Hlíva ústřičná: Objevte 3 vybrané recepty z hlívy ústřičné!
Konzumací hlívy ústřičné přispíváte ke snižování cholesterolu v krvi a zvyšování odolnosti organismu vůči infekcím. I když slavné československé velkopěstírny hlívy ústřičné už zanikly, k hlívě jako přírodního zdroje tělu prospěšných látek se začínáme vracet. A to je dobrá zpráva. Obzvlášť, pokud s civilizačními chorobami chceme bojovat účinně. Hlíva ústřičná je výborná surovina do polévek a omáček. Uplatnění jistě najdou i tyto tři recepty na hlívu ústřičnou ve vaší kuchyni.
Bramborová polévka s hlívou ústřičnou | recept
V tradiční bramborové polévce nesmí kromě brambor chybět houby a česnek. Použijete-li hlívu ústřičnou, dopřejete si chuť oblíbené polévky a zdravou dávku hub.
Co bude potřeba pro 4 osoby:
- 300 g brambor
- 100 g kořenové zeleniny
- Cibule
- Hlíva ústřičná
- Krupky
- 1,5 l vody
- 50 g másla
- 30 g hladké mouky
- Sůl, kmín, majoránka
- 2 stroužky českého česneku
- 2 lžíce husté kyselé smetany
Očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli a hlívu ústřičnou nakrájíme na kousky, stejně tak brambory. Na pánvi rozehřejeme máslo, zeleninu s cibulí restujeme, přidáme krupky a hlívu ústřičnou. Přidáme sůl a kmín a necháme restovat.Zelenino-houbovou směs v pánvi zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory a vaříme doměkka.
Bramborovou polévku nakonec zahustíme zlatou jíškou připravenou z másla a mouky. Okořeníme drceným kmínem, majoránkou a krátce povaříme.
Bramborovou polévku s hlívou ústřičnou můžeme podávat. Dobrou chuť!
Hovězí v omáčce z hlívy ústřičné jako čína | recept
Tento pokrm z hovězího masa a omáčkou z hlívy ústřičné je ideální jako hlavní jídlo, oceníte ho i jako večeři uprostřed týdne. Recept byl prezentován na stránkách BBC. Suroviny pro 2 osoby, příprava jídla je velice rychlá.
Suroviny pro přípravu hovězího masa:
- 350 g hovězí filet
- 1 lžička light sójové omáčky
- 1 ½ lžíce ústřicové omáčky
- špetka cukru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 chilli paprička, jemně nasekaná
- 200g baby špenátových listů
- 1 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry
- špetka sušeného chilli
Pro tepelnou úpravu hlívy ústřičné:
- 1 lžička oleje
- 100g hlívy ústřičné
- troška čínského černého rýžového octu nebo ocet balsamico
- troška light sójové omáčky
Recept na přípravu hovězího masa v omáčce z hlívy ústřičné:
Hovězí maso naklepejte na tenké plátky a nakrájejte na nudličky. Přemístěte je do mísy, přidejte lžičku light sójové omáčky, ústřicovou omáčku, špetku cukru a čerstvý mletý pepř.
Rozehřejte pánev (pokud máte k dispozici, ideální je WOK pánev), nalijte olej, přidejte jemně nasekaný česnek a chilli. Zamícháme a chvíli smažíme, přidáme špenátové listy, dokud se neprohřenou, a pak přemístíme na velký servírovací talíř.
Pánev dejte zpět na plotnu, přidáme zbylý olej, hovězí maso a smažíme přibližně 3 minuty. Nalijte rýžové víno, přidejte špetku sušeného chilli. Hovězí položte na špenátové listy na talíři.
A nakonec hlíva ústřičná. Zahřejte olej na pánvi, přidejte hlívu ústřičnou a zhruba 1 minutu smažte, přidejte trošku vody, aby se houby chvíli vařily, dochuťte černým rýžovým octem nebo balsamicem a light sójovou omáčkou.
Lžící pokládejte hlívu na maso a podávejte. Dobrou chuť!
Paprikáš z hlívy ústřičné | recept
Příprava pokrmu je jednoduchá, jídlo nenáročné na suroviny. Paprikáš z hlívy ústřičné podáváme s krajícem chleba. Pusťte se do přípravy.
Co bude potřeba:
- 8 zelených paprik
- 1 větší nebo středně velká cibule
- 50 g oleje
- 500 g čerstvé hlívy ústřičné
- sůl
- 1,25 dl smetany na vaření
- 10 g hladké mouky
- 100 g jemného salámu
Recept na paprikáš z hlívy ústřičné:
Přichystanou cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na oleji zpěňte. Přidejte očištěnou a pokrájenou hlívu ústřičnou, na proužky nakrájenou papriku a osolte. Směs zamácháme a dusíme 20 minut.
Hladkou mouku vsypeme do smetany na vaření, pomícháme a smetanovou směs vlijeme do pánve s hlívou. Přidáme nakrájený jemný salám a prohřejeme. Paprikáš z hlívy ústřičné je hotový. Podáváme s dobrým chlebem. Dobrou chuť!
Diskuze k článku