Jste zde

Kluci v akci: Vanilkové rohlíčky podle receptu babičky Arnošta Lustiga

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 14:32

Recept na vanilkové rohlíčky. Tradiční vánoční cukroví? Přece vanilkové rohlíčky. Najdeme je na vánočním stole nejen v českých domácnostech. V Německu a Rakousku se vanilkové rohlíčky se těší popularitě pod názvem Vanillekipferl. Co domácnost a region, to jiný recept. Vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy, vanilkové rohlíčky s arašídy nebo ořechy lískovými, z mandlemi nebo kaštanovým pyré… Kluci v akci představují jednoduchý, ale zato osvědčený recept na vanilkové rohlíčky, který nemůže zklamat.

„Každý dělá speciální vanilkové rohlíčky,“ poukazuje na rozmanitost receptů kuchař z televizního pořadu Kluci v akci Ondřej Slanina. „Přesně tak. Jaké rohlíčky doma děláte, to je samozřejmě originál, my máme tenhle recept, který jsme dostali,“ doplňuje Filip Sajler.

1

„Recept na vanilkové rohlíčky je velice jednoduchý. Prakticky všechny suroviny, které máme na stole připravené, smícháme dohromady,“ říká Slanina. Zároveň doplňuje důležitou věc: V den, kdy budete péct vánoční cukroví, a to i vanilkové rohlíčky, ráno vytáhněte všechny suroviny z chladničky. To proto, aby se vám vyrovnala teplota. Díky tomu nehrozí, že se těsto srazí.

2

Do mísy vsypeme 210 g světlé mouky, přisypeme 20 g moučkového cukru a 40 g mletých ořechů. Mletých oříšků nedávejte méně, právě ořechy se nám postarají o křehkost vanilkových rohlíčků. A pak důkladně promícháme. „Vždycky přidávejte nejprve ty sypké věci, až pak do mísy přidávejte ty ostatní,“ radí Slanina v receptu prezentovaném v pořadu Kluci v akci.

3

Přidáme povolené máslo a ze směsi vypracujeme hladké, vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme odležet jednu hodinu v chladničce.

4

Po hodině se pusťme do tvarování vanilkových rohlíčků. Odleželé těsto vybalíme z fólie a uválíme z něj hady. A teď máme dvě možnosti, jak vytvarovat vanilkové rohlíčky. Buď si je nakrájíme na kousky, uhněteme kuličky a vyválíme na vále dvěma prsty ruky, anebo uděláme vždy „malého hada“ a zahneme do tvaru rohlíčku. První technikou se vytvarují vanilkové rohlíčky, které mají nadýchanější tvar uprostřed.

5

Vanilkové rohlíčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Plech s rohlíčky vložíme do rozehřáté trouby na 170 °C a cukroví pečeme pěkně dorůžova.

6

Čas, během kterého se vanilkové rohlíčky pečou v troubě, zužitkujeme tím, že si z moučkového a vanilkového cukru vyrobíme posypku. Místo vanilkového cukru můžeme použít mletou vanilku. Každý vanilkový rohlíček obalíme směsí ještě zatepla.

Tipy

Tipy & Triky a posbírané babské rady na těsto na vanilkové rohlíčky: aby se netrhalo, zda lze použít med místo cukru nebo proč mandle do vanilkových rohlíčků nemeleme.

Předně řezané recepty – vánoční cukroví recepty s fotkou v receptáři nápadů pro šikovné ruce HOBBYs.CZ

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva Fotografie vánočního cukroví je ilustrační, autor snímku: Rémi Diligent, commons.wikimedia.org/wiki/File:Vanocni_cukrovi_1.JPG
Average: 1 (1 vote)

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...