hobbys.cz

Jak urychlit hojení drobných poranění

Drobná poranění jsou běžnou součástí života a čas od času se jim zkrátka nevyhneme. Je ale důležité je umět správně ošetřit, aby se z banálního poranění nestal dlouhodobější problém. Právě s kroky, které pomohou hojení drobných poranění urychlit, vám v tomto článku poradíme.

Když se řekne první pomoc, možná si představíte náročná poranění ohrožující život. První pomoc je ale nutné poskytnout i v případě drobných úrazů. Často to zvládnete i svépomocí. Právě včasné a správné ošetření totiž hraje zásadní roli v celkové době hojení.

Krvácí vám například prst? Zapomeňte na to, co právě děláte, a ihned začněte ošetřovat.

Pokud rána krvácí, je vaším hlavním úkolem zastavit krvácení. U drobných oděrek zpravidla rychle ustane samo. Problémy ale mohou mít osoby s horší srážlivostí krve. Někdy nás mohou potrápit i drobné ranky na problémových místech.

Krvácení zastavte přiložením sterilního obvazu, s jehož pomocí ránu stlačte. Dočasně může pomoci podvázání rány, aby se průtok krve zpomalil. U menších ran zpravidla krvácení ustane za pár desítek vteřin až několik málo minut.

Dále musíte ránu opravdu pečlivě očistit. Pozor ale na to, abyste příliš agresivním čistěním ránu znovu neotevřeli a neobnovili jste tak krvácení. Nejen z toho důvodu se tak zpravidla radí očišťovat jen bezprostřední okolí rány a do rány samotné nezasahovat, není-li z nějakého důvodu opravdu silně znečištěná.

Postačí vám mýdlová voda, použít ale můžete i dezinfekci.

Zejména otevřené rány je nezbytné v průběhu hojení ochránit před kontaminací bakteriemi. Na menší rány je skvělou volbou náplast Leukoplast® eco z přírodních materiálů, na větší rány hněte po gáze či sterilním obvazu.

Pakliže vás trápí bolesti některých partií, hojení urychlíte trochu jiným způsobem. Dejte si pauzu od náročných fyzických aktivit, dané místo potřebuje především v klidu regenerovat. Pomoci může i chlazení místa, aplikace hojivých mastí nebo jejich masáž. Nenáročný pohyb (chůze, plavání) je ideální volbou pro aktivní regeneraci.

Tělu také dopřejte dostatek živin. Preferujte zdravé potraviny a pijte dostatečné množství tekutin – zejména čisté vody. Hydratace je pro regeneraci velice důležitá. Chybu neuděláte ani zvýšeným příjmem doplňků stravy, ať už jde o vitamin a minerály, nebo například bílkoviny včetně kolagenu.

Hojení všech ran zpravidla zpomalují návykové látky, ať už jde o alkohol, nebo kouření, nemluvě o dalších často zakázaných látkách. Snažte se své neřesti omezit na maximum, svému tělu tak výrazně prospějete. Bude tak lépe fungovat a drobná poranění vás budou trápit výrazně méně.


Zdroj: https://www.hobbys.cz/jak-urychlit-hojeni-drobnych-poraneni.html