Česnečka 5x jinak. Recepty česnekových polévek, které rozhodně stojí zato vyzkoušet
Česnečka? Přece výborné přírodní antibiotikum, které pomáhá posílit imunitní systém, překonat nachlazení a chřipku. Je vhodná do zimy i k otužení těla po náročném dni. Přinášíme 5 vybraných a osvědčených receptů na česnečku. Každý z těchto receptů na česnečku je originál a kulinářský poklad, který u vás doma rodina zaručeně ocení. Recepty vyzkoušejte a podělte se o svůj gurmánský zážitek.
Jemná česneková polévka podle „Receptů starej mamy“
Recept na česnečku pochází ze slovenské kuchařky Recepty starej mamy (M. Kartušová, F. Martiš, 1984). Česnečka je zvláštní tím, že místo nakrájených brambor je česneková polévka zjemnělá bramborovou kaší.
Co bude potřeba:
- 250 g brambor
- 1,5 l vody
- sůl
- 4 lžíce mléka
- 5 stroužků česneku
- kousek másla
- zelená petrželová nať
- 1 vaječný žloutek
Očištěné a oloupané brambory pokrájíme a uvaříme v osolené vodě. Po uvaření brambory přecedíme a s teplým mlékem vymícháme bramborovou kaši. Do vody, ve které se vařily brambory, přidáme česnek rozetřený se solí. Povaříme a do vařící vody postupně vmícháme bramborovou kaši. Nakonec do hotové česnekové polévky přidáme trochu čerstvého másla, posekanou petrželovou nať a vaječný žloutek. Dobrou chut!
Pikantní česneková polévka podle receptu pracovníků Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě
I Ministerstvo zemědělství vydává kuchařky. Ve spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským, který se zabývá mimo jiné jakostí, genetikou a šlechtěním brambor, vydalo v roce 2012 „bramborovou“ kuchařku Máme rádi brambory s mnoha zajímavými recepty z brambor. Za pozornost stojí recept na pikantní česnečku.
Suroviny na 4 porce:
- 3 brambory
- 1 hlavička česneku
- 1 kostka bujonu
- polévkové koření
- sůl, kmín, majoránka, pepř
- petržel
Brambory očistíme, oloupeme na kostky a dáme do hrnce s 1 l studené vody a vaříme doměkka. Česnek rozetřeme se solí, přidáme kostku bujonu, kmín a sůl. Před dokončením přidáme do hrnce s bramborami rozetřený česnek, majoránku a špetku pepře. Česnečku dochutíme polévkovým kořením a krátce povaříme. Česnekovou polévku nakonec dozdobíme posypanou nasekanou petrželkou.
Silná česnečka podle šéfkuchařky Susan Spicerové
Tato česneková polévka je specialitou vyhlášené restaurace Bayona v New Orleans. Česnečka se vaří velice pomalu den dopředu, aby měla vynikající chuť. Ale hlavně se do ní přidává nevídané množství česneku. Recept spadá do kulinářského repertoáru šéfkuchařky Susan Spicerové, která své umění v kuchyni si osvojila v Paříži nebo Bangkoku.
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 4 cibule, nasekané
- 2 šálky stroužků česneku, (asi 4 velké hlavičky, nasekané)
- 2 litry kuřecího vývaru nebo konzervovaný kuřecí vývar s nízkým obsahem sodíku
- 1/2 bochníku den starého francouzského chleba, nakrájíme na kousky
- 1 bouquet garni (z francouzštiny, doslova „zdobená kytice“ je svazek bylinek obvykle převázaných provázkem, který se používá při přípravě polévek, vývarů a nejrůznějších dušených pokrmů): 6 stonků petržele, 9 snítek čerstvého tymiánu (nebo 1 1/2 lžičky sušeného) a1 bobkový list
- 1 1/2 lžičky soli
- 2 šálky half-and-half – použijeme smetanu 12,5%
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Ve velkém hrnci rozehřejeme na mírném ohni olivový olej a máslo, přidáme nasekanou cibuli a česnek, zakryjeme pokličkou a vaříme přibližně 30 minut. Poté přidáme teplotu a 10 minut mícháme směs odkrytou bez pokličky. Přidáme 2 litry kuřecího vývaru, chléb, bouquet garni a sůl. Přivedeme k varu, a pak za snížené teploty vaříme 15 minut. Odstraníme bouquet garni a vzniklé pyré rozmixujeme v mixéru a procedíme zpět do česnekové polévky. Přidáme smetanu, pepře a přivedeme česnekovou polévku k varu. Při podávání můžeme do polévky přidat krutony. Dobrou chuť!
Krémová česnečka francouzské kuchyně
Francouzská kuchyně je pověstná. Jak ale Francouzi připravují česnekovou polévku po svém? Tento recept na česnečku pochází z francouzské Provence (Provensálsko). Stojí zato francouzské kuchařské umění ochutnat i doma.
Začneme tím, že 4 hlavičky česneku (1 hlavička na 1 osobu) očistíme, ale neloupeme, a rozkrojíme uprostřed napůl. Každou půlku česneku rozkrojenou stranou položíme do oleje v pekáči a pečeme v troubě doměkka.
Poté chytneme každý česnek jakoby za klobouk – stroužky česneku se samy oddělí a zůstanou na povrchu! Stroužky pečeného česneku přemístíme do hrnce i s trochou „česnekového oleje“ z trouby, byla by škoda jej vyhazovat. Česnek prolisujeme a vmícháme mouku, smažíme přibližně 1 minutu.
Do hrnce s česnekem přidáme 1 l horké vody nebo vývaru, přidáme bouquet garni s bylinkami, ale hlavně tymiánem, a dusíme 20 minut. Do polévky přidáme tenké nudle a vaříme po dobu uvedenou na jejich obale.
Nakonec krémovou česnekovou polévku dochutíme solí, pepřem a přidáme čerstvě nasekanou petrželku. Podáváme s opečenou česnekovou bagetou. Dobrou chuť!
Fantastická „bílá“ česnečka podle Zdeňka Pohlreicha
Přichystejte si:
- česnek, máslo, mouku, sůl, pepř, muškátový oříšek, kuřecí vývar, smetana a na dozdobení trošku petrželky
V Pohlreichově česnečce základ polévky tvoří lokální česnek, jehož nožem „naťuknuté“ stroužky umístíme do hrnce s rozehřátým máslem. Česnek orestujeme a zaprášíme moukou, opražíme a zalijeme vývarem. Přidáme sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek, česnečku přivedeme do varu.
Zbylý česnek nakrájíme na plátky a pomalu osmažíme na másle pánvi, česnek stejně jako na začátku receptu, nesmí zhnědnout. Mezitím česnečku dáme do mixéru a ošleháme se smetanou, přes cedník přelijeme zpět do hrnce.
Pohlreichovu „bílou“ česnečku servírujeme s kousky orestovaného česneku a zdobenou lístečky petržele. Dobrou chuť!
Diskuze k článku