Jste zde

Piškotová roláda, která se povede. Recept Kluků v akci pro začátečníky

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 16:33

Piškotová roláda, která povede i začátečníkům? Jednoduchý recept na piškotovou roládu s marmeládou představili v pořadu Kluci v akci televizní kuchaři Ondřej Slanina a Filip Sajler. Moučník nazvali piškotová ruláda, tak se totiž roládě kdysi říkalo. Aby se piškotová roláda povedla a nepopraskala při svinování, použijeme mimo jiné mokrou utěrku.

Pro zajímavost: piškotová roláda se v angličtině sice označuje “Swiss roll” [švýcarská rolka, roláda], piškotová roláda ve Švýcarsku nevznikla, ví se jen, že pochází ze střední Evropy. Odtud se rozšířila do Číny, Japonska, Indie, Latinské Ameriky, Portugalska, Španělska, Švédska a Finska a dalších zemí.

Recept

Na jeden pečicí plech, tedy jednu piškotovou roládu, která se povede s párem šikovných rukou, použijeme 6 vajec140 g moučkového cukru100 g polohrubé mouky a oblíbenou marmeládu – Kluci v akci použili 300 g rybízové marmelády.

  • Nejprve si oddělíme žloutky od bílků do dvou mís. Ondřej Slanina přidává svůj tip: „Když kupujete vejce, tak dávejte pozor na základní věci. Vejce se mimo jiné dělí podle velikosti od S, což jsou ta malá vejce, nejlevnější a bývají i často právě z Polska, pak jsou M, L, a XL velikosti vajec. Když máte v receptu 6 vajec, tak pozor, většinou to jsou právě ta střední vejce,“ upozorňuje v TV pořadu.
  • Žloutky vyšleháme. „První fázi šlehání máme za sebou. Musí to být hustá, světle žlutá až bílá pěna,“ prozrazuje, jakou konzistenci a barvu by vyšlehaný žloutek na piškotovou roládu měl mít.
  • Očistíme metly na ručním šlehači a ušleháme sníh z bílků, který jemně vmícháme do žloutků. „Nejdřív přidáme jenom polovinu ušlehaného sněhu,“ říká Slanina. „To je z toho důvodu, aby nám těsto na piškotovou roládu příjemně zřídlo. Až pak přidáme zbytek sněhu. To nám zapříčiní to, že nám těsto krásně vyběhne,“ prozrazuje recept na dobré těsto na roládu. Těsto by podle něj mělo být hedvábné a krásně nadýchané.
  • Těsto na piškotovou roládu vylijeme na plech vyložený pečicím papírem (nebo dobře promazaný) a rovnoměrně rozetřeme k okrajům. Piškotovou roládu pečeme dozlatova ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut (podle trouby).
  • Po upečení piškotovou roládu opatrně překlopíme na navlhčenou utěrku a pak opatrně strhneme pečicí papír. „Důležité je, že roláda nesmí být studená, ale ani moc teplá. Kdyby vám vystydla, může ztvrdnout a těžce roluje,“ odhaluje tajemství měkké rolády.
  • Potřeme marmeládou a roládu srolujeme. Pocukrujeme, nakrájíme a podáváme s vyšlehanou šlehačkou.

„Tohle to je ideální, historický, krásný, tradiční moučník k odpolední kávě,“ uzavírá recept na piškotovou roládu, která se povede i začátečníkovi v pečení Slanina. „Člověče, je úplně luxusní,“ ochutná Sajler. Dílo se podařilo! A jak vám?

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva Fotografie: na ilustračním snímku piškotová roláda Cake roll, commons.wikimedia.org/wiki/File:A_slice_of_cake_roll.jpg
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...