Jste zde

Recept na pracny od tety Jarky ze Štoků (dvoubarevné medvědí tlapky)

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 16:36

Recept na pracny: Vánoční cukroví označované jako pracny, medvědí tlapky nebo i medvědí pracky Kluci v akci upekli podle osvědčeného receptu tety Ondřeje Slaniny Jarky ze Štoků na Vysočině. Původ pečení vánočního cukroví hledejme už v pohanské minulosti a v oslavách zimního slunovratu. Ale i knižní kuchařky Rettigové i Sandtnerové na pracny jako vánoční cukroví nezapomněly.

Pracny neboli medvědí tlapky se i dnes dělávají dvě až tři neděle před Štědrým dnem, aby se cukroví dobře uleželo. Tento recept na pracny se od staročeského receptu tolik neliší. Postrádá sice typické staročeské koření skořici a hřebíček, přesto takto upečené medvědí tlapky se rozplývají na jazyku.

1

Nejprve smícháme sypké suroviny, tzn. 100 g vlašských a lískových ořechů umeleme a přidáme do mísy se 400 g hladké mouky a 400 g moučkového cukru. Do mísy nastrouháme na struhadle také 100% ztužený tuk (300 g).

2

Směs promícháme a rukama z něj vypracujeme těsto, které si přendáme na vál. Těsto na pracny rozkrojíme napůl a do druhé půlky zapracujeme dvě polévkové lžíce kakaa.

3

Předehřejeme troubu na 180 až 200 °C a nachystáme si formičky na plnění. Můžeme použít různé tvary. Do nevymazaných formiček plníme těsto tak, aby je vyplnilo půlky. „Pracny se zasuflují, to znamená že vyběhnou, tak aby se při pečení neudělaly takové klobouky,“ vysvětluje Ondřej Slanina, proč plnit těsto do formiček jen způlky.

4

Jakmile plnění formiček dvěma barvami těsta dokončíme, dejte pracny do rozehřáté trouby a pečeme přibližně 10 minut. Pracny vyklopíme ještě teplé. „Když pracny vyklopíte, je dobré je dát do nějaké krabice a nějaké špajzky nebo na půdu,“ radí Slanina v pořadu Kluci v akci.

5

Kdo bude chtít, může pracny neboli medvědí tlapky posypat moučkovým cukrem. „Já to nemusím, protože už jsou sladké dost už dost,“ uzavírá Slanina recept na pracny od své tety.

Tipy

Nenechte si ujít i recept na pracny (medvědí tlapky) od Notburgy publikovaném na stránce JakTak.cz. Z jednoho těsta peče tři druhy vánočního cukroví.

Vyzkoušejte i další recepty na vánoční cukroví z pořadu Kluci v akci zde: Recepty na vánoční cukroví

Autor: hobbys.cz
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...