Jste zde

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 17:12

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený květ lípy se od pradávna používal k domácímu léčení. Jestli to tedy myslíme s bylinkami alespoň trochu vážně, bez sušeného lipového květu se neobejdeme. A protože Česko zachvátila v polovině druhé dekády 21. století doslova sirupománie, uvaříme z lipového květu i trochu báječně chutnajícího lipového sirupu.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený květ lípy se od pradávna používal k domácímu léčení. Jestli to tedy myslíme s bylinkami alespoň trochu vážně, bez sušeného lipového květu se neobejdeme.

A protože Česko zachvátila v polovině druhé dekády 21. století doslova sirupománie, uvaříme z lipového květu i trochu báječně chutnajícího lipového sirupu.

Léčivý symbol české země

Kvetoucí lípa je tak krásná na pohled, tak náramně voní a včely v její koruně tak líbezně bzučí, že vidět tento obrázek ve filmu, neměl by daleko ke kýči. Ale my jsme nepřišli pod rozkvetlou lípu uvažovat o sdělitelnosti prožitku z vnímání přírodní krásy. Přišli jsme trhat lipový květ, protože to je jedna ze základních léčivých bylin pro domácí léčbu. Odvar z lipového květu se odjakživa používal při nemocech z nachlazení. Spektrum jeh účinků je ale širší.

Účinky lipového květu

  • Působí potopudně, a tím snižuje horečku. Proto je vhodná v počátcích nemocí z nachlazení, průduškových katarech, zánětech horních dýchacích cest, angíně.
  • Rozpouští hleny a tiší dráždivý kašel.
  • Má močopudné účinky. Užívá se při nemocech močových ústrojí a cest, kdy je žádoucí jejich „proplachování“.
  • Příznivě ovlivňuje trávicí soustavu, zlepšuje činnost žlučníku.
  • Má protikřečové účinky (mladým dívkám nebo ženám, které ještě nerodily, někdy ulevuje od silných menstruačních bolestí).
  • Má vliv na cévy, zlepšuje jejich roztažnost, a tak napomáhá snižovat krevní tlak (v tomto směru působí preventivně).
  • Odvar lze použít i zevně na problematickou pokožku – má stahující a zvláčňující účinky.

Sběr lipového květu

Třebaže je v době květu lípa srdčitá (Tilia cordata) doslova obalena medově vonícími kvítky, jejich sběr není tak snadný, jako například sběr pampelišek nebo květů bezu černého.

  1. První podmínkou úspěchu je najít tak malou lípu, abychom dosáhli na její větvičky s kvítky. Možností je použít žebřík (nejlépe „dvoják“).
  2. Ale je v tom háček – hledáme lípu v čistém neindustriálním prostředí.

Takových je sice mnoho, lípa roste u každých božích muk v polích – jenže jak se k ní dostat s žebříkem?

Když je tento problém vyřešen, pak už zbývá jen doslova se obrnit trpělivostí. Třebaže lipové kvítky trháme i s listeny, přibývají velmi pomalu.

Sušení lipového květu

Natrhané květy doma nejdřív vysypeme třeba na plechy nebo tácy a dáme k pootevřenému oknu, aby z rostlinného materiálu svobodně odešel všechen „materiál“ živočišný.

Květ lípy sušíme ideálně na nějaké plachtě (staré prostěradlo), které rozprostřeme v dobře větrané místnosti (půda, veranda, neobývaný pokoj…).

Květ lípy schne poměrně rychle a sesychá se v poměru 5 : 1, takže za pár dní je možno sesypat jej a dosoušet třeba na tácu, plechu nebo podobně. Dobře usušený květ lípy šustí a praská při zlomu listenu.

Naši prapředkové uchovávali sušený lipový květ v plátěném pytlíku. Pro lepší izolaci před vlhkostí je ale praktičtější skladovat jej v dobře uzavíratelné skleněné dóze (velká zavařovačka). Jako všechny suché bylinky, i lipový květ uchováváme ve tmě – tedy v uzavíratelné skříňce.

Léčivý odvar z lipového květu

Na jednu porci počítáme 250 ml vody a vrchovatou lžičku rozmělněného suchého lipového květu nebo velkou špetku (do čtyř prstů) lipových květů čerstvých.

Vodu přivedeme k varu nasypeme lipový květ, přiklopíme pokličkou a necháme asi osm minut louhovat.

Pijeme třikrát denně nebo při obtížích. Při nemocech z nachlazení lipovému thé prospěje přídavek medu a čerstvé citronové šťávy.

Lipový sirup

Příprava domácího lipového sirupu se nijak neliší od výroby jiných bylinných sirupů.

  • Čerstvé lipové květy nejprve 24 hodin macerujeme v převařené zchladlé vodě – asi půllitru květů s listeny v litru vody.
  • Druhý den scedíme, dobře vymačkáme, znovu přecedíme do dvoulitrového hrnku.
  • Přes sítko do macerátu vymačkáme dva citrony. 
  • Přisypeme kilogram pískového cukru, přivedeme k varu, stáhneme teplotu a necháme asi deset minut probublávat, aby se cukr dobře rozvařil.
  • Ještě vřelé přelijeme pomocí nálevky do čistých lahví – až k samému hrdlu.
  • Pevně uzavřeme vypařenými víčky.
Leaderboard
Medium rectangle

Upozornění

Lipový sirup je velmi chutný, takže by se dal pít jen pro osvěžení. Musíme si však být vědomi, že se jedná o bylinný koncentrát – lék, takže bychom ho neměli používat k denní spotřebě.

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva Text a foto: (jez)
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Jahodové dezerty: Ani dieta nám nezabrání, abychom si pochutnali

Ono je prima dopřávat si v sezoně jahodové knedlíky, koláče, bublaniny, dortíky a dorty. Ale co když takové dobroty nesmíme jíst? Diabetici, celiaci, lidé obézní nebo se sklonem k nadváze, a nebo i ti, kteří z jiného důvodu nechtějí nebo nemohou jíst mouku, vejce, cukr, tuky – ti všichni si také...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Jahodové dezerty: Ani dieta nám nezabrání, abychom si pochutnali

Ono je prima dopřávat si v sezoně jahodové knedlíky, koláče, bublaniny, dortíky a dorty. Ale co když takové dobroty nesmíme jíst? Diabetici, celiaci, lidé obézní nebo se sklonem k nadváze, a nebo i ti, kteří z jiného důvodu nechtějí nebo nemohou jíst mouku, vejce, cukr, tuky – ti všichni si také...