hobbys.cz

Králičí předek na paprice: Ani kousek králíka nepřijde nazmar

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Králík je v současné době maso poměrně těžko dostupné. Zejména pro lidi, kteří ve svém okolí nemají chovatele králíků. A tak, když už se ke králíkovi dostaneme, nechceme ho sníst „na posezení“, chceme ho využít na víc než jedno jídlo. Takzvaný předek králíka zpracujeme na méně sváteční pokrm, na kterém si pochutnáme třeba v týdnu po víkendu s králičí pečínkou. Jemný králík na paprice se smetanovou omáčkou bude chutnat dospělým i dětem.

Co je potřeba

  • 1 králičí předek (přední běhy, hrudník, břišní pláty)
  • 1 velká nebo 2 malé cibule
  • 4 velké paprikové lusky
  • 2 plné lžíce sádla
  • 1 vrchovatá lžíce mleté sladké papriky
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky
  • Sůl

Vytrženo ze souvislostí zní slovo zadek dost hrubě. Ale v klasifikaci králičího a zaječího masa se jedná o normální kuchařský termín. Jako má králík zadek, má i předek.

  1. Maso ze zadku tvoří hřbet, z nějž se naseknou dvě až při porce, a dále zadní běhy (stehna).
  2. Za předek králíka je považován hrudník s břišními pláty a přední běhy.
  3. Do králičích vnitřností (droby) řadíme játra, ledvinky a krk s hlavou.

Z drobů připravujeme polévku, zadek slouží k nejrůznějším králičím pečínkám.

Předek králíka sice můžeme také upéct se zadkem, ale je na něm méně masa, porce by nebyly plnohodnotné. Když upečeme i předek, obvykle ho sníme jen tak, z mlsnosti. Králičí předek se ale dá využít na samostatné jídlo pro celou rodinu, a naše (pra)babičky i chovatelé králíků to tak dělají.

Králičí předek lze mimo jiné plnit nádivkou a upéct, připravuje se z něj výtečný guláš nebo kyselka (podobně jako z kůzlečího kořínku).

Králík: Přirozený zdroj potřebných látek

Na králičím předku není moc masa, ale je velmi chutné a zdravé. Svaly předních běhů jsou kratší a jemnější, maso ze žeber je bílé, ale na rozdíl od hřbetu je šťavnaté. Navíc maso z předku obsahuje množství pojivových tkání, které se tepelnou úpravou rozvaří. Kolagen v nich obsažený přirozeně prospívá našim kloubům a vazům. Králičí maso má velmi málo tuku a žádné sacharidy. Obsahuje vitaminy ze skupiny B. Konzumací králičího masa získáváme také potřebné minerály tou nejpřirozenější cestou. Maso z králičího předku (kosterní svalovina) je bohaté na hořčík, síru, fosfor, draslík a zinek.

Králičí předek na paprice

Velice chutná úprava králičího předku je na paprice se smetanovou omáčkou. Někomu chutná i víc, než obligátní kuře na paprice. Nutriční hodnotu pokrmu (vláknina, minerály) zlepšíme přídavkem zeleninové papriky.

Postup práce

Z králičího kusu odsekneme zadní stehna a odřízneme břišní pláty. Hřbet rozsekneme na dva až tři díly (podle velikosti králíka). Maso ze zadku odložíme a upravíme jinak.

Odsekneme hlavu s krkem (na polévku). Kdybychom nechtěli hlavu vařit, oddělíme ji těsně nad krkem a krk přidáme k předním částem. Odřízneme přední běhy. Hrudník rozsekneme na polovinu podél páteře.

Krok stranou
Když je maso měkké, můžeme je nechat vychladnout, dát do lednice, kde dva tři dny bez problémů vydrží a pokrm dohotovit v týdnu.

Maso vybereme z výpeku a dobře obereme ze všech kostí. Není třeba je překrajovat, svaly na předku jsou krátké.

Králičí předek na paprice chutná s houskovým knedlíkem nebo s těstovinami.

Návod na zpracování králíka ke kompletnímu obědu (i s polévkou) a další informace o králičím mase jsou k nalezení v článku Jak připravit pečeného králíka ke svátečnímu obědu.

Recept na králíka na smetaně je v článku Jak upéct králíka na zelenině a se smetanou.


Zdroj: https://www.hobbys.cz/recepty/kralici-predek-na-paprice-ani-kousek-kralika-neprijde-nazmar