Kluci v akci: Boršč s červenou řepou
Receptů na boršč s červenou řepou je bezpočet. Ruský boršč, ukrajinský boršč, polský boršč… Co region, to jiné přísady i recept. „Základem dobrého ruského boršče je hlavně silný masový vývar. Ideální jsou tři druhy masa – skopové, vepřové a hovězí. My na boršč s červenou řepou použijeme hovězí žebro, vepřovou plec a kus kližky,“ uvede recept na tradiční polévku s červenou řepou Filip Sajler z pořadu Kluci v akci.
Přípravu borče začneme tím, že si uděláme silný masový vývar. Očištěné maso (Kluci v akci na boršč – 6 až 8 porcí – použili 250 g hovězí kližky, 250 g hovězího předního s kostí a 250 g vepřové plece) vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme 5 lístků bobkového listu, nové koření – asi 5 kuliček a 10 kuliček celého pepře. Přivedeme k varu, necháme provařit, pak ztlumíme oheň a necháme táhnout aspoň dvě hodinyza občasného sesbírání pěny.
Nakrájíme zeleninu. Připravte si 1 středně velkou cibuli, 50 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, 150 g hlávkového zelí a 1 velkou bramboru. „Do boršče by se všechny suroviny měly krájet pěkně na kostičky, snad mimo zelí,“ podotýká Sajler v pořadu Kluci v akci. V boršči nesmí chybět slanina, popřípadě špek. Nakrájíme na kostičky.
Rozehřejeme wok pánev a kostičky slaniny nebo špeku dáme do pánve a orestuje. Ze slaniny si vypečeme tuk, přidáme zeleninu a tu na něm orestujeme. Přidáme rajčata (krájená konzervovaná, 400 g) a dvě polévkové lžíce sladké mleté papriky.
Boršč dokončíme
Maso vytáhneme z vývaru a dáme stranou. Do vývaru přidáme orestovanou zeleninu, necháme zavařit a mezitím si nakrájíme maso na kostky. Dáme zpátky do vývaru. Předvařenou červenou řepu také nakrájíme na kostky. Přidáme do polévky.
Tipy
Uvařit si boršč můžete i bez masa. Varianta zeleninového borčše je publikovaná na JakTak.cz.
Vyzkoušejte také recept na ukrajinský boršč od Jitule na stránce Jitulčiny-Recepty.cz
Diskuze k článku