Jak uvařit hrušková povidla | recept našich prababiček
Jak uvařit hrušková povidla | recept našich prababiček. Naše babičky si vážily všeho, co se na zahradě nebo v ovocném sadu urodilo a všechno co se nesnědlo hned, zpracovaly na dobu, kdy byla o čerstvé ovoce a zeleninu nouze. Z mnoha druhů ovoce se vařila povidla, která se využívala i jako sladidlo místo cukru. Hrušková povidla byla také velmi oblíbená, i když věhlasu těch švestkových nedosáhla. Jak si povidla z hrušek uvařit, se dozvíte v následujících krocích.
Co je potřeba
- zralé hrušky
- kastrol se širokým a silným dnem
- trpělivost
- dostatek času
- rum
Na dobrá povidla budete potřebovat vyzrálé hrušky jakékoli odrůdy. Povidla jsem vařila i z pláňat, kterých je všude plno ve volné přírodě. Povidla ze šlechtěných hrušek jsou ale sázkou na jistotu, budou vždy výborné. Pokud byste přece jen chtěli vyzkoušet plané, malé kulaté hruštičky, než se pustíte do sběru, ochutnejte je. Při sebemenším náznaku hořkosti je nechte pro ptáky a zvířata. Trpká a hořká chuť se odpařením vody v hotových povidlech velmi zvýrazní. Dají se sice jíst, ale nepochutnáte si a to je, vzhledem k dlouhé výrobě, velká škoda.
Hrušky omyjte, nakrájejte na čtvrtky, podlijte malým množstvím vody pro začátek a v zakryté nádobě je rozvařte. Hrušky se mohou také rozemlít, ale pak se musejí častěji míchat, aby se nepřipalovaly. Když necháte větší kousky, povidla míchat nemusíte, bude to třeba až před úplným koncem. Hrušky nemusíte loupat. Hotová povidla se protřou přes síto nebo moderním a snadnějším způsobem rozmixují.
Když jsou hrušky měkké, sejměte poklici, snižte teplotu a nechte odpařovat vodu. Hrušky budou pomalu zmenšovat objem a čím jich bude méně, tím více hlídejte teplotu a případně ji snižujte. Jakmile už zůstanou jen kousky hrušek téměř bez tekutiny, rozmačkejte je šťouchadlem na brambory a protřete sítem, aby vznikla hladká pasta. Tu dále odpařujte už za stálého míchání. Povidla budou dostatečně hustá, když se cestička za vařečkou bude pomalu uzavírat. Do povidel nemusíte přidávat cukr, jsou sladká dost.
Horká povidla plňte do sklenic (nejlépe se šroubovacím víčkem) vypláchnutých rumem. Zavařovat je nemusíte, jsou-li dostatečně hustá, nekazí se. Ale zavařením při 80 °C po dobu 15 minut nic nezkazíte a navíc máte 100% jistotu, že vaše práce nepřijde vniveč.
Povidla si před použitím dochuťte třeba mletou skořicí, vanilkou, cípkem badyánu podle chuti. Hodí se na vdolečky, palačinky, lívance, koláče i do buchet.
Tipy
Z hrušek můžete udělat i džem. Hrušky rozemelte a přidejte cukr s pektinem. Džem také výborně chutná a je hotový za chvilku.
Diskuze k článku