Jste zde

Dezerty a moučníky

Jahodové dezerty: Ani dieta nám nezabrání, abychom si pochutnali

Ono je prima dopřávat si v sezoně jahodové knedlíky, koláče, bublaniny, dortíky a dorty. Ale co když takové dobroty nesmíme jíst? Diabetici, celiaci, lidé obézní nebo se sklonem k nadváze, a nebo i ti, kteří z jiného důvodu nechtějí nebo nemohou jíst mouku, vejce, cukr, tuky – ti všichni si také...

Rýžový pudink a mléčná rýže s jahodami: Zdravé “sladké pokušení”

Rýže a jahody – to se dobře „rýmuje“. Obzvlášť když máme zdravotní nebo jiná omezení, která nedovolují konzumaci mouky a pravých obilnin. Rýže je báječnou surovinou pro přípravu lehkých ovocných jídel, ať už teplých nebo studených. Je lehce stravitelná, levná, můžeme ji mít stále v zásobě. Zkraje...

Vaříme v “parníku”: Mleté bylinkové placičky s rýží a tvarohový pudink

Bez chemie a s minimem tuku – tyto přednosti mají masové placičky s bylinkovou houbovou omáčkou podávané s rýží, a tvarohový pudink coby zákusek. A ještě jeden důležitý společný bod – placičky, rýže i dezert jsou šetrně připraveny v parním hrnci. Parní hrnec je velmi vděčný domácí pomocník. Jeho...

Pravé valašské frgály: Hruškové, tvarohové i s makovou náplní

Valašské frgály. Obrovské, tence vyválené kulaté koláče s bohatou a voňavou náplní, někdy téměř dvakrát tak vysokou jako podkladové těsto – tím nemůže být nic jiného, než typická pochoutka z Valašska, kde se jím také říká pecáky nebo prostě jen koláče. Nestává se mi často, aby se mi ve chvílích,...

Brněnský dort: Legendární točený dort jako od mámy. Fotopostup

S brněnským dortem to je tak trochu jako s paní Colombovou. Ví se o něm, ale málokdo ho spatřil, natož jedl nebo dokonce doma vyrobil. O brněnském dortu se ví, že je na řezu pruhovaný. Také se ví, že udělat brněnský dort je úkol hodný závěrečné zkoušky na cukrářské škole. Internetové vyhledávače...

Tvarohové těsto: Napečeme z něj na celé svátky sladké i slané pečivo

Tvarohové těsto je nenápadná zbraň, kterou máme vždy v záloze. I ti, kteří nemají v pečení zálibu, chybí jim zkušenosti, či se nedostává času, jsou při pečení z tvarohového těsta úspěšní. Nevyplatilo by se uzavírat sázku s někým, kdo prohlašuje, že z tvarohového těsta napeče na celé vánoční svátky...

Piškotová roláda, která se povede. Recept Kluků v akci pro začátečníky

Piškotová roláda, která povede i začátečníkům? Jednoduchý recept na piškotovou roládu s marmeládou představili v pořadu Kluci v akci televizní kuchaři Ondřej Slanina a Filip Sajler. Moučník nazvali piškotová ruláda, tak se totiž roládě kdysi říkalo. Aby se piškotová roláda povedla a nepopraskala...

Kluci v akci: Lívance bez kynutí a se švestkovým rozvarem jako za Karla IV.

Kluci v akci tyto lívance bez kynutí těsta označují za karlštejnské. „Vždy když Karel IV. přijel na hrad Karlštejn, přál si udělat lívance. A měl k tomu rád švestkovou omáčku,“ vysvětluje Filip Sajler z pořadu Kluci v akci. „Proto se vysvětlují u těchto lívanců dvě netradiční věci. A to je do těsta...

Kluci v akci: Míša řezy na plech. Recept na tvarohové pokušení

„Dezert, který je oblíbený snad ve všech českých domácnostech. Já mu říkám Miška řezy,“ vyzdvihuje dezert v pořadu Kluci akci kuchař Ondřej Slanina. „Je jednoduchý. A velmi chutný,“ doplňuje druhý z dvojice televizních kuchařů Filip Sajler. Ostatně odkud se pojmenování „Míša řezy“ vzalo? Dala mu...

Plundrové těsto: Co uměly prababičky, dokážeme také

Šneky, croissanty, kapsičky či taštičky plněné čokoládou, žloutkovým krémem, špenátem, sýrem. Rychle jsme si zvykli na typ pečiva, které je nadýchané a křehké, ale přitom vláčné. Najdeme je v každém evropském pekařství. Není nejlevnější, což je asi jediná jeho „vada na kráse“. Jenže to nám nemusí...

Stránky