Jste zde

Domácnost

Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“

Sběr lipového květu, jeho užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky. Sušený...

Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení

Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. ...

Jahodový rozvar: Vynikající ovocný polotovar snadno, a bez velké práce

Jahodový rozvar by se dal také označit jako jahody zavařené ve vlastní šťávě. Jahodový rozvar můžeme sterilovat a pak použít coby polotovar k přípravě sladkých jídel, moučníků, dezertů či nápojů. Jahodový rozvar je méně sladký než džem či marmeláda, ale koncentrovanější než kompot. Jeho další...

Pampeliška v kuchyni: Vyčistí tělo zevnitř i navenek

Pampeliškou nám příroda podává pomocnou ruku, abychom napravili prohřešky, jimiž jsme v zimě trápili svůj organismus. Pomůže nám vyčistit se zevnitř i navenek. Pampeliška podpoří látkovou výměnu v těle, pročistí krev, ozdraví játra, zbaví organismus jedů, odvodní. Pampeliška pomůže setřást jarní...

Veselé velikonoční květináče: Pro radost a jarní náladu

Vlastnoručně vyrobené veselé květináče pomohou vytvořit velikonoční ovzduší v bytě. Materiál, který je na ně potřeba, se najde v každé domácnosti, v níž se tu a tam něco opravuje. Kromě láce je výhodou, že si můžeme vybrat přesně tu barevnost, kterou chceme. Totéž platí i o dekoru velikonočních...

Horké ovocné čaje a další nápoje: Tekutiny potřebujeme i v zimě

Zatímco v létě se ve všech pádech skloňuje heslo „pitný režim“ a příruční petka s nápojem už málem povýšila na módní doplněk, v zimě se o potřebě přijímat tekutiny tak nějak nemluví. Jenže pít je nutno i v chladném čase, kdy žízeň nepociťujeme. Nedostatek tekutin tělo ohlásí třeba bolestí hlavy...

Vaříme poctivé kakao, bílou kávu a švédský čaj. Bez „eček“

Dáte si moccacino, caffé latté, cappuccino? Ne, děkujeme. My dnes máme chuť na kakao, bílou kávu a šálek čokolády. Nápoje si připravíme doma. Nejen, že vyjdou levněji, hlavně nechceme polykat koktaily chemických látek, které nám výrobci předkládají v instantních nápojových směsích. Tradiční, levné...

Kroupy: Recepty na chutná jídla z neprávem opomíjených krup

Kroupy, svrchní slupky zbavená zrníčka ječmene, jsou přes svůj starobylý původ potravinou, která splňuje požadavky moderní racionální kuchyně. Kroupy jsou chutné, velmi zdravé a skutečně levné. Kroupy lze připravit na mnoho způsobů, a protože jsou chuťově neutrální, nepřejedí se. Kroupa není hloupá...

Receptář Prima nápadů: Čištění péřových pokrývek provádějte co 5 let

Peří v duchně po babičce nebo v prošívané přikrývce je potřeba čistit. Nejen z hygienických důvodů. Kvůli vnějšímu znečištění, protože povlak se opotřebovává běžným používáním a znečišťuje potem, ale i kvůli tomu, že uvnitř péřových lůžkovin vzniká odpad v podobě úlomků pírek a prachu. Receptář...

Stránky