Kluci v akci: Vanilkové rohlíčky podle receptu babičky Arnošta Lustiga
Recept na vanilkové rohlíčky. Tradiční vánoční cukroví? Přece vanilkové rohlíčky. Najdeme je na vánočním stole nejen v českých domácnostech. V Německu a Rakousku se vanilkové rohlíčky se těší popularitě pod názvem Vanillekipferl. Co domácnost a region, to jiný recept. Vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy, vanilkové rohlíčky s arašídy nebo ořechy lískovými, z mandlemi nebo kaštanovým pyré… Kluci v akci představují jednoduchý, ale zato osvědčený recept na vanilkové rohlíčky, který nemůže zklamat.
„Každý dělá speciální vanilkové rohlíčky,“ poukazuje na rozmanitost receptů kuchař z televizního pořadu Kluci v akci Ondřej Slanina. „Přesně tak. Jaké rohlíčky doma děláte, to je samozřejmě originál, my máme tenhle recept, který jsme dostali,“ doplňuje Filip Sajler.
„Recept na vanilkové rohlíčky je velice jednoduchý. Prakticky všechny suroviny, které máme na stole připravené, smícháme dohromady,“ říká Slanina. Zároveň doplňuje důležitou věc: V den, kdy budete péct vánoční cukroví, a to i vanilkové rohlíčky, ráno vytáhněte všechny suroviny z chladničky. To proto, aby se vám vyrovnala teplota. Díky tomu nehrozí, že se těsto srazí.
Do mísy vsypeme 210 g světlé mouky, 110 g másla, přisypeme 20 g moučkového cukru a 40 g mletých ořechů. Mletých oříšků nedávejte méně, právě ořechy se nám postarají o křehkost vanilkových rohlíčků. A pak důkladně promícháme. „Vždycky přidávejte nejprve ty sypké věci, až pak do mísy přidávejte ty ostatní,“ radí Slanina v receptu prezentovaném v pořadu Kluci v akci.
Přidáme povolené máslo a ze směsi vypracujeme hladké, vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme odležet jednu hodinu v chladničce.
Po hodině se pusťme do tvarování vanilkových rohlíčků. Odleželé těsto vybalíme z fólie a uválíme z něj hady. A teď máme dvě možnosti, jak vytvarovat vanilkové rohlíčky. Buď si je nakrájíme na kousky, uhněteme kuličky a vyválíme na vále dvěma prsty ruky, anebo uděláme vždy „malého hada“ a zahneme do tvaru rohlíčku. První technikou se vytvarují vanilkové rohlíčky, které mají nadýchanější tvar uprostřed.
Vanilkové rohlíčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Plech s rohlíčky vložíme do rozehřáté trouby na 170 °C a cukroví pečeme pěkně dorůžova.
Čas, během kterého se vanilkové rohlíčky pečou v troubě, zužitkujeme tím, že si z moučkového a vanilkového cukru vyrobíme posypku. Místo vanilkového cukru můžeme použít mletou vanilku. Každý vanilkový rohlíček obalíme směsí ještě zatepla.
Tipy
Tipy & Triky a posbírané babské rady na těsto na vanilkové rohlíčky: aby se netrhalo, zda lze použít med místo cukru nebo proč mandle do vanilkových rohlíčků nemeleme.
Předně řezané recepty – vánoční cukroví recepty s fotkou v receptáři nápadů pro šikovné ruce HOBBYs.CZ
Diskuze k článku