Jste zde

Bramborový salát. Kluci v akci a 3 nejlepší recepty

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 14:13

Kluci v akci bramborový salát připravují v televizním pořadu ČT poměrně často. Ať už jako vánoční bramborový salát, nebo jako přílohu k vepřové panence nebo uzenému lososovi. Mezi jejich oblíbenější recepty se řadí ty bez majonézy, dle chuti a zvyklostí u vás doma si recepty na bramborové saláty dle Kluků v akci ale neváhejte upravit.

„Co česká domácnost, to originální bramborový salát,“ říká Filip Sajler v pořadu Kluci v akci. „To je pravda, protože občas má někdo problém s mrkví, někdo s celerem, někdo z hráškem, někdo do bramborového salátu dává salám, někdo ho tam nedává,“ potvrzuje druhý z  televizní kuchařské dvojice Ondřej Slanina. Který z následujících 3 receptů na bramborový salát si vyberete?

1

Kluci v akci: Bramborový salát bez majonézy | recept

„Bramborový salát speciál spočívá v tom, že majonézu nahradíme speciální směsí z vařených žloutků, másla, soli, pepře a hořčice. Tento recept jsme dostali od naší reportérky a fit specialistky Marie,“ uvede v kulinárním pořadu České televize Kluci v akci recept na bramborový salát bez majonézy kuchař Filip Sajler. Výborně se hodí ke smaženému kapru v trojobalu. Jak na jeho přípravu?

Postup pro 4 porce

  • Co by to byl za bramborový salát, kdyby v něm nebyly brambory. Nejprve uvaříme 400 g brambor ve slupcev jednom hrnci a v druhém kořenovou zeleninu (může být vcelku nebo už nakrájená na kostičky) – jednu mrkev, jednu petržel a čtvrtku celeru. Zvlášť uvaříme dvě vejce natvrdo.
  • Uvařená vejce nožem rozkrojíme napůl a vyjmeme žloutky do mísy. Přidáme dvě lžíce obyčejné plnotučné hořčice, 50 g másla pokojové teploty, osolíme, opepříme a vařečkou utřeme do pěny. „Ochutíme lákem z okurek, aby se nám to pěkně ochutilo. Bude to takové nakyslé. Nakrájíme ostatní suroviny a pak už můžeme smíchat všechno dohromady,“ říká při přípravě bramborového salátu Filip Sajler v pořadu Kluci v akci.
  • Jednu velkou cibuli oloupeme, očistíme a nakrájíme nadrobno, stejně tak nakrájíme uvařené bílky, uvařenou kořenovou zeleninu, brambory a šest kusů kyselých okurek na kostičky. Všechno smícháme a bramborový salát bez použití majonézy je hotový.
  • Než budeme bramborový salát servírovat, necháme ho alespoň hodinu odstát v pokojové teplotě
2

Kluci v akci: Bavorský bramborový salát | recept

Tento recept na bramborový salát pochází z Bavorska, kde jej označují jako Kartoffel-Gurken-Salat, tedy volně přeloženo jako bramborový okurkový salát. Je lehký, méně kalorický než tradiční bramborový salát připravovaný u nás s majonézou a může se servírovat i vlažný. Bavorský bramborový salát se skvěle hodí k pravé bavorské sekané.

Postup pro 4 porce

  • Jednu menší salátovou okurku „hadovku“ omyjeme pod teplou tekoucí vodou a zbavíme slupky. Nastrouháme ji na struhadle tak, abychom získali jemné plátky.
  • Salátové brambory uvařené ve slupce (1 kg) necháme vychladnout, zbavíme slupek a nakrájíme na kolečka. Brambory si můžeme nechystat den předem a nechat v chladničce.
  • Nadrobno nasekáme čerstvý kopr a dvě středně velké cibule. Přidáme 3–4 polévkové lžíce vinného octa, osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a přilijeme 3 lžíce rostlinného oleje. Promícháme a nachystáme si 200 ml zeleninového vývaru.
  • „Zatímco u nás bychom teď do bramborového salátu přidali majonézu, v Německu přilijí zeleninový vývar. Musí být teplý, aby se chutě dobře spojily,“ vysvětluje rozdílnost receptu na tradiční bavorský bramborový salát od typicky českého salátu Filip Sajler. „Vývar nám krásně zapříčiní uvolnění všech chutí, potom necháme důkladně vychladit. A bude fantastický,“ doplňuje Slanina.
3

Kluci v akci: Rychlý bramborový salát  | recept

  • Bleskový bramborový salát dle pořadu Kluci v akci nevyžaduje ani příliš surovin, ani mnoho času. Bramborový salát je sice ochuzen o majonézu a zeleninu, zato šetří čas strávený jeho přípravou. Recept přijde vhod pokaždé, když není času nazbyt.
  • Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka, 5 větších sterilovaných okurek i dvě středně velké cibule nakrájíme na klínky nebo kostičky, dáme do mísy a dochutíme nálevem z okurek nebo octem, pepřem a solí. Promícháme, vychladíme a rychlý bramborový salát je připraven k servírování.

Tipy

Vyzkoušejte také recept na famózní bramborový salát podle Pohlreicha

Bavorský bramborový salát (Kartoffel-Gurken-Salat) v základním receptu na JakTak.cz

Návod jak správně zabít vánočního kapra v domácích podmínkách

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva Ilustrační foto k bramborovému salátu bez majonézy zhotovil Foxburg, licence a zdroj: commons.wikimedia.org/wiki/File:VianocnaRyba.JPG Ilustrační snímek bavorského bramborového salátu pořídil Oxfordian Kissuth, licence a zdroj: commons.wikimedia.org/wiki/File:Kartoffelsalat_als_Specksalat.jpg
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...