Jste zde

Česnek medvědí? Uvaříme z něj chutné a zdravé polévky

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 16:05

Medvědí česnek polévkám natolik „sluší“, že bychom ho mohli přidávat téměř do každé. Nikomu by nevadil, tak jako málokomu v polévce vadí kořenová zelenina, petrželka, pažitka či naťová cibulka. Můžeme ovšem připravovat i polévky, v nichž bude česnek medvědí hrát „hlavní roli“. A jestliže k závěrečnému posypání polévky je třeba čerstvého česneku medvědího, do polévek, v nichž tvoří hlavní složku, můžeme použít i bylinky, které jsme si v „medvědí sezoně“ namrazili do zásoby.

Pro inspirací nebo vyzkoušení nabízíme recepty, které jsme v duchu medvědím nazvali: selská medvědí, medvědí krém a medvěd s kozí nohou. Na názvu nezáleží, důležitější je chuť – a tu mají všechny tři polévky báječnou.

Česnek medvědí: Poznej a chraň

Česnek medvědí (Allium ursinum L.) zažívá v první polovině druhé dekády 21. století svých příslovečných „pět minut slávy“. Jak se stalo, že zájem o rostlinu, která v našich hájích a listnatých lesích roste po staletí, náhle tak rapidně stoupl, by možná vysvětlili odborníci specializovaní na psychologii davu. Ale děje-li se sběr listů česneku medvědího důsledně v duchu hesla „Poznej a chraň“, je to móda veskrze užitečná:

  1. máme důvod vydat se na procházku do čisté přírody;
  2. při hledání a poznávání si připomene jiné botanické druhy;
  3. domů si přineseme surovinu velice chutnou a podle údajů fytoterapeutů i nesmírně zdravou.

Polévky z medvědího česneku

Přinesenou úrodu musíme hned zpracovat – část odložíme do lednice nebo do sklenice s vodou, abychom měli na použití začerstva. Zbytek uvaříme nebo uložíme do mrazáku k dalšímu použití. Zmrazený česnek medvědí pak buď po částech přidáváme při vaření do různých jídel, a nebo jej požijeme jako hlavní surovinu. Jednou z možností jsou polévky.

Selská medvědí polévka

Na tuto polévku budeme potřebovat vývar zbylý po vaření uzeného masa (když v něm jsou i kousky masa, není to na škodu) nebo alespoň kůži od uzené slaniny nebo špeku. Dále sklenici malých krup, menší mrkev, řez celeru, hrst sušených nebo misku čerstvých hub (jarní z lesa, žampiony či hlíva) a misku čerstvého nebo sáček zmrazeného nařezaného česneku medvědího.

Kroupy předem namočíme do studené vody, aby se zkrátila doba jejich varu. Pak je dáme vařit do dvou litrů přecezeného uzeného vývaru nebo do vody společně s kůží od slaniny nebo uzeného špeku. Máme-li houby sušené, namočíme je předem také. Když jsou kroupy napůl měkké, přidáme k nim houby (sušené i s vodou, v níž se namáčely) a nakrájenou kořenovou zeleninu. Vaříme asi deset minut a nasypeme nakrájený medvědí česnek a vaříme ještě asi deset minut. Máme-li kousky uzeného masa, přidáme do polévky, jestliže jsme vývar ochutili uzenou kůží, vyndáme ji z polévky. Ochutnáme, dosolíme a okořeníme mletým pepřem. Polévku nezahušťujeme – částečně ji zahustily částečky odvařené z ječných krup.

  • Podáváme s pečivem jako menší samostatné jídlo.

Medvědí krém

Recept na tento typ polévky z medvědího česneku je poměrně známý, ale není na škodu si jej připomenout. Na másle zesklovatíme cibuli, zasypeme lžicí hladké mouky a usmažíme zlatou cibulovou jíšku. Zalijeme litrem a půl drůbežího bujonu (stačí z kostí z kůží), provaříme, nasypeme misku čerstvého nebo sáček mrazeného česneku medvědího. Asi deset minut vaříme a pak tyčovým mixerem dohladka rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem nebo ořechem.

  • Při podávání nabídneme sladkou nebo zakysanou smetanu (jak kdo rád). Jako vložka jsou vhodné krutony nebo smažený hrášek.

Bezlepková varianta
Osmažíme cibuli, zalijeme vývarem a přidáme jednu nakrájenou bramboru. Když je napůl měkká, nasypeme medvědí česnek, deset minut vaříme, odstavíme z plotky, přidáme jeden žloutek a rozmixujeme. Vrátíme na plotnu, prohřejeme, ale nevaříme. Dochutíme solí, pepřem a muškátem. Podáváme se smetanou.

Medvěd s kozí nohou

Na tuto polévku budeme kromě česneku medvědího potřebovat i jinou divoce rostoucí jedlou rostlinu – bršlici kozí nohu(hojný plevel). Dále dvě brambory, dvě hrsti čočky nebo hrnek vařených fazolí (z mrazáku nebo jednu konzervu), mrkev, řez celeru nebo jednu petržel, hrst ovesných vloček, cibuli a máslo.

Cibuli nakrájíme na drobno, kořenovou zeleninu na půlkolečka nebo kostičky. Na másle nejdřív zesklovatíme cibuli, pak přidáme kořenovou zeleninu a restujeme, až zelenina voní. Zalijeme vývarem, přidáme čočku a brambory. Když jsou napůl měkké přisypeme vločky, misku krájeného medvědího česneku a misku bršlice kozí nohy. Jestliže požíváme místo čočky uvařené fazole, přidáme je také v tuto chvíli. Deset minut vaříme. Dochutíme solí, majoránkou a mletým pepřem.

Tipy

Polévka je vydatná, a tak ji podáváme s pečivem jako samostatné jídlo (lunch nebo k večeři).

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva Text a foto: (jez)
Zatím nehodnoceno

Diskuze k článku

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Podobné články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Nejnovější články

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...