Jak vybírat a nakupovat kvalitní hovězí maso? Sedmero rad pro spotřebitele
Zájem spotřebitelů o čerstvé maso stoupá. Pozitivní trend v českých domácnostech potvrzují i odborníci z Ministerstva zemědělství, kteří jej přisuzují hlavně rostoucímu zájmu spotřebitelů o letní grilování a vlivu kulinářských televizních pořadů. Ty totiž prezentují kvalitu a čerstvost surovin jako důležitý předpoklad k přípravě hodnotných pokrmů.
Přesto je ale kvalitní hovězí maso na českém trhu vzácností. Stojí za tím několik příčin. Nízká poptávka, spotřebitelské zvyklosti i klesající domácí produkce a orientace zemědělců na rostlinnou výrobu. České zemědělce limituje kromě ekonomických možností také dovoz ze zemí, kde zemědělce podporuje stát vyššími dotacemi. A jen pro obrázek… Zatímco v roce 1990 každý z nás snědl 28 kg hovězího masa, v současnosti je to jen cca 11 kg.
Spotřebitele od nákupu hovězího masa odrazuje vyšší cena než cena masa vepřového nebo kuřecího, náročnější kuchyňská úprava i nedostatečná osvěta v označování, dělení a využití masa pro kuchyňskou úpravu.
Přitom hovězí maso je zdravější než vepřové. Živočišné produkty, mezi které řadíme maso jatečných zvířat, tvoří důležitou a z hlediska nutriční hodnoty jen těžko nahraditelnou složku ve výživě člověka. Je nedílnou součástí pestré a vyvážené stravy, má jen 3 až 6 % tuku a oproti vepřovému obsahuje mimo jiné vyšší obsah železa, zinku, selenu, kyseliny listové a vitaminu B12.
Abyste zaručeně dokázali poznat kvalitu hovězího masa už při samotném výběru u řezníka nebo supermarketu, dodržujte následující sedmero: