Česnek medvědí? Uvaříme z něj chutné a zdravé polévky
Medvědí česnek polévkám natolik „sluší“, že bychom ho mohli přidávat téměř do každé. Nikomu by nevadil, tak jako málokomu v polévce vadí kořenová zelenina, petrželka, pažitka či naťová cibulka. Můžeme ovšem připravovat i polévky, v nichž bude česnek medvědí hrát „hlavní roli“. A jestliže k závěrečnému posypání polévky je třeba čerstvého česneku medvědího, do polévek, v nichž tvoří hlavní složku, můžeme použít i bylinky, které jsme si v „medvědí sezoně“ namrazili do zásoby.
Pro inspirací nebo vyzkoušení nabízíme recepty, které jsme v duchu medvědím nazvali: selská medvědí, medvědí krém a medvěd s kozí nohou. Na názvu nezáleží, důležitější je chuť – a tu mají všechny tři polévky báječnou.
Česnek medvědí (Allium ursinum L.) zažívá v první polovině druhé dekády 21. století svých příslovečných „pět minut slávy“. Jak se stalo, že zájem o rostlinu, která v našich hájích a listnatých lesích roste po staletí, náhle tak rapidně stoupl, by možná vysvětlili odborníci specializovaní na psychologii davu. Ale děje-li se sběr listů česneku medvědího důsledně v duchu hesla „Poznej a chraň“, je to móda veskrze užitečná:
- máme důvod vydat se na procházku do čisté přírody;
- při hledání a poznávání si připomene jiné botanické druhy;
- domů si přineseme surovinu velice chutnou a podle údajů fytoterapeutů i nesmírně zdravou.
Polévky z medvědího česneku
Přinesenou úrodu musíme hned zpracovat – část odložíme do lednice nebo do sklenice s vodou, abychom měli na použití začerstva. Zbytek uvaříme nebo uložíme do mrazáku k dalšímu použití. Zmrazený česnek medvědí pak buď po částech přidáváme při vaření do různých jídel, a nebo jej požijeme jako hlavní surovinu. Jednou z možností jsou polévky.
Kroupy předem namočíme do studené vody, aby se zkrátila doba jejich varu. Pak je dáme vařit do dvou litrů přecezeného uzeného vývaru nebo do vody společně s kůží od slaniny nebo uzeného špeku. Máme-li houby sušené, namočíme je předem také. Když jsou kroupy napůl měkké, přidáme k nim houby (sušené i s vodou, v níž se namáčely) a nakrájenou kořenovou zeleninu. Vaříme asi deset minut a nasypeme nakrájený medvědí česnek a vaříme ještě asi deset minut. Máme-li kousky uzeného masa, přidáme do polévky, jestliže jsme vývar ochutili uzenou kůží, vyndáme ji z polévky. Ochutnáme, dosolíme a okořeníme mletým pepřem. Polévku nezahušťujeme – částečně ji zahustily částečky odvařené z ječných krup.
- Při podávání nabídneme sladkou nebo zakysanou smetanu (jak kdo rád). Jako vložka jsou vhodné krutony nebo smažený hrášek.
Bezlepková varianta
Osmažíme cibuli, zalijeme vývarem a přidáme jednu nakrájenou bramboru. Když je napůl měkká, nasypeme medvědí česnek, deset minut vaříme, odstavíme z plotky, přidáme jeden žloutek a rozmixujeme. Vrátíme na plotnu, prohřejeme, ale nevaříme. Dochutíme solí, pepřem a muškátem. Podáváme se smetanou.
Cibuli nakrájíme na drobno, kořenovou zeleninu na půlkolečka nebo kostičky. Na másle nejdřív zesklovatíme cibuli, pak přidáme kořenovou zeleninu a restujeme, až zelenina voní. Zalijeme vývarem, přidáme čočku a brambory. Když jsou napůl měkké přisypeme vločky, misku krájeného medvědího česneku a misku bršlice kozí nohy. Jestliže požíváme místo čočky uvařené fazole, přidáme je také v tuto chvíli. Deset minut vaříme. Dochutíme solí, majoránkou a mletým pepřem.
Tipy
Polévka je vydatná, a tak ji podáváme s pečivem jako samostatné jídlo (lunch nebo k večeři).
Diskuze k článku