Kluci v akci: Laskonky kokosové. Recept Erhartovy cukrárny
Aby kokosové laskonky byly křehké a doslova se rozplývaly na jazyku a krém v laskonkách pochvalně ocenil i přísný mlsoun, zavítali do vyhlášené Erhartovy cukrárny i Kluci v akci podívat se, jak taková kokosová laskomina vzniká. Z cukrárny si neodnesli jen výborný recept na laskonky s karamelovým krémem. Ale i malé tajemství cukrářů na „řetízkování“ cukrářského rozvaru. Proslulé Erhartovy kokosové laskonky si teď podle osvědčeného receptu můžete připravit i doma.
Co je potřeba
Laskonky (12 ks)
- 3 bílky
- 220 g krupicového cukru
- 30 ml vody na rozvar
- 140 g strouhaného kokosu
- 60 g moučkového cukru
Karamelový krém do laskonek
- 1 salko v konzervě (397 g)
- 250 g másla
Recept na laskonky pochází z Erhartovy cukrárny
Erhartova cukrárna byla na dřívější Belcrediho třídě v Praze otevřena, věřte, nebo ne, už v roce 1937. K 70letému výroční si nadělila rekonstrukci, jen pro upřesnění – úchvatná budova i interiér cukrárny byla vystavěna v čistě funkcionalistickém stylu. Po celou dobu existence se zde vždy nacházela cukrárna, a tak mnohé původní funkcionalistické prvky jsou patrné dodnes.
A pokud si budete chtít dopřát trochu sladkého potěšení, nechte své nohy, aby vás zanesly až sem. Dorty z Erhartovy cukrárny směle doplňují další poctivá díla cukrářů, jako jsou větrníky, kremrole, pařížské rohlíčky, ovocné košíčky, ale i staročeský povidloň, mrkvánek nebo Erhartova bábovka. Prostě samé dobroty z nešizených surovin.
Stejně jako kuchaři „táhnou“ kuřecí nebo zeleninový vývar několik hodin, cukráři vytahují z rukávu vlastní fígle a kouzla. Abyste se dočkali výborné karamelové náplnědo laskonek, stačí k tomu dle předpisu dva obyčejné kroky: neotevřenou plechovku kondenzovaného mléka „táhnout“ přibližně 3 hodiny ve vodní lázni, otevřít a pak ji vyšlehat s kvalitním máslem. Mléko zkaramelizuje, získá krásnou karamelovou barvu.
Při přípravě domácích laskonek bude pro vás šlehač praktickým kuchyňským spotřebičem i „cukrářským“ pomocníkem v jednom. Třetinku krupicového cukru ušlehejte s vaječnými bílky, ke směsi se vrátíte za okamžik.
Mezitím si zbylý cukr dejte vařit v kastrůlku s vodou na rozvar. Aby se dílo povedlo, potřebujete dosáhnout teploty 115 °C. Zda se povedlo zjistíte následujícím testem: do cukru ponořte drátek s očkem, naberte na něj rozvar a foukněte jako do bublifuku. Když se udělají řetízkové bubliny, máte vyhráno, rozvar je dostatečně hutný a soudržný.
Cukrový rozvar nalijte k bílkům, ale pozor – hlavně zlehka, postupně, spusťte šlehač na střední rychlost a vyšlehejte. Přisypte kokos smíchaný s moučkovým cukrem.
Základ na laskonky je hotový, můžeme jej stříkat na plech. Ten vyložíme pečicím papírem, nachystáme si cukrářský sáček a hladkou hubici a začneme tvarovat na plechu oválky. Podívejte se na instruktážní video Jak krém správně dávat do sáčku na zdobení, naučíte se nejen správně cukrářský sáček plnit, ale i uchopovat.
„A teď už budeme laskonky péct?“ ptají se Kluci v akci cukrářky Kristýny z Erhartovy cukrárny. „S pečením je to tak, že laskonky nepečeme, ale sušíme,“ překvapivě vysvětluje. „Laskonky budeme sušit na 160 °C s přiotevřenou troubou, což znamená, že mezi dvířka dáme vařečku, dodává. Zhruba 30 až 45 minut,“ doplňuje cukrářka.
Vychladlé laskonky nakonec zdobíme karamelovým krémem a přiklopíme druhou laskonkou.
Tipy
Vyzkoušejte také návod s receptem na laskonky od Notburgy. Recept na laskonky jako vánoční cukroví popisuje ve 3 krocích, přikládá také své fotografie.
Vyzkoušejte i další recepty na vánoční cukroví zveřejněné v receptáři nápadů pro šikovné ruce HOBBYs.CZ
Diskuze k článku