Jste zde

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 17:28

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a vepřové s mrkví a hráškem je typickým příkladem, že je to kombinace šťastná. Mrkev s hráškem a vepřovým masem patří k tomu typu domácích jídel, kterých není nikdy dost – čerstvá je výtečná, ale ohřátá ještě lepší.

Vertical rectangle
Medium rectangle

Co je potřeba

Suroviny na čtyři porce

  • 250 až 300 g vepřové plece bez kosti
  • 8 velkých mrkví
  • 2 velké nebo 4 malé cibule
  • 150 ml bujonu (nikoliv z kostky) nebo vody
  • Půl šálku hrášku (čerstvý, mražený, sterilovaný)
  • Sůl, cukr, ocet nebo citronová šťáva, případně mletý pepř
  • 60 g pravého nebo 80 g rostlinného másla
  • Na moučné máslo čajová lžička másla a dvě lžičky hladké mouky

Vepřové s mrkví a hráškem: Recept

Pracovní postup

Maso rychle opláchneme a nařežeme na drobné kousky. Snažíme se krájet přes vlákno – podle stavby svalu plece. Cibule oloupeme, opláchneme a nakrájíme nahrubo. V kastrolu s poklicí rozpustíme máslo, na něm trochu opečeme cibuli, přidáme maso a společně dál opékáme, aby mělo maso i cibule zlatou barvu. Stále mícháme. Pak osolíme, přidáme 150 ml domácího bujonu, který k těmto účelům například uchováváme v mrazáku. Když domácí vývar nemáme, přilijeme 150 ml vody.

Poznámka k průmyslovým “bujonům”:
Když vaříme pro děti a své blízké, průmyslové extrakty bychom neměli vůbec používat. Jednak znehodnotí přirozenou chuť kvalitních surovin. Ale především – stačí si přečíst složení kteréhokoliv produktu a netřeba dál vysvětlovat.
Kdo vaří jen sám pro sebe, je použití čehokoliv na jeho osobní volbě. Děti a druzí u stolu se však bránit nemohou, jsou zcela v rukách kuchaře.

1

Snížíme teplotu, kastrol zakryjeme poklicí a maso dusíme do poloměkka. To trvá asi 25 minut.

2

Mezitím očistíme mrkev, nakrájíme ji na kolečka.

3

Oloupeme brambory a dáme vařit.

4

Když je maso už téměř měkké (poznáme ochutnáním), přisypeme k němu mrkev. Je-li třeba, mírně podlijeme vodou, aby byly suroviny zpola ponořeny.

5

Přikryjeme poklicí, zvýšíme teplotu a asi osm až 10 minut zprudka povaříme.

6

Přisypeme hrášek, znovu krátce provaříme.

Moučné máslo

Použité máslo a cibule v základu by měly zajistit dostatečnou viskozitu šťávy. Kdyby ale byla příliš řídká, můžeme do lžičky másla důkladně zapracovat dvě lžičky hladké mouky, vytvořit kuličku, přidat do pokrmu a nechat provařit.

  • Zahušťování zeleniny nebo omáček moučným máslem je tradiční postup. Mouka do sebe nejdřív vstřebá máslo, a tím ztratí nepříjemnou „moučnou“ chuť. Kulička moučného másla se rozpustí rovnoměrně a neudělají se „žmolky“.

Dochucení korunuje dílo

Nastává nejdůležitější fáze, a to dochucení. Stáhneme plamen, aby pokrm nevystřikoval. Nejdřív ochutnáme šťávu, jestli je dostatečně slaná. Případně přisolíme. Teprve pak přidáme do mrkve asi půl lžíce pískového cukru a čtvrt lžíce octa nebo půl lžíce citronové šťávy. Důkladně rozmícháme, ochutnáme a „doladíme“ chuť. Měla by být plná – akorát slaná, jemně sladkokyselá.

  • Postupujeme stejně, jako když dochucujeme sladkokyselé zelí. Když vaříme pro dospělé, dochutíme na závěr trochou mletého černého pepře. Když vaříme i pro děti, pepř nedáváme, dospělí si poslouží sami.

Dušená mrkev s hráškem a vepřovým masem nejlépe chutná s bramborami. Klasikou jsou vařené, ale když si „dáme práci“ s opékanými nebo v troubě pečenými americkými bramborami, povýšíme „obyčejnou“ dušenou mrkev na pokrm téměř sváteční

Leaderboard
Medium rectangle
Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva Text a foto: (jez)
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Jahodové dezerty: Ani dieta nám nezabrání, abychom si pochutnali

Ono je prima dopřávat si v sezoně jahodové knedlíky, koláče, bublaniny, dortíky a dorty. Ale co když takové dobroty nesmíme jíst? Diabetici, celiaci, lidé obézní nebo se sklonem k nadváze, a nebo i ti, kteří z jiného důvodu nechtějí nebo nemohou jíst mouku, vejce, cukr, tuky – ti všichni si také...

Nejnovější články

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Jahodové dezerty: Ani dieta nám nezabrání, abychom si pochutnali

Ono je prima dopřávat si v sezoně jahodové knedlíky, koláče, bublaniny, dortíky a dorty. Ale co když takové dobroty nesmíme jíst? Diabetici, celiaci, lidé obézní nebo se sklonem k nadváze, a nebo i ti, kteří z jiného důvodu nechtějí nebo nemohou jíst mouku, vejce, cukr, tuky – ti všichni si také...