Prostřeno! Pavla nabídla kuřecí menu: těstovinový salát, vývar a prsa ve švestkové omáčce
Ve třech chodech kuřecí maso. Uspěje kuřecí menu 35leté Pavly Zemánkové, v současnosti nezaměstnané tiskařky u soutěžících pořadu Prostřeno? Velkou záhadou pro soutěžící jsou Kaštany. Jaký recept se pod tímto názvem skrývá? Středeční jihomoravské klání Prostřeno!, tentokrát z Ivanovice na Hané, mělo rozhodně co nabídnout.
Díl Prostřeno! Prima TV: Středa 17. 9. 2014
Hostitelka: Pavla
Kraj: Jihomoravský
Úkol týdne: Namíchejte svým hostům opravdový koktejl a předveďte jim k tomu vlastní malou barmanskou show.
Účastníci Prostřeno!: Helena, Vendula, Pavla, Lucie, Jan
Menu od Pavly:
- Předkrm: Těstovinový salát s kuřecími kousky na kari
- Polévka: Kuřecí vývar s domácími nudlemi
- Hlavní chod: Kuřecí prsa ve švestkové omáčce, americké brambory
- Dezert: Kaštany
Těstovinový salát s kuřecími kousky na kari
Zaujme tento studený předkrm od Pavly soutěžící v jihomoravském klání gastronomické show Prostřeno? To se teprve ukáže, ale o recept se s diváky Pavla ráda podělila už při jeho přípravě v kuchyni. Nakrájíme cherry rajčátka na malé kousky, okurku, přidáme kukuřici a vařená vejce. Uvaříme těstoviny v osolené vodě. Na pánvi uděláme kuřecí prsa na kari. Zeleninu přidáme ke kuřecímu masu, po vychladnutí těstoviny smícháme se zakysanou smetanou a tatarkou a salát umístíme do chladničky, abychom jej vychladili. Předkrm je hotový. Už jenom, aby všem chutnal.
Kuřecí vývar s domácími nudlemi
„Není to žádné věc na efekt,“ kontruje Pavla na účet včerejší večeře u Venduly, „je to o tom, aby to bylo dobré,“ ospravedlňuje klasiku v české kuchyni při strouhání kořenové zeleniny na kuřecí vývar. Už dříve prozradila, že se za přidávání kostky bujónu do jídel nestydí. A tak ve vývaru nebude chybět ani tentokrát. I s polévkovým koření. Co na to řeknou soutěžící? „Bude to mít výraznější chuť, než kdybych ho tam nedala,“ odůvodňuje tento mnohými strávníky zatracovaný krok. Není divu, že se účastníci pořadu Prostřeno! nezapomněli na bujón také zeptat. Pavla však má pod čepicí. Kostku bujónu ani polévkového koření neprozradila. Chuťové buňky soutěžících ale neobelhala.
Kuřecí prsa ve švestkové omáčce, americké brambory
Nadrobno nakrájíme červenou cibuli, necháme zpěnit v oleji na pánvi a osolená a opepřená kuřecí prsa na cibulce zprudka orestujeme. Poprášíme hladkou moukou a chvíli ještě restujeme. Přesuneme do pekáče, na kuřecí maso položíme plátky slaniny, aby nebylo maso suché, přidáme lístky bazalky, sušené švestky a pečeme v troubě asi 30 minut při 220 °C. Jakmile se kuřecí prsa upečou, šťávu rozmixujeme. A je řada na přílohu – americké brambory. Použijeme nové brambory, i se slupkou je nakrájíme, osolíme a přidáme hotovou směs – koření na americké brambory. Pečeme okolo 30 minut v troubě také při teplotě 220 °C.
Kaštany
Takže hurá na dezert! Že bude pečený, soutěžící nečekali. A recept: Mletý cukr navážíme na kuchyňské váze, přidáme tři rozklepnutá slepičí vejce, sůl, 3 lžičky kakaa, olej, polohrubá mouka, 1 celý sáček kypřícího prášku a za stálého míchání nalijeme do mísy se směsí mléko. Plech vyložíme pečicím papírem a těsto nalijeme na plech. Korpus pečeme na 220 °C asi 20 minut. Den předem jsme si svařili šlehačku s čokoládovými tyčinkami ledové kaštany a nechali vychladit. Druhý den vyšleháme, dáme na upečený korpus a uděláme zdobení: nastrouhaná tyčinka Margot. Dezert podáváme vychlazené.
Zábava: Travesti show
Hodnocení menu od Venduly:
Lucie (čtvrtek): 9 bodů
Helena (pondělí): 5 bodů
Vendula (středa): 8 bodů
Jan (pátek): 7 bodů
Podtrženo, sečteno: Pavla získala 29 bodů.
Diskuze k článku