Jste zde

Pravý feferonkový salát: Tajemství odhaleno

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 16:42

Při cestě za téměř zapomenutými jídly či původními recepturami nešlo minout jednu z ikon studené lahůdkářské výroby – feferonkový salát. Je zajímavé, že se přes svou všeobecnou oblíbenost nestal předmětem domácí nápodoby. A když, výsledek byl vždy sice „pálivý“, ale i od pohledu úplně jiný. Pravý feferonkový salát jsme připravili a troufáme si říct, že jsme jeho záhadu odhalili. Nabízíme závěry našeho „zjišťování“, ale hlavně recept na pravý „pfeferonový“ salát podle někdejší československé státní normy.

Co jen to v tom feferonkovém salátě je?

Feferonkový salát musel být v denní nabídce tak zvaných mléčných barů, bufetů, kantýn. Bez pečiva snad ani nešel jíst, tak byl pikantní. Ale přesto byla jeho „pálivost“ vyvážená, očekávatelná a vždy stejná. Pánové si ho dávali „sólo“, dámy obvykle „půl napůl“, což znamenalo pět deka feferonkového a pět deka vlašského salátu nebo bramborového salátu. V feferonkovém salátě byl jasně patrný sýr a hrášek, obojí bylo prostoupeno chutí salátu. Nebyl spojován majonézou, ale přesto nechutnal vodnatě. Co tvořilo hlavní masu salátu, se nedalo moc dobře identifikovat. Ale bylo to všude stejné, okřídleným rčením – „od Aše po Košice“.

Běžnější byl ten levnější

Feferonkový, podle dřívějšího pravopisu pfeferonový salát se ve státních a družstevních výrobnách lahůdek připravoval podle závazné československé státní normy (ČSN) číslo 50167 Pfeferonový salát nebo podle ČSN 50168 Pfeferonový salát se sýrem. Po provedených zkouškách je podle výsledné chuti jasné, že běžnější byl salát 50167. Druhý typ obsahoval více sýra (navíc uzeného), a tedy byl dražší výrobně i prodejně. (Ostatně, účelem norem nebyla pouze standardní kvalita, ale také povinnost všude stejné prodejní ceny.)

Domácí feferonkový salát: Jde to, ale…

Po zjištění potřebných ingrediencí je jasné,  proč se salát nepřipravoval v domácích podmínkách:

  • předepsané suroviny je nutno speciálně koupit, nejsou levné, přičemž z obch. balení se využije jenom část
  • i když nespotřebované suroviny zůstanou v domácnosti, jsou koupeny jaksi nad plán
  • ve velkých výrobnách je situace jiná – používají se polotovary ve velkém balení a slouží na přípravu různých druhů lahůdek zároveň.

Při výrobě autentického feferonkové salátu se ale objevily i další překážky.

Jako hlavní surovina je předepsán konzervárenský polotovar – paprikový salát (180 g). Produkt, který je možná totožný, se v současné době sice vyrábí, ale v třílitrovém balení, asi pro velkovýroby. Netvrdíme, že na trhu není paprikový salát ve spotřebitelském množství, ale zkrátka jsme ho nesehnali. Naštěstí jsme mohli sáhnout do zimních zásob, a tak jsme použili domácí nakládanou zelenou papriku.

Není jednoduché ani sehnat dříve běžnou sterilovanou kapii (90 g). V obchodech se běžně objevuje sterilovaná paprika červená řezaná. Ale je třeba dát pozor, aby to byla opravdu kapie, která je dužnatá, masitá. Záchranou tedy mohou být domácí zdroje zavařené sterilované kapie s olejem.

I pro další složku – sterilovanou sladkokyselou cibulku (180 g)– je ekonomičtější sáhnout do vlastního sklepa (ještě štěstí, že jsme na podzim tolik zavařovali, a tak můžu nabídnout recept na nakládanou sladkokyselou cibuli na JakTak.cz)

  • Koupit hrášek (100 g) není problém. Jenže je jiný – chutnější, pevnější, kvalitnější. I v konečném produktu si zachová strukturu, což je sice lepší než u dřívějšího rozbředlejšího hrášku, ale odrazí se to na autentičnosti chuti.
  • Totéž platí o feferonkách (90 g). I ty obyčejné kulaté jsou méně pálivé než dřív. Asi už byly vyšlechtěny jiné odrůdy. Pro konzumenty je menší pálivost přijatelnější, ale v salátu se projeví menší pálivostí.
  • V normě 50167 předepsaný eidam (285 g)lze bez problémů koupit. V ČSN 50168 uváděný uzený sýr byl zřejmě také eidam, i ten lze sehnat.
  • Použitý olej byl běžný slunečnicový.
  • Pár kapek worcesteru, který má ve studené kuchyni nezastupitelné místo. Pozor, nenahrazovat sójovou omáčkou nebo polévkovým kořením.

Feferonkový salát podle normy: Je to ono!

Při výrobě zkušebních vzorků jsme pečlivě dodrželi recepturou předepsanou gramáž surovin (děleno deseti). A třebaže jsme se uchýlili k náhradní konzervované zelenině, svorně jsme zvolali – je to ono. Ta tradiční chuť, kterou máme stále na patře, odpovídá normě 50167, salát s uzeným sýrem je sice také chutný, ale sýru tam je víc než je k pohlazení chlupatého jazýčku potřeba.

A k jakému jsme došli závěru?

  1. V domácích podmínkách se nevyplatí připravovat méně než 1 kg feferonkového salátu.
  2. Naopak, jestliže chceme salátu víc, cena se snižuje a kvalita zůstává.
  3. Feferonkový salát se tedy náramně hodí, když chceme pohostit větší společnost: třeba při oslavě narozenin, podnikovém večírku na závěr roku a podobně.
  4. Úspěch je předem zaručen.

Tipy

Gastronomická zážitek umocní, když k domácímu feferonkovému salátu nabídneme banketové pečivo vlastní výroby.

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva Recept na feferonkový salát připravila a nafotila: jez
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...