Pohlreich: Famózní bramborový salát. Bez majonézy, i z nových brambor
„Bramborový salát? Všichni ho dělají s vařenýma bramborama a majonézou. Takový unavený to je. My potřebujeme bramborový salát, co bude mít nějaký sex-appeal v sobě, rozumíš?“ naznačuje šéfkuchař Pohlreich, kterým směrem se recept na bramborový salát i z nových brambor a bez majonézy může ubírat. Netradiční, ale neméně chutnou cestou.
A překvapivě Pohlreichův bramborový salát je jednodušší než ten v českých a slovenských kuchyních tradičně připravovaný. A tady je celý recept s tipy a triky šéfkuchaře.
Co je potřeba
brambory, stroužky česneku, cibule, máslo, okurky, kysaná smetana, vinný ocet, olivový olej, cukr, estragon, hořčice Pommery, sůl, pepř, polníček, pažitka
Bramborový salát podle Pohlreicha je bez vaření a vody
V pořadu „Rozpal to, šéfe!“ šéfkuchař Zdeněk Pohlreich předvedl, že bramborový salát lze udělat snadno i na grilu. Pokud není grilovací sezóna, nevadí. Vystačíte si i s obyčejnou troubou v kuchyni. Bramborový salát podle Pohlreichova receptu nevyžaduje hrnec, vodu a brambory nepotřebujete ve vodě ani vařit. Brambory dokonce ani neškrábeme. Vezmeme je tak, jak jsou a hodíme na gril nebo na pečicí plech do trouby, pořádně osolíme a přidáme celé stroužky česneku pro chuť. Na bramborový salát se hodí nejlépe malé brambory, ty velké zužitkujte na jiný pokrm.
„Chtěl bych tam mít ještě nějaký kousek chuti, tak tam dám takhle navrch dva stroužky česneku, tři, čtyři…“ Zdeněk Pohlreich, Rozpal to, šéfe!
Necháme si rozehřát pánev třeba hned vedle brambor na grilu. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji najemno. Kousek másla vhodíme do rozehřáté pánve a cibuli necháme na másle zpěnit.
V míse si nachystáme další ingredience na salát. Ze sklenice s nálevem vytáhneme okurky a pěkně je nasekáme. K okurkám se přidá malinko kysané smetany, trošku vinného octa, trošku olivového oleje a „necháme to v míse na chvilku zaparkovaný,“ jak říká Pohlreich.
Přesuneme se k pánvi s cibulí. Přidáme malinko cukru a než cukr zkaramelizuje, můžeme hotové brambory už vyndat z grilu nebo trouby. Jakmile se cukr rozpustí, je čas přilít trochu vinného octa.
„Ocet necháme všechen odpařit. Tím se zintenzivní chuť. A navíc na sebe nabere veškeré ty připečené, zkaramelizované části z cibule a cukru, které jsou na dně pánve.“ Zdeněk Pohlreich, Rozpal to, šéfe!
Brambory nakrájíme na kousky a přidáme k základu v míse. Přidáme pár lístků od Pohlreicha „zamilované bylinky“ estragonu. „Jen nasekáme nahrubo. Nikdy to nedělejte tak, že ty bylinky nasekáte na kaši. Ať si ti lidi do toho kousnou, ať vědí, jak to chutná,“ zdůrazňuje šéfkuchař.
Do bramborového salátu přidáme zkaramelizovanou cibuli z pánve. Přidáme lžíci hořčice, kterou Pohlreich označuje za „fajnovou“, hořčici, vyrábí se v kraji Pommery. Tato francouzská hořčice je typická tím, že je na rozdíl od jiných hořčic hrubozrnná (sklenici hořčice pořídíte asi za 350 Kč).
Bramborový salát dochutíme solí, malinko pepřem a můžeme přidat i lístky polníčkového salátu, abychom v bramborovém salátu měli „více čerstvosti“. Přidáme trochu šnytlíku, tedy nasekané pažitky, a bramborový salát dle receptu Zdeňka Pohlreicha je hotový a připraven k podávání.
TIP: Inspirujte se a udělejte si lehký bramborový salát podle Pohlreicha publikovaný na JakTak.cz