Jak vyrobit domácí bylinkový šampon pro psy | návod pro chovatele
Jak vyrobit domácí bylinkový šampon pro psy | návod pro chovatele. Nejen lidé, ale také naši nejvěrnější přátelé – psi, potřebují občas důkladnou očistu v podobě koupele. U některých plemen postačí koupání 2x do roka, jiné rasy vyžadují pravidelnou hygienu alespoň 1x měsíčně. Vždy také záleží na druhu srsti, případných výstavách, pobytu venku, apod. V následujícím článku vám poradíme, jak vyrobit domácí bylinkový šampon pro psy, který můžete přizpůsobit konkrétním a aktuálním požadavkům.
Co je potřeba
- 100 ml jemného mýdlového základu
- 50 ml rostlinného nálevu
- 10 ml rostlinného glycerinu
- 10 kapek éterického oleje
- 1 lžíce vakuové soli
- uzavíratelná lahvička
Jaké bylinky lze použít pro přípravu nálevu?
- Levandule lékařská – Tato bylinka dokáže obnovit a podpořit růst psí srsti.
- Dobromysl obecná – Dobromysl neboli oregano má dezinfekční účinky, působí jako repelent, pomáhá při kožních problémech.
- Mateřídouška obecná – Mateřídouška má antiseptické a hojivé účinky a působí proti zápachu.
- Měsíček lékařský – Měsíček bojuje proti nejrůznějším kožním onemocněním, je hojivý a velmi jemný. Navíc zvyšuje pigment.
- Třezalka tečkovaná – Třezalka má protizánětlivé a dezinfekční účinky a hojí rány.
- Pro psy můžete využít také rozmarýn lékařský (tmavá srst), heřmánek pravý (světlá srst) či řepík lékařský (hnisavé a nehojící se rány).
Z éterických olejů můžete využít:
- Cedr – Éterický olej cedr pomáhá odpuzovat a hubit škůdce, odstraňuje lupy.
- Levandule – Levandule je známá pro své uklidňující a hojivé účinky, pomáhá také proti alergiím.
- Citronová tráva či citronela – Tyto éterické oleje poslouží jako repelent.
- Pačuli či geranium – Esenciální oleje pačuli a geranium pomáhaji udržovat zdravou srst, uklidňují mysl a regenerují pokožku.
- Neroli či rozmarýn – Tyto oleje se hodí pro bojácná a nervózní zvířata.
A jaký je postup?
Nejprve si připravíme bylinkový nálev zalitím 1 lžíce sušených bylinek 250 ml vroucí vody. Necháme jej vylouhovat asi 10 minut, poté přecedíme a necháme vychladnout.
Diskuze k článku