Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“
Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený květ lípy se od pradávna používal k domácímu léčení. Jestli to tedy myslíme s bylinkami alespoň trochu vážně, bez sušeného lipového květu se neobejdeme. A protože Česko zachvátila v polovině druhé dekády 21. století doslova sirupománie, uvaříme z lipového květu i trochu báječně chutnajícího lipového sirupu.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Další zajímavé články
Květy černého bezu zdravě zpestří jídelníček a doplní domácí lékárničku
Bezová limonáda, kosmatice slané i sladké, bezlepkové bezové placičky, lehký bezový sirup, který tentokrát není podle „babičkovského“ receptu, sušený…
Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení
Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, můž…
Receptář Prima nápadů: Čištění péřových pokrývek provádějte co 5 let
Peří v duchně po babičce nebo v prošívané přikrývce je potřeba čistit. Nejen z hygienických důvodů. Kvůli vnějšímu znečištění, protože povlak se opotř…
Konfitování: Co to je a jak s konfitováním masa začít
Konfitování je odborný gastronomický termín, který se v posledních letech zabydlel i ve slovníčku amatérských kuchařů. Jedná se o technologii tepelné…
Jak vybírat a nakupovat kvalitní hovězí maso? Sedmero rad pro spotřebitele
Zájem spotřebitelů o čerstvé maso stoupá. Pozitivní trend v českých domácnostech potvrzují i odborníci z Ministerstva zemědělství, kteří jej přisuzují…