Jste zde

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 17:09

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro každému, a tak je můžeme připravit i tehdy, když čekáme nějaké hosty ke stolu. Na srbském žebírku nelze nic pokazit.

Sběratelům starých receptur nabízíme „přírůstek“ do sbírky: originální recepturu 13604 Vepřové žebírko srbské, podle někdejších československých státních norem pro teplou kuchyni.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

Na šest až sedm porcí srbského žebírka budeme potřebovat:

  • 1000 g kuchyňky upravené vepřové pečeně
  • 2 velké nebo 4 menší cibule
  • 4 zelené paprikové lusky (může být i víc)
  • 3 velká rajčata (může být i víc)
  • 50 g stolního oleje
  • Sůl, mletý černý pepř, případně mletou pálivou papriku
  1. Srbské žebírko můžeme připravit buď z plátků masa, které nám z kusu pečeně naseká řezník, a pak pokrm obvykle děláme z nevykostěných kotlet.
  2. Můžeme také koupit celý kus pečeně vykostěné a doma si jen nařezat plátky podle požadovaného počtu.
  3. Nebo koupíme pečeni i s kostí, vykostíme si ji sami (n ic na tom není) a kost využijeme jinak (třeba jako základ pro houbovou bramborovou polévku).

Srbské žebírko: Maso ochucené zeleninou

Srbské žebírko jsou plátky vepřové kotlety připravované buď s kostí nebo bez kosti. Maso se nejprve zprudka opeče a pak dusí do měkka společně s cibulí, rajčaty a paprikovými lusky. Zelenina v této kombinacimá tak vyváženou a klasickou chuť,že není třeba použít žádného jiného koření, než soli a případně mletého pepře nebo mleté pálivé papriky (v malém množství).

Při použití menšího množství tuku nebo jeho úplného vynechání a při vynechání koření je srbské žebírko vhodné i pro lidi s různými dietami (například diabetická, šetřící, nízkokalorická, bezsacharidová, dělaná strava).

Srbové srbské žebírko nejspíš neznají

Jestli Srbové znají naše srbské žebírko, je na pováženou. Na druhou stranu – dusit maso spolu s rajčaty, paprikou a cibulí je obvyklý způsob na celém Balkáně. V dobách komunismu se přídomek „srbské“ dával ke všemu, co paprikami a rajčaty byť i jen zavonělo. Strávníci se necítili podvedeni, nebylo jak správnost názvu jídla zkontrolovat. Vždyť do tehdejší Jugoslávie se dostali jen „rovnější z rovných“. Zbytek národa si mohl v „lepších“ restauracích vybrat srbské žebírko z nabídky tak zvaných jídel na objednávku. Prozíraví si však srbské žebírko dávali v restauracích jen od července do září. Byla jistota, že kuchař použije čerstvou zeleninu. V jiné měsíce papriky a rajčata nebyly.

1

Plátky masa naklepeme, z obou stran jemně osolíme a trochu opepříme.

2

Cibuli nakrájíme na měsíčky, rajčata na osminky nebo plátky, papriku zbavíme jader a nakrájíme na proužky.

3

V kastrolu, který má poklici (bude potřeba) rozpálíme olej a z obou stran na něm zprudka opečeme kotlety.

4

Vyjmeme je na pracovní talíř

5

Do zbylého tuku dáme cibuli a zprudka ji orestujeme.

6

Vrátíme na ni maso, přisypeme nakrájenou zeleninu, trochu osolíme, podlijeme asi decilitrem vody, přikryjeme poklicí a dáme do vyhřáté trouby.

7

Asi 15 minut dusíme při nejvyšší teplotě.

8

Pak okryjeme poklici a dále ještě asi deset minut zapékáme, až se přebytečná voda vypaří a pokrm dostane zlatavou barvu.

Když budeme kotlety dusit v zeleninové směsi, jednak dokonale změknout (to ale není u kotlet problém, měknou rychle), ale především bude maso šťavnatější – někomu vadí, že je maso z žebírka trochu suché.

K srbskému žebírku se velmi dobře hodí dušená rýže. Když chceme dát jídlu svátečnější charakter, a nemusíme kalorie počítat příliš přísně, můžeme k srbskému žebírku připravit pomfrity, opékané nebo americké brambory.

Vepřové žebírko srbské, ČSN 13604

Když pročítáme někdejší závaznou normu 13604 z Receptur pro teplou kuchyni z roku 1976, nijak zásadně se od „našeho“ současného postupu práce neliší. Pouze zeleniny je uváděno mnohem méně (100 g je jedno opravdu maličko rajčátko, 200 g papriky to jsou očištěné tři středně velké lusky). Navíc je naopak rajčatový protlak. V době, kdy je dostatek čerstvých rajčat, se nám to jeví trochu zbytečné – ale tehdejší situace na trhu byla nesrovnatelně jiná, horší.

Leaderboard
Medium rectangle

Tipy

Mohlo by vás zajímat

Plněné vepřové žebírko

Jak udělat kuře na paprice (trochu jinak, s čerstvými  paprikami)

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva Text a foto: (jez)
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Jahodové dezerty: Ani dieta nám nezabrání, abychom si pochutnali

Ono je prima dopřávat si v sezoně jahodové knedlíky, koláče, bublaniny, dortíky a dorty. Ale co když takové dobroty nesmíme jíst? Diabetici, celiaci, lidé obézní nebo se sklonem k nadváze, a nebo i ti, kteří z jiného důvodu nechtějí nebo nemohou jíst mouku, vejce, cukr, tuky – ti všichni si také...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Jahodové dezerty: Ani dieta nám nezabrání, abychom si pochutnali

Ono je prima dopřávat si v sezoně jahodové knedlíky, koláče, bublaniny, dortíky a dorty. Ale co když takové dobroty nesmíme jíst? Diabetici, celiaci, lidé obézní nebo se sklonem k nadváze, a nebo i ti, kteří z jiného důvodu nechtějí nebo nemohou jíst mouku, vejce, cukr, tuky – ti všichni si také...