3x dýňová polévka „hokaido“ pro Pohlreicha
Dýňová polévka z dýně hokaido je výtečná, sytá, lehce stravitelná a hotová prakticky bez námahy. Dopřát si ji můžeme koncem léta a na podzim, kdy dýně dozrává na zahradách a polích. Dýně hokaido je pro přípravu dýňové polévky nejvhodnější – je menší než klasická dýně, a tak se lépe zpracovává. Polévce propůjčí delikátní chuť i sytě oranžovou barvu. Zdeněk Pohlreich si potrpí stejně jako my na poctivou kuchyni. S velkou péčí jsme proto vybrali tři výborné recepty na dýňovou polévku z dýně hokaido, které stojí zato ochutnat i u nás.
Pikantní dýňová polévka z dýně hokaido s kokosem, chilli a kari kořením
Přichystejte si větší hrnec, do kterého nalijete olivového oleje. Na oleji lehce osmahněte nakrájenou cibuli, chilli a česnek, dokud nezměknou. Přidejte nakrájené kousky dýně hokaido a brambory, posypte kari kořením. Minutu nebo dvě restujte. Do hrnce přilijte kokosové mléko, přikryjte poklicí a duste, dokud brambory a dýně nezměknou. Dýňovou polévku nechte vychladnout, nalijte do mixéru a vymixujte, dokud polévka nebude mít hladkou a krémovou konzistenci. Nakonec dýňovou polévku trochu ohřejte a podávejte s krutony, které byly usmažené na olivovém oleji, másle a posypané bylinkovou směsí.
Jaké suroviny jsme na 3-4 porce dýňové polévky použili:
- 1 hokaido dýně o průměrné velikosti, nakrájené na kousky (zbavená semínek, kůru neodstraňujte)
- 1 velký brambor, nakrájený na kousky
- 1 středně velká cibule, najemno nakrájená
- 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- 2 stroužky česneku, nasekaného
- 2 vrchovaté čajové lžičky kari koření
- 1-2 malé červené papričky, nakrájené
- Trochu olivového oleje
- Krutony dle chuti
Recept na dýňovou polévku z dýně Hokkaido byl publikován na stránce šéfkuchaře Jamie Olivera.
Dýňová polévka se skořicí, badyánem a šalvějí
Tento recept na dýňovou polévku si získal slibný ohlas v Německu. Ochutnáte tuto polévku i vy? Cibuli očistíme oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pórek omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Dýni oloupeme (dýni hokaido není třeba), odstraníme semínka a nakrájíme na kostky silné asi 2 cm. Máslo rozpustíme ve velkém hrnci a osmahneme na něm zeleninu. Přidáme skořici, badyán, přilijeme zeleninový vývar a polévku přivedeme k varu. Dýňovou polévku vaříme na mírném ohni, dokud dýně nezměkne. Vyjmeme skořici a badyán. Přecedíme přes síto, popřípadě můžeme pracovat i s dýňovým pyré a rozmixovat. Dochutíme solí a pepřem.
Dýňovou polévku nalijeme na talíř a můžeme podávat tak, že doprostřed talíře rozdrobíme Amaretti sušenky, dozdobíme lístky šalvěje. Dalšími zajímavými tipy na dozdobení jsou smažené nudličky slaniny nebo pražená dýňová semínka.
Suroviny pro 4 porce dýňové polévky
- 1 hokaido dýně, průměrné velikosti, nakrájené
- 1 velká cibule
- 1 pórek
- 1 ½ litru Zeleninového vývaru
- 125 g másla
- trochu badyánu
- 1 ks skořice
- trochu šalvěje 1-2 minuty smažené v oleji
- sůl, pepř
- případně i Amaretti sušenky
Recept byl doporučen z německého gastro-webu kochbar.de.
Dýňová polévka z dýně opékané v troubě
Majkl je Kanaďan žijící v České republice. Jeho vášní je vaření, a proto se s námi podělil o svůj recept na dýňovou polévku tak, jak ji znají ve Spojených státech amerických a Kanadě. Recept na dýňovou polévku je vhodný i pro zpracování dýně hokaido.
Na dýňovou polévku používá v troubě předpečenou dýni. Recept na pečení v troubě může vypadat i tak, jak jsme popsali níže pod fotografií.
Odkaz na videorecept Majkla: zde
Dýni omyjete, odstraňte semínka a nakrájejte do tvaru U. Kousky dýně položte na plech. Česnek očistěte, stroužky nožem stlačte a v misce smíchejte s olejem, solí a pepřem. Dýni potřete marinádou, posypte směsí gomashio a pečte 20 až 25 minut v předehřáté troubě na 200 °C.
- 2 kg hokaido dýně (jedna středně velká tykev)
- 3 stroužky česneku
- 2-3 lžíce slunečnicového oleje (nebo jiného oleje)
- sůl a pepř
- 4-5 čajových lžiček gomashio (to je směs jemně mletého opékaného sezamu a soli)
Tipy
Nepřehlédněte recepty z dýně: dýňová polévka, dýňové rizoto, pečená dýně a dýňová buchta na dýně recepty na stránce JakTak.cz.
Diskuze k článku