Jste zde

Kuře pečené na másle se špekem aneb Kuře od babičky Marty

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 16:57

Pečené kuře nikdo neodmítne. Obzvlášť, když má vykřupanou kůžičku a maso je až ke kosti dobře propečené a skrz naskrz báječně ochucené a provoněné. Takové kuře se podávalo ještě předtím, než se k nám dostaly grily či francouzská, asijská a americká kuchyně. Báječné pečené kuře není těžké udělat. A bude chutnat přesně jako kuře od babičky. Na ochucení totiž budeme potřebovat jen tři ingredience: sůl, máslo a obyčejný uzený špek.

Co je potřeba

Suroviny na jednu porci

  1. Jedno kuřecí stehno
  2. Asi 25 g uzeného špeku
  3. Plátek másla
  4. Sůl, voda

Čtyřnohé kuře už není utopií

Ještě v dobách, kdy se kuře muselo koupit (či zabít) jedině celé, a celé se také peklo, býval největší zájem o stehýnka. Proto se tyto šťavnatější kousky masa přenechávaly přednostně dětem. „Kdyby tak kuře mělo čtyři stehna,“ povzdechla si občas hospodyňka. V současné době už je po problému. Kuřecí stehna se prodávají na kusy. Na úpravu se špekem a na másle se hodí víc než celé kuře.

Kuře od babičky Marty

Omlouvám se za osobní poznámku. Ale nedá mi to. Naše „máti Marta“ pekla kuře pouze po jediném tradičním způsobu: na másle a se špekem. Bylo vždy výtečné. Jenže mě už jako holku bavilo pročítat kuchařky a fantazie odlétala ke kuřeti Marengo, kuřeti na pivě, kohoutkovi na víně… „To si dělej, až budeš mít vlastní domácnost,“ byla jediná odpověď.

Později z mého sporáku voněla kuřata celého světa. Byla dobrá, ovšem když dítě mělo označit nejoblíbenější úpravu, jmenovalo „kuře od babičky Marty“. Úmyslně jsem mu ho nikdy neupekla.  Aby bylo vzácné, aby se děcko mělo nač těšit a aby mu jedině babička Marta upekla to nejlepší kuře.

Z dítěte je dospělý mužský, žije a vaří si sám. Rád dělá kuře Marengo, kuře na pivě či kohouta na víně. Usmívám se. Protože vím, že dá-li pánbůh a budou někdy vnoučata, budu jim péct kuřátko na másle a se špekem. Tak jako babička Marta.

Kuře na másle se špekem

Chuť prošpikovaného masa je typická a nic ji nenahradí. Anglická nebo jiná slanina tak maso neochutí jako obyčejný špek. A nedejme se zmást, jestliže ve starších kuchařkách čteme „slanina“. Byl tím míněn špek. Jen se to slovo coby germanismus nestorkám české kuchyně nelíbilo.

Pracovní postup

  • Kuřecí stehna prohlédneme, je-li na nich biskup, odřízneme jej. Pak maso opláchneme pod proudem studené vody, aby se spláchly případné úlomky kostí. Dobře osušíme.
  • Uzený špek nakrájíme na hranolky. Buď je navlékneme do špikovací jehly a kuřecí stehno několikrát protkneme, nebo tenkým nožem uděláme v kuřecím stehnu otvory až ke kosti, prstem rozšíříme a do otvoru vtlačíme hranolek špeku. Snažíme se, aby stehno bylo prošpikováno rovnoměrně – v paličce i spodní části.
  • Kuřecí stehno mírně osolíme (špek je slaný), vložíme do pekáče, mírně odlijeme vodou. Na povrch stehna dáme zbylé plátky špeku a plátek poctivého másla.
  • Pečeme pod poklicí při 220 stupních. Během pečení několikrát polijeme vypečenou šťávou. Tekutinu obvykle není třeba doplňovat, kuře pustí dost vlastní šťávy. Neobracíme, abychom nepotrhali kůžičku.
  • Když jsou stehna měkká, což je za asi 45 minut, odkryjeme a ještě asi 10 až 15 minut dopékáme. Aby se vytvořila křehká kůrka, během dopékání stehna několikrát polijeme výpekem, který začíná máslem houstnout. Kůžička zčervená a přestane být měkká.
  • Na závěr pečínku podlijeme horkou vodou (asi 25 ml na jedno stehno) a opatrně, abychom nenamočili horní vykřupanou kůžičku, zředíme výpek na dně a bocích pekáče (bude na polití přílohy).

Aby špek netrápil

Máme-li ke stolu děti, vytáhneme všechen špek a vůbec jim ho nedáváme, abychom je neznechutili. Ale ani někteří dospělí nemají bledý špek uvnitř masa rádi. Pro ně dáme při servírování na stůl odkládací talířek a přímo je vyzveme k tomu, aby na něj špek případně odložili. Předejdeme tak možné trapné chvilce, kdy si strávníci „zdobí“ lem talíře pro ně nejedlými sousty.

Vůbec nevadí, že špek nebude sněden. Svou funkci splnil: maso až ke kosti jedinečně ochutil.

S bramborami a s kompotem

Pečené kuře na másle se špekem nejlépe chutná s vařenými bramborami politými sosem. Nemusíme ho nijak upravovat. Směs másla, vypečeného špeku a šťávy z kuřete je tak dokonale sladěná, že nepotřebuje vůbec nic. Když k jídlu podáme kompot, bude nostalgický ráz jídla dokonale zachován.

Upozornění

Při této úpravě kuřete, kterou najdeme ve všech starých kuchařkách, se nepoužívá žádné další koření. Žádný pepř, kmín, paprika, provensálské, a už vůbec ne grilovací koření. Někdy to vyžaduje dávku sebezapření, nepřihodit něco dle vlastního rozmaru. Ale vyplatí se to.

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva Fotografie a recept na kuře na špeku: jezz
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...