Jak připravit kořeněný ovocný kompot se sušeným ovocem | recept
Jak připravit kořeněný ovocný kompot se sušeným ovocem | recept. Ať už kompoty jablečné či hruškové, zavařené či právě udělané, jsou vždy s nadšením spořádané. A co teprve, když se při přípravě nebudete držet tradičního čerstvého ovoce, ale kompot obohatíte i o sušené ovoce a oslazený nálev vyměníte za výrazně kořeněný z čerstvého moštu!
Co je potřeba
- 2 jablka
- 1 hruška
- 5 sušených datlí bez pecky
- 5 sušených švestek
- 1 hrst rozinek
- 5 hřebíčků
- 1 svítek skořice
- 3 tenké plátky zázvoru
- 400 ml jablečného moštu
Krok 1
Jablka s hruškou oloupejte, vykrojte jadřince a nakrájejte na větší kousky přibližně o velikost sousta. Současně na půlky překrojte sušené datle a švestky. Rozinky nechejte celé.
Rozinky můžete nahradit brusinkami, které jsou chuťově výraznější a mírně nakyslejší.
Krok 2
Nakrájené ovoce vsypte do kastrůlku, přidejte hřebíček, skořici i plátky zázvoru a přelijte jablečným moštem. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 5–10 minut, než je ovoce tak akorát a není rozvařené. Poté nechejte pár minut odpočívat, louhovat a podávejte.
Kompot je báječný jak teplý, tak vychlazený a pokud je odleželý v chladu do druhého, pak je opravdu božský, i když jemně zakalený.
Famózního, byť veskrze dospěláckého, kompotu dosáhnete, pokud 150 ml moštu vyměníte za 100 ml bílého vína (lépe polosuchého) a 50 ml griotky.