Kluci v akci: Nakládaný hermelín. Chalupářský recept
„Nakládaný hermelín musí být pořádně vychucený,“ říká Filip Sajler z pořadu ČT Kluci v akci. Hermelín nakládaný s cibulí, česnekem, beraními rohy v oleji se výborně hodí třeba na víkendový pobyt na chalupě nebo k pivu. Aby hermelín byl správně naložený, děláme ho už dva až čtyři dny před konzumací. Kluci v akci se podělili o svůj „chalupářský“ recept, nakládaný hermelín chutná výtečně. Je to prostě sýrová pochoutka!
Kluci v akci: Na nakládaný hermelín použijte ajvar
Jak na to? „Když hermelín před jeho nakládáním do sklenice rozkrojíme, potřeme ho ajvarem. Ajvar je taková zeleninová pálivá pasta,“ vysvětluje Filip Sajler z pořadu Kluci v akci. „Přesně tak, v ajvaru je hodně paprik, trošku lilku a rajčata. Prostě pikantní zeleninová pasta,“ upřesňuje složení pokladu srbské kuchyně.
Ajvar bývá označován také jako srbský zeleninový kaviár. K dostání je v regálech mezi kečupem a hořčicí, orientační cena 690g ajvaru zavařeného ve sklenici od Podravky vyjde na 109 Kč za kus. Máte-li ve své blízkosti krámek s balkánskými specialitami, máte vyhráno. Určitě v něm pravý ajvar pořídíte. Vyrobit si můžete i domácí ajvar.
V nakládaném hermelínu nesmí chybět cibule, česnek, beraní rohy, bobkový list a nové koření. Naložit ho můžeme v obyčejném slunečnicovém oleji.
Cibuli očistíme, zbavíme slupky a nakrájíme na proužky. Na plátky nakrájíme česnek. K nakládání hermelínu použijeme nejlépe česnek od českých zemědělců. Protože má výraznější chuť a je čerstvější než ten dovezený z Číny nebo Španělska. Hermelíny určené k naložení rozkrojíme podélně napůl, potřeme ajvarem a půlky hermelínu zase spojíme.
Nachystáme si čistou sklenici, do které budeme hermelíny plnit. Nezáleží na tom, jaké zavařovací sklenice použijeme. Podstatná je velikost, abychom hermelíny se zeleninou a kořením do sklenic napěchovali, a také dobrý uzávěr.
Ve sklenici pak prokládáme hermelíny s cibulí a zeleninou. „Nakládáme“ na sebe, respektive suroviny „prokládáme“, tedy střídáme. Cibule, česnek, hermelín, beraní rohy a zase uděláme další vrstvy podle počtu hermelínů.
Nakládaný hermelín nechte marinovat dva až čtyři dny
Lehce upěchujeme, přidáme nové koření, bobkový list, pepř a na závěr zalijeme slunečnicovým olejem pěkně až po okraj sklenice. Nakládané hermelíny uzavřeme a dáme do chladničky. „Za dva až tři dny, pro gurmány až za čtyři dny, budou hermelíny pěkně proleželé,“ říká Sajler. Dobrou chuť!
Tipy
Vyrobte si domácí nakládané hermelíny podle své chuti, recept z pořadu Kluci v akci si upravte „podle svého gusta“. K nakládání hermelínu zužitkujte na proužky nakrájenou červenou a zelenou papriku, pálivou papričku a další oblíbené příchutě.
Varování
Doba marinování nakládaných hermelínů se v receptech různí. Záleží na tom, jak “rozležený” nakládaný hermelín máte nejraději. Experimentujte.
Diskuze k článku