Jak využít léčivé účinky jeřabin | recepty tradiční lidové medicíny
Jak využít léčivé účinky jeřabin | recepty tradiční lidové medicíny. Jeřáb (Sorbus) je strom z čeledi Rosaceae. Jeho plody sytě červenooranžové barvy, kůra a listy slouží od starověku až do dnešních dnů v léčitelství při prevenci a léčbě některých nemocí. Jeřabiny jsou cenné zejména díky svému složení bohatému na minerály a vitamíny. Původně se vyznačovaly silnou hořkostí, šlechtěním se jejich chuť zlepšila a některé odrůdy mají dokonce i zasyrova příjemnou sladkokyselou chuť. Chcete-li se o jeřabinách dozvědět více, čtěte dále.
Plody jeřábu mimo jiné obsahují:
- vitamíny C, E, B1, B2, P, PP, K…
- karotenoidy
- kyselinu listovou
- flavonoidy (chrání buňky před účinky volných radikálů)
- třísloviny
- kyseliny sorbovou (antibakteriální účinky) a jablečnou
- glukosu
- fruktosu
- sorbitol
- pektiny
- amygdalin
Vitamin C je obsažen v množství větším než v pomeranči, černém rybízu a citronu, obsah vitaminu P a železa je mnohem vyšší než v jablku a karotenu je víc než v mrkvi
Indikace
- profylaktikum proti nachlazení
- projímadlo
- diuretikum
- tonikum
- bradavice, papilomy, keratomy
- žaludeční problémy
- hemoroidy a gynekologické potíže
- tonikum
- sedativum
Čaj z jeřabin
1 lžičku jeřabin zalijte šálkem studené vody a nechte 12 hodin macerovat. Pijte 1–2 šálky denně. Podpůrný lék při revmatismu, zácpě, hemoroidech, působí močopudně
Čaj z listů jeřábu
30 g sušených listů přelijte 1 l vroucí vody a nechte louhovat 10 minut. Pijeme 3× denně při průjmu a nevolnosti
Jeřabinové kapky
2 lžícČaj z jeřabinye sušených listů jeřábu zalijte 10 lžícemi 40% alkoholu. 3 týdny louhujte, 1×denně protřepat. Přefiltrovat, přelít do tmavé skleničky a užívat 10–20 kapek 1–3×denně na cukr nebo do vody.
Kontraindikace
urolitiáza
gastritida, vředy
problémy s krevní srážlivostí
hypertenze
onemocnění srdce
Tipy
Diskuze k článku