Jste zde

Šunkofleky podle Kluků v akci, výtečná uzená polévka jako bonus

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 17:21

Plejádou různě zapékaných těstovin se ne jako červená, ale jako zlatá nit vinou docela obyčejné české šunkofleky. Čím to je, že máme jejich chuť stále na patře? Profesionální kuchaři z pořadu Kluci v akci to vědí: nic převratného nevymýšlet, ale použít léty prověřené a kvalitní suroviny. V podmínkách běžné domácnosti jsme vyzkoušeli šunkofleky podle Kluků v akci – a bylo to ono. A protože jsme na šunkofleky použili uzená žebra, uvařili jsme při jedné práci i vynikající uzenou polévku skoro zadarmo.

Co je potřeba

500 g suchých těstovinových flíčků
20 g + 1 lžíce sádla
1 velká nebo 2 menší cibule
asi 500 g uzeného masa (maso z žeber, krkovičky)
6 vajec
sůl, mletý černý pepř

Šunkofleky: Kluci v akci vědí jak na to

Zapečené těstoviny, to je jídlo, u kterého se tak říkajíc fantazii meze nekladou. Výsledek bývá obvykle chutný, a nebo alespoň jedlý. Přesto ale, když strávníci spořádají, co jim bylo na talíř naloženo, nejedna hospodyňka musí vyslechnout povzdech: „A nemohla bys někdy udělat obyčejné šunkofleky?“ Ta tradice je zkrátka v nás, seberafinovanější kuchařská kreace nevymaže z našich chuťových buněk připomínku českých šunkofleků. Kluci v akci jsou profíci. Tak mají úctu k tradičním recepturám a vědí, že někdy méně znamená více. Proto se v jejich předpisu na šunkofleky objevuje jen velmi málo suroviny: těstovinové flíčky, šťavnaté „krátké“ uzené maso, cibule, vejce, sádlo, pepř a sůl. A to je vše. To je tajemství výtečných českých šunkofleků.

1

Na přípravu šunkofleků se ideálně hodí maso z uzených žeber. Při jeho nákupu musíme být obezřetní: na trhu bývají dva typy uzených žeber. Masitější uzená vepřová žebra stojí kolem devadesáti korun za kilogram. Ta se na přípravu šunkofleků nevyplatí, v takovém případě by bylo ekonomičtější koupit například uzenou krkovici. Na šunkofleky postačí levnější uzená žebra, jejich cena se pohybuje do čtyřiceti korun. Když jich koupíme přibližně kilogram, bude z nich dost dobrého krátkého masíčka do těstovin, a ještě uvaříme výbornou silnou polévku.

2

Vybraný kousek uzených žeber si necháme nejdřív zvážit. Když souhlasíme, požádáme řezníka o přeseknutí. Je to běžný úkon, nechceme nic mimořádného. Doma uzená žebra důkladně opláchneme ve vlažné vodě, abychom je zbavili pozůstatků z udírny. Pak je dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a uvaříme do měkka. V tlakovém hrnci to trvá asi 40 minut, v obyčejném něco přes hodinu. Maso vybereme, vývar ponecháme v hrnci.

3

Uvařené maso obereme z kostí, případně trochu překrájíme. Zbylý odpad – kosti, chrupavky – vrátíme do hrnce, přilijeme půl litru vody, přivedeme k varu a necháme velmi volným varem „táhnout“.

4

Do jiného hrnce dáme vařit dostatečné množství vody na těstovinové flíčky. Přivedeme ji k varu, osolíme lžičkou soli, vsypeme fleky a hned zamícháme, aby se neslepily u dna. Vaříme jen asi pět minut, aby flíčky zůstaly tuhé – při zapékání změknou. Pak je scedíme a promastíme lžicí sádla (opět proto, aby se neslepily).

5

Jednu velkou nebo dvě menší cibule pokrájíme najemno a dáme zesklovatět na lžíci sádla. Pak přidáme maso a společně chvíli restujeme.

6

Maso s cibulí vmícháme do uvařených flíčků. Dbáme, aby bylo maso v těstovinách rovnoměrně rozložené.

7

Zapékací nádobu vmažeme sádlem. Těstoviny do ní přisypeme. V hrníčku rozšleháme vejce s trochou soli a mletého černého pepře. Vaječnou směsí důkladně prolijeme těstoviny. Přikryjeme poklicí a dáme do trouby při 200 stupních Celsia zapéct. Po deseti minutách odklopíme, tukem, který je při krajích nádoby vypečený, pokrm pokapeme, zvýšíme teplotu a ještě zapékáme, dokud šunkofleky nemají na povrchu zlatavou kůrku.

8

Necháme chvíli odstát, a pak nejlépe lopatkou nabíráme porce. Šunkofleky dobře chutnají se salátem z čerstvé zeleniny, s kyselou okurkou nebo s jinou nakládanou zeleninou. Můžeme k nim nabídnout třeba i domácí paprikový protlak (viz náš recept).

9

Zatímco nás plně zaměstnávala příprava šunkofleků, na plotně se „volným tahem“ dokonale vyvařily uzené kosti a jiné kousky zbylé po obrání čistého masa. Přes husté síto vývar přecedíme. Máme základ na výtečnou uzenou polévku. Bylo by trochu proti kulinářským zásadám podávat ji společně s druhým chodem z uzeného masa. Proto můžeme vývar jen nechat vychladnout a v lednici uchovat na další den. Komu však dvě „uzená jídla“ nevadí, může v přípravě polévky pokračovat.

    Uzená žebra: Ještě jsme neskončili

    Zatímco nás plně zaměstnávala příprava šunkofleků, na plotně se „volným tahem“ dokonale vyvařily uzené kosti a jiné kousky zbylé po obrání čistého masa. Přes husté síto vývar přecedíme. Máme základ na výtečnou uzenou polévku. Bylo by trochu proti kulinářským zásadám podávat ji společně s druhým chodem z uzeného masa. Proto můžeme vývar jen nechat vychladnout a v lednici uchovat na další den. Komu však dvě „uzená jídla“ nevadí, může v přípravě polévky pokračovat.

    • Do vývaru přidáme nakrájenou zeleninu: kořenovou, pórek, pár růžiček kapusty, kousek květáku – podle toho, co máme v polévce rádi. Zavaříme domácím strouháním nebo krupicovými noky.
    • Tradiční zavářkou do polévky z uzených kostí jsou ječné kroupy, ty je ale dobré předem namočit (nebo i předvařit), protože suché se vaří někdy až půl hodiny. Kdybychom je vařili ve vývaru, přidáme zeleninu, až když jsou kroupy skoro měkké.
    • Velmi dobrá je uzená polévka na selský způsob. Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu, dvě tři nakrájené brambory a dvě hrsti trhaných krupek. Ochutíme česnekem a majoránkou. Místo trhaných krupek můžeme zavařit ovesné vločky, proprané a spařené jáhly nebo pohanku.
    Autor: hobbys.cz
    Zatím nehodnoceno

    Diskuze k článku

    Zatím žádné komentáře. Buďte první!

    Podobné články

    Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

    Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

    Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

    Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

    Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

    Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

    Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

    Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

    Nejnovější články

    Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

    Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

    Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

    Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

    Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

    Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

    Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

    Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...