Jak udělat malinový džem s březovým cukrem | recept i pro diabetiky
Jak udělat malinový džem s březovým cukrem | recept i pro diabetiky. Malinové a jahodové džemy patří mezi nejoblíbenější ovocné konzervy. A podle mého názoru třeba na palačinky je džem z malin nejlepší. Co ale dělat, když musíte vynechat ve stravě cukr a koupená malinová marmeláda není taková, jakou si pamatujete? Zkuste si udělat domácí s přírodním březovým cukrem, který se prodává pod označením xylitol. Podle našeho návodu to hravě zvládnete. Džem bude krásně voňavý, o trochu zdravější a ještě si užijete krásný den v přírodě při sběru lesních malin. Protože jak každý ví, lesní maliny mají mnohem silnější vůni a aroma než na pohled výstavní plody šlechtěných malin.
Co je potřeba
- maliny
- voda
- xylitol (březový cukr)
- pektin
- citronová šťáva
- alkohol
na 1 kg ovocné dřeně (bez peciček) je potřeba 600 g xylitolu, 2 g citrusového pektinu, šťáva z 1 většího citronu a lžíce alkoholu
Krok 1
Přebrané a očištěné lesní maliny důkladně rozmačkejte, přidejte na 1 kg malin 150 ml vody, promíchejte a nechte 1–2 dny kvasit.
Krok 2
Zkvašenou směs prolisujte přes jemné síto. Kvašením maliny změknou a po protření přes síto se zbavíte drobných jadérek. Jestliže vám jadérka v hotovém výrobku nevadí, tento krok vynechte.
Krok 3
Odvažte si prolisovanou ovocnou kaši a upravte podle její hmotnosti dávkování ostatních přísad. Jadérka zbylá na sítu odložte prozatím stranou, budou se hodit.
Krok 4
Malinový protlak přelijte do širšího kastrolu a promíchejte se 400 g březového cukru. Za občasného promíchání přiveďte směs k varu.
Krok 5
Zbývajících 200 g xylitolu dobře promíchejte s citrusovým pektinem a pomalu za stálého míchání vsypte do vroucí směsi. Přidejte šťávu z jednoho citronu a lžíci alkoholu. Společně ještě 7 minut vařte. Tvořící se pěnu nemusíte sbírat. Po odstavení, krátkém odpočinku a promíchání sama zmizí – alkohol ji spolehlivě rozpustí.
Krok 6
Sklenice vypláchněte alkoholem a naplňte uvařeným džemem. Okraje sklenic případně omyjte a otřete dosucha. Sklenice zavíčkujte a postavte na 15 minut dnem vzhůru.
Krok 7
Džem ve sklenicích nechte vychladnout (ztuhne) a vyzkoušejte poklepem na víčko, je-li správně přichycené. Džem se nekazí ani při uskladnění v bytě.
Krok 8
Zbylá malinová jadérka vložte do láhve a zalijte bílým (vinným) octem. Nechte stát 14 dní v teple a pak přeceďte přes jemné plátýnko. Získáte výborný malinový ocet, který využijete ve studené kuchyni.