Jste zde

Kluci v akci: Pravý bulharský šopský salát s balkánským sýrem

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 16:30

Co je pro Bulharsko v gastronomii nejtypičtější? Přece šopský salát! „V pravém bulharském šopském salátě balkánský sýr obsahuje kulturu bifidus bulgaris. Ta je jenom v Bulharsku,“ vyzdvihuje složení použitého bulharského sýra v pořadu Kluci v akci Ondřej Slanina. „Bulharský sýr je jemnější, není tak těžký jako ten český. Říká se mu také Sirene,“ srovnává Filip Sajler. Základem pravého bulharského šopského salátu je polovina oloupané okurky hadovky, jedno rajče, cibule bílá nebo červená, použít lze i jarní cibulku, paprika, dále 50 g balkánského sýra, nesmí chybět slunečnicový olej a vinný ocet.

„Když si budete objednávat „šopák“ v restauraci nebo si salát dělat doma pro sebe, hlavně pamatujte, že to je jen těchto pět surovin smíchaných do sebe,“ popisuje Slanina v pořadu Kluci v akci pravý recept na šopský salát.

Recept na šopský salát s balkánským sýrem:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
  2. Obyčejnou papriku omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky.
  3. Omyjeme rajče, nakrájíme, stejně tak i půlku oloupané okurky.
  4. Šopský salát servírujeme v misce, zeleninu lehce promícháme, navrch můžeme pokládat rajčata a rozdrobený balkánský sýr.

Tradiční bulharský zeleninový salát dochutíme zálivkou složenou ze slunečnicového oleje a vinného octa podle chuti.

Foto: šopský salát (shopska salad): Biso, commons.wikimedia.org/wiki/File:Shopska_salata.JPG

Zajímavost o šopském salátu:

Název “šopský salát” je odvozen od názvu bulharské oblasti Šopluk obývané horským obyvatelstvem Šopi. Šopský salát je však pouhý produkt raného socialismu v Bulharsku, jehož cílem bylo zapůsobit na cizince k návštěvě země. Šéfkuchaři z cestovní kanceláře Balkanturist (privatizována v roce 1995) vytvořili několik receptů na saláty a pojmenovali je podle bulharských oblastí, šopský salát ale jako jediný přežil dodnes.

A mimochodem, vznik zmiňované cestovní kanceláře v Bulharsku byl nápadem československého prezidenta Klementa Gottwalda, protože Bulharsko nebylo schopné kvůli válečným reparacím uloženým Bulharsku po II. světové válce, finančně kompenzovat znárodnění československých podniků v Bulharsku po roce 1944. Úkolem cestovní kanceláře bylo zajišťovat dovolenou na bulharském pobřeží Černého moře občanům Československa, později pro celý Východní blok.

Tipy

Vyberte si z dalších osvědčených receptů na saláty, polévky a předkrmy na JakTak.cz. Doporučuji výborný zeleninový salát, který lze podávat jako přílohu i hlavní jídlo.

Autor: hobbys.cz
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...