Jste zde

3x dýňová polévka „hokaido“ pro Pohlreicha

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 13:41

Dýňová polévka z dýně hokaido je výtečná, sytá, lehce stravitelná a hotová prakticky bez námahy. Dopřát si ji můžeme koncem léta a na podzim, kdy dýně dozrává na zahradách a polích. Dýně hokaido je pro přípravu dýňové polévky nejvhodnější – je menší než klasická dýně, a tak se lépe zpracovává. Polévce propůjčí delikátní chuť i sytě oranžovou barvu. Zdeněk Pohlreich si potrpí stejně jako my na poctivou kuchyni. S velkou péčí jsme proto vybrali tři výborné recepty na dýňovou polévku z dýně hokaido, které stojí zato ochutnat i u nás.

1

Pikantní dýňová polévka z dýně hokaido s kokosem, chilli a kari kořením

Přichystejte si větší hrnec, do kterého nalijete olivového oleje. Na oleji lehce osmahněte nakrájenou cibuli, chilli a česnek, dokud nezměknou. Přidejte nakrájené kousky dýně hokaido a brambory, posypte kari kořením. Minutu nebo dvě restujte. Do hrnce přilijte kokosové mléko, přikryjte poklicí a duste, dokud brambory a dýně nezměknou. Dýňovou polévku nechte vychladnout, nalijte do mixéru a vymixujte, dokud polévka nebude mít hladkou a krémovou konzistenci. Nakonec dýňovou polévku trochu ohřejte a podávejte s krutony, které byly usmažené na olivovém oleji, másle a posypané bylinkovou směsí.

Jaké suroviny jsme na 3-4 porce dýňové polévky použili:

  • 1 hokaido dýně o průměrné velikosti, nakrájené na kousky (zbavená semínek, kůru neodstraňujte)
  • 1 velký brambor, nakrájený na kousky
  • 1 středně velká cibule, najemno nakrájená
  • 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 2 stroužky česneku, nasekaného
  • 2 vrchovaté čajové lžičky kari koření
  • 1-2 malé červené papričky, nakrájené
  • Trochu olivového oleje
  • Krutony dle chuti

Recept na dýňovou polévku z dýně Hokkaido byl publikován na stránce šéfkuchaře Jamie Olivera.

2

Dýňová polévka se skořicí, badyánem a šalvějí

Tento recept na dýňovou polévku si získal slibný ohlas v Německu. Ochutnáte tuto polévku i vy? Cibuli očistíme oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pórek omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Dýni oloupeme (dýni hokaido není třeba), odstraníme semínka a nakrájíme na kostky silné asi 2 cm. Máslo rozpustíme ve velkém hrnci a osmahneme na něm zeleninu. Přidáme skořici, badyán, přilijeme zeleninový vývar a polévku přivedeme k varu. Dýňovou polévku vaříme na mírném ohni, dokud dýně nezměkne. Vyjmeme skořici a badyán. Přecedíme přes síto, popřípadě můžeme pracovat i s dýňovým pyré a rozmixovat. Dochutíme solí a pepřem.

Dýňovou polévku nalijeme na talíř a můžeme podávat tak, že doprostřed talíře rozdrobíme Amaretti sušenky, dozdobíme lístky šalvěje. Dalšími zajímavými tipy na dozdobení jsou smažené nudličky slaniny nebo pražená dýňová semínka.

Suroviny pro 4 porce dýňové polévky

  • 1 hokaido dýně, průměrné velikosti, nakrájené
  • 1 velká cibule
  • 1 pórek
  • 1 ½ litru Zeleninového vývaru
  • 125 g másla
  • trochu badyánu
  • 1 ks skořice
  • trochu šalvěje 1-2 minuty smažené v oleji
  • sůl, pepř
  • případně i Amaretti sušenky

Recept byl doporučen z německého gastro-webu kochbar.de.

3

Dýňová polévka z dýně opékané v troubě

Majkl je Kanaďan žijící v České republice. Jeho vášní je vaření, a proto se s námi podělil o svůj recept na dýňovou polévku tak, jak ji znají ve Spojených státech amerických a Kanadě. Recept na dýňovou polévku je vhodný i pro zpracování dýně hokaido.

Na dýňovou polévku používá v troubě předpečenou dýni. Recept na pečení v troubě může vypadat i tak, jak jsme popsali níže pod fotografií.

Odkaz na videorecept Majkla: zde

Dýni omyjete, odstraňte semínka a nakrájejte do tvaru U. Kousky dýně položte na plech. Česnek očistěte, stroužky nožem stlačte a v misce smíchejte s olejem, solí a pepřem. Dýni potřete marinádou, posypte směsí gomashio a pečte 20 až 25 minut v předehřáté troubě na 200 °C.

  • 2 kg hokaido dýně (jedna středně velká tykev)
  • 3 stroužky česneku
  • 2-3 lžíce slunečnicového oleje (nebo jiného oleje)
  • sůl a pepř
  • 4-5 čajových lžiček gomashio (to je směs jemně mletého opékaného sezamu a soli)

Tipy

Nepřehlédněte recepty z dýně: dýňová polévka, dýňové rizoto, pečená dýně a dýňová buchta na dýně recepty na stránce JakTak.cz.

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva Úvodní snímek dýňové polévky: flickr.com/photos/diekatrin/6300406014/, www.flickr.com/photos/kinghuang/3234372270/, http://www.flickr.com/photos/morbandit/3378882568/, repro YouTube
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...