Jste zde

Středně složité

Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”

Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a...

Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější

Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro...

Jahodové dezerty: Ani dieta nám nezabrání, abychom si pochutnali

Ono je prima dopřávat si v sezoně jahodové knedlíky, koláče, bublaniny, dortíky a dorty. Ale co když takové dobroty nesmíme jíst? Diabetici, celiaci, lidé obézní nebo se sklonem k nadváze, a nebo i ti, kteří z jiného důvodu nechtějí nebo nemohou jíst mouku, vejce, cukr, tuky – ti všichni si také...

Rýžový pudink a mléčná rýže s jahodami: Zdravé “sladké pokušení”

Rýže a jahody – to se dobře „rýmuje“. Obzvlášť když máme zdravotní nebo jiná omezení, která nedovolují konzumaci mouky a pravých obilnin. Rýže je báječnou surovinou pro přípravu lehkých ovocných jídel, ať už teplých nebo studených. Je lehce stravitelná, levná, můžeme ji mít stále v zásobě. Zkraje...

Vaříme v “parníku”: Mleté bylinkové placičky s rýží a tvarohový pudink

Bez chemie a s minimem tuku – tyto přednosti mají masové placičky s bylinkovou houbovou omáčkou podávané s rýží, a tvarohový pudink coby zákusek. A ještě jeden důležitý společný bod – placičky, rýže i dezert jsou šetrně připraveny v parním hrnci. Parní hrnec je velmi vděčný domácí pomocník. Jeho...

Česnek medvědí? Uvaříme z něj chutné a zdravé polévky

Medvědí česnek polévkám natolik „sluší“, že bychom ho mohli přidávat téměř do každé. Nikomu by nevadil, tak jako málokomu v polévce vadí kořenová zelenina, petrželka, pažitka či naťová cibulka. Můžeme ovšem připravovat i polévky, v nichž bude česnek medvědí hrát „hlavní roli“. A jestliže k ...

Králičí předek na paprice: Ani kousek králíka nepřijde nazmar

Králík je v současné době maso poměrně těžko dostupné. Zejména pro lidi, kteří ve svém okolí nemají chovatele králíků. A tak, když už se ke králíkovi dostaneme, nechceme ho sníst „na posezení“, chceme ho využít na víc než jedno jídlo. Takzvaný předek králíka zpracujeme na méně sváteční pokrm, na...

Kuře pečené na másle se špekem aneb Kuře od babičky Marty

Pečené kuře nikdo neodmítne. Obzvlášť, když má vykřupanou kůžičku a maso je až ke kosti dobře propečené a skrz naskrz báječně ochucené a provoněné. Takové kuře se podávalo ještě předtím, než se k nám dostaly grily či francouzská, asijská a americká kuchyně. Báječné pečené kuře není těžké udělat. A...

Bratislavské plecko, receptura z dob společného státu

Bratislavské plecko, originální receptura 13113 podle někdejší československé státní normy (ČSN). Na bratislavské plecko se nemusí jezdit do slovenského hlavního města, i když je krásné a bratislavské bravčové pliecko tam mimo jiné také vaří. Na bratislavské plecko můžeme zajít i u nás do jídelen...

Veselé velikonoční květináče: Pro radost a jarní náladu

Vlastnoručně vyrobené veselé květináče pomohou vytvořit velikonoční ovzduší v bytě. Materiál, který je na ně potřeba, se najde v každé domácnosti, v níž se tu a tam něco opravuje. Kromě láce je výhodou, že si můžeme vybrat přesně tu barevnost, kterou chceme. Totéž platí i o dekoru velikonočních...

Stránky