Jste zde

Králičí předek na paprice: Ani kousek králíka nepřijde nazmar

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 15:58

Králík je v současné době maso poměrně těžko dostupné. Zejména pro lidi, kteří ve svém okolí nemají chovatele králíků. A tak, když už se ke králíkovi dostaneme, nechceme ho sníst „na posezení“, chceme ho využít na víc než jedno jídlo. Takzvaný předek králíka zpracujeme na méně sváteční pokrm, na kterém si pochutnáme třeba v týdnu po víkendu s králičí pečínkou. Jemný králík na paprice se smetanovou omáčkou bude chutnat dospělým i dětem.

Co je potřeba

  • 1 králičí předek (přední běhy, hrudník, břišní pláty)
  • 1 velká nebo 2 malé cibule
  • 4 velké paprikové lusky
  • 2 plné lžíce sádla
  • 1 vrchovatá lžíce mleté sladké papriky
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky
  • Sůl

Králičí zadek a králičí předek

Vytrženo ze souvislostí zní slovo zadek dost hrubě. Ale v klasifikaci králičího a zaječího masa se jedná o normální kuchařský termín. Jako má králík zadek, má i předek.

  1. Maso ze zadku tvoří hřbet, z nějž se naseknou dvě až při porce, a dále zadní běhy (stehna).
  2. Za předek králíka je považován hrudník s břišními pláty a přední běhy.
  3. Do králičích vnitřností (droby) řadíme játra, ledvinky a krk s hlavou.

Z drobů připravujeme polévku, zadek slouží k nejrůznějším králičím pečínkám.

Předek králíka sice můžeme také upéct se zadkem, ale je na něm méně masa, porce by nebyly plnohodnotné. Když upečeme i předek, obvykle ho sníme jen tak, z mlsnosti. Králičí předek se ale dá využít na samostatné jídlo pro celou rodinu, a naše (pra)babičky i chovatelé králíků to tak dělají.

Králičí předek lze mimo jiné plnit nádivkou a upéct, připravuje se z něj výtečný guláš nebo kyselka (podobně jako z kůzlečího kořínku).

Králík: Přirozený zdroj potřebných látek

Na králičím předku není moc masa, ale je velmi chutné a zdravé. Svaly předních běhů jsou kratší a jemnější, maso ze žeber je bílé, ale na rozdíl od hřbetu je šťavnaté. Navíc maso z předku obsahuje množství pojivových tkání, které se tepelnou úpravou rozvaří. Kolagen v nich obsažený přirozeně prospívá našim kloubům a vazům. Králičí maso má velmi málo tuku a žádné sacharidy. Obsahuje vitaminy ze skupiny B. Konzumací králičího masa získáváme také potřebné minerály tou nejpřirozenější cestou. Maso z králičího předku (kosterní svalovina) je bohaté na hořčík, síru, fosfor, draslík a zinek.

Králičí předek na paprice

Velice chutná úprava králičího předku je na paprice se smetanovou omáčkou. Někomu chutná i víc, než obligátní kuře na paprice. Nutriční hodnotu pokrmu (vláknina, minerály) zlepšíme přídavkem zeleninové papriky.

  • Je praktické připravovat králičí předek „při jedné práci“ společně s králičím zadkem (alespoň do fáze tak zvaného „obdělání“). Není to o mnoho práce navíc a odpadávají starosti se skladováním neupotřebeného masa.

Postup práce

Z králičího kusu odsekneme zadní stehna a odřízneme břišní pláty. Hřbet rozsekneme na dva až tři díly (podle velikosti králíka). Maso ze zadku odložíme a upravíme jinak.

Odsekneme hlavu s krkem (na polévku). Kdybychom nechtěli hlavu vařit, oddělíme ji těsně nad krkem a krk přidáme k předním částem. Odřízneme přední běhy. Hrudník rozsekneme na polovinu podél páteře.

  • Na vepřovém sádle zpěníme jednu velkou pokrájenou cibuli, nemusíme ji smažit, bude se péct.
  • Přidáme vrchovatou lžíci sladké mleté papriky, rozpustíme ji v tuku.
  • Vložíme posolené maso, do poloviny zalijeme vodou nebo králičím vývarem.
  • Přikryjeme poklicí a v troubě upečeme do měkka. Bude to trvat asi hodinu, během níž maso asi dvakrát obrátíme.

Krok stranou
Když je maso měkké, můžeme je nechat vychladnout, dát do lednice, kde dva tři dny bez problémů vydrží a pokrm dohotovit v týdnu.

Maso vybereme z výpeku a dobře obereme ze všech kostí. Není třeba je překrajovat, svaly na předku jsou krátké.

  • Očistíme a na proužky nakrájíme čtyři větší paprikové lusky.
  • Kastrol s výpekem dáme na plotýnku.
  • Nasypeme nakrájenou papriku, zamícháme, chvíli dusíme, aby paprika pustila vlastní šťávu.
  • Při míchání odškrabujeme výpek přichycený na bocích kastrolu, tím šťáva získá na chuti.
  • Pak přilijeme asi půl litru vody nebo králičího vývaru a krátce povaříme.
  • Smetanu rozmícháme s deci vody a dvěma lžícemi mouky.
  • Za stálého míchání přilejeme do omáčky a provaříme.
  • Ochutnáme, dochutíme solí, případně i menším množstvím pálivé papriky.
  • Nakonec přisypeme obrané maso.

Králičí předek na paprice chutná s houskovým knedlíkem nebo s těstovinami.

Tipy

Návod na zpracování králíka ke kompletnímu obědu (i s polévkou) a další informace o králičím mase jsou k nalezení v článku Jak připravit pečeného králíka ke svátečnímu obědu.

Recept na králíka na smetaně je v článku Jak upéct králíka na zelenině a se smetanou.

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva Foto: (jez)
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...