Jste zde

Kluci v akci: Laskonky kokosové. Recept Erhartovy cukrárny

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 17:27

Aby kokosové laskonky byly křehké a doslova se rozplývaly na jazyku a krém v laskonkách pochvalně ocenil i přísný mlsoun, zavítali do vyhlášené Erhartovy cukrárny i Kluci v akci podívat se, jak taková kokosová laskomina vzniká. Z cukrárny si neodnesli jen výborný recept na laskonky s karamelovým krémem. Ale i malé tajemství cukrářů na „řetízkování“ cukrářského rozvaru. Proslulé Erhartovy kokosové laskonky si teď podle osvědčeného receptu můžete připravit i doma.

Co je potřeba

Laskonky (12 ks)

  • 3 bílky
  • 220 g krupicového cukru
  • 30 ml vody na rozvar
  • 140 g strouhaného kokosu
  • 60 g moučkového cukru

 Karamelový krém do laskonek

  • 1 salko v konzervě (397 g)
  • 250 g másla

    Recept na laskonky pochází z Erhartovy cukrárny

    Erhartova cukrárna byla na dřívější Belcrediho třídě v Praze otevřena, věřte, nebo ne, už v roce 1937. K 70letému výroční si nadělila rekonstrukci, jen pro upřesnění – úchvatná budova i interiér cukrárny byla vystavěna v čistě funkcionalistickém stylu. Po celou dobu existence se zde vždy nacházela cukrárna, a tak mnohé původní funkcionalistické prvky jsou patrné dodnes.

    A pokud si budete chtít dopřát trochu sladkého potěšení, nechte své nohy, aby vás zanesly až sem. Dorty z Erhartovy cukrárny směle doplňují další poctivá díla cukrářů, jako jsou větrníky, kremrole, pařížské rohlíčky, ovocné košíčky, ale i staročeský povidloň, mrkvánek nebo Erhartova bábovka. Prostě samé dobroty z nešizených surovin.

    1

    Stejně jako kuchaři „táhnou“ kuřecí nebo zeleninový vývar několik hodin, cukráři vytahují z rukávu vlastní fígle a kouzla. Abyste se dočkali výborné karamelové náplnědo laskonek, stačí k tomu dle předpisu dva obyčejné kroky: neotevřenou plechovku kondenzovaného mléka „táhnout“ přibližně 3 hodiny ve vodní lázni, otevřít a pak ji vyšlehat s kvalitním máslem. Mléko zkaramelizuje, získá krásnou karamelovou barvu.

    2

    Při přípravě domácích laskonek bude pro vás šlehač praktickým kuchyňským spotřebičem i „cukrářským“ pomocníkem v jednom. Třetinku krupicového cukru ušlehejte s vaječnými bílky, ke směsi se vrátíte za okamžik.

    3

    Mezitím si zbylý cukr dejte vařit v kastrůlku s vodou na rozvar. Aby se dílo povedlo, potřebujete dosáhnout teploty 115 °C. Zda se povedlo zjistíte následujícím testem: do cukru ponořte drátek s očkem, naberte na něj rozvar a foukněte jako do bublifuku. Když se udělají řetízkové bubliny, máte vyhráno, rozvar je dostatečně hutný a soudržný.

    4

    Cukrový rozvar nalijte k bílkům, ale pozor – hlavně zlehka, postupně, spusťte šlehač na střední rychlost a vyšlehejte. Přisypte kokos smíchaný s moučkovým cukrem.

    5

    Základ na laskonky je hotový, můžeme jej stříkat na plech. Ten vyložíme pečicím papírem, nachystáme si cukrářský sáček a hladkou hubici a začneme tvarovat na plechu oválky. Podívejte se na instruktážní video Jak krém správně dávat do sáčku na zdobení, naučíte se nejen správně cukrářský sáček plnit, ale i uchopovat.

    6

    „A teď už budeme laskonky péct?“ ptají se Kluci v akci cukrářky Kristýny z Erhartovy cukrárny. „S pečením je to tak, že laskonky nepečeme, ale sušíme,“ překvapivě vysvětluje. „Laskonky budeme sušit na 160 °C s přiotevřenou troubou, což znamená, že mezi dvířka dáme vařečku, dodává. Zhruba 30 až 45 minut,“ doplňuje cukrářka.

    7

    Vychladlé laskonky nakonec zdobíme karamelovým krémem a přiklopíme druhou laskonkou.

    Tipy

    Vyzkoušejte také návod s receptem na laskonky od Notburgy. Recept na laskonky jako vánoční cukroví popisuje ve 3 krocích, přikládá také své fotografie.

    Vyzkoušejte i další recepty na vánoční cukroví zveřejněné v receptáři nápadů pro šikovné ruce HOBBYs.CZ

    Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva Snímek s laskonkou je ilustrační (neodpovídá krém) od uživatele Ludek, zdroj a licence: commons.wikimedia.org/wiki/File:Laskonka.jpg. Děkujeme. Upekli jste laskonky podle tohoto receptu? Pošlete nám fotky!
    Zatím nehodnoceno

    Diskuze k článku

    Zatím žádné komentáře. Buďte první!

    Podobné články

    Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

    Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

    Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

    Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

    Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

    Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

    Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

    Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

    Nejnovější články

    Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

    Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

    Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

    Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

    Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

    Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

    Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

    Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...