Jak udělat malinový džem s březovým cukrem | recept i pro diabetiky
Jak udělat malinový džem s březovým cukrem | recept i pro diabetiky. Malinové a jahodové džemy patří mezi nejoblíbenější ovocné konzervy. A podle mého názoru třeba na palačinky je džem z malin nejlepší. Co ale dělat, když musíte vynechat ve stravě cukr a koupená malinová marmeláda není taková, jakou si pamatujete? Zkuste si udělat domácí s přírodním březovým cukrem, který se prodává pod označením xylitol. Podle našeho návodu to hravě zvládnete. Džem bude krásně voňavý, o trochu zdravější a ještě si užijete krásný den v přírodě při sběru lesních malin. Protože jak každý ví, lesní maliny mají mnohem silnější vůni a aroma než na pohled výstavní plody šlechtěných malin.
Co je potřeba
- maliny
- voda
- xylitol (březový cukr)
- pektin
- citronová šťáva
- alkohol
na 1 kg ovocné dřeně (bez peciček) je potřeba 600 g xylitolu, 2 g citrusového pektinu, šťáva z 1 většího citronu a lžíce alkoholu
Zbývajících 200 g xylitolu dobře promíchejte s citrusovým pektinem a pomalu za stálého míchání vsypte do vroucí směsi. Přidejte šťávu z jednoho citronu a lžíci alkoholu. Společně ještě 7 minut vařte. Tvořící se pěnu nemusíte sbírat. Po odstavení, krátkém odpočinku a promíchání sama zmizí – alkohol ji spolehlivě rozpustí.
Diskuze k článku