Jste zde

Kluci v akci: Boršč s červenou řepou

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 14:35

Receptů na boršč s červenou řepou je bezpočet. Ruský boršč, ukrajinský boršč, polský boršč… Co region, to jiné přísady i recept. „Základem dobrého ruského boršče je hlavně silný masový vývar. Ideální jsou tři druhy masa – skopové, vepřové a hovězí. My na boršč s červenou řepou použijeme hovězí žebro, vepřovou plec a kus kližky,“ uvede recept na tradiční polévku s červenou řepou Filip Sajler z pořadu Kluci v akci.

1

Přípravu borče začneme tím, že si uděláme silný masový vývar. Očištěné maso (Kluci v akci na boršč – 6 až 8 porcí – použili 250 g hovězí kližky, 250 g hovězího předního s kostí a 250 g vepřové plece) vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme 5 lístků bobkového listu, nové koření – asi 5 kuliček a 10 kuliček celého pepře. Přivedeme k varu, necháme provařit, pak ztlumíme oheň a necháme táhnout aspoň dvě hodinyza občasného sesbírání pěny.

2

Nakrájíme zeleninu. Připravte si 1 středně velkou cibuli, 50 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, 150 g hlávkového zelí a 1 velkou bramboru. „Do boršče by se všechny suroviny měly krájet pěkně na kostičky, snad mimo zelí,“ podotýká Sajler v pořadu Kluci v akci. V boršči nesmí chybět slanina, popřípadě špek. Nakrájíme na kostičky.

Rozehřejeme wok pánev a kostičky slaniny nebo špeku dáme do pánve a orestuje. Ze slaniny si vypečeme tuk, přidáme zeleninu a tu na něm orestujeme. Přidáme rajčata (krájená konzervovaná, 400 g) a dvě polévkové lžíce sladké mleté papriky.

3

Boršč dokončíme

Maso vytáhneme z vývaru a dáme stranou. Do vývaru přidáme orestovanou zeleninu, necháme zavařit a mezitím si nakrájíme maso na kostky. Dáme zpátky do vývaru. Předvařenou červenou řepu také nakrájíme na kostky. Přidáme do polévky.

4

Boršč dochutíme. „Boršč musí chutnat po divokém koření, po použitých surovinách a musí být lehce nakyslý,“ přibližuje, jak by měl ve finále ruský boršč z červené řepy chutnat, Sajler v pořadu Kluci v akci.

Boršč servírujeme se zakysanou smetanou. Dobrou chuť!

Tipy

Uvařit si boršč můžete i bez masa. Varianta zeleninového borčše je publikovaná na JakTak.cz.

Vyzkoušejte také recept na ukrajinský boršč od Jitule na stránce Jitulčiny-Recepty.cz

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva Fotografie k receptu na boršč z pořadu Kluci v akci: commons.wikimedia.org/wiki/File:Russian_borscht_with_beef_and_sour_cream.jpg; jezzina a commons.wikimedia.org/wiki/Category:Borscht#mediaviewer/File:Borscht_served.jpg
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...