokosové vánoční cukroví

Inspirujte se i v dalších receptech na vánoční cukroví z pořadu Kluci v akci

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva Fotka čokoládových košíčků je ilustrační, ale i takto mohou vypadat, pokud při pečení vánočního cukroví zapojíte fantazii. Zdroj a licence: pixabay.com/cs/ko%C5%A1%C3%AD%C4%8Dek-%C4%8Dokol%C3%A1dov%C3%A1-%C4%8Dokol%C3%A1da-dort-340173/
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Hmmm, vypada to dobre :) Mozno zkusit misto kakaa pak treba i kavovinu. A kdyz vynechame pridani... | 30.11.2014 - 21:40

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...