Jak na čištění lebek– metody zbavení tkáně | návod
Složitost:
Složité
Cena:
1 - 1000 Kč
Potřebný čas:
30 minut a více
Jak na čištění lebek– metody zbavení tkáně | návod. Ačkoli jsou zvířecí lebky zajímavou a užitečnou pomůckou při hodinách biologie, jejich zakoupení není úplně levná záležitost a jejich vlastní příprava rozhodně není pro každého. Přesto pokud by se vám hodilo pár lebek pro výuku, nebo třeba jen jako nevšední dekorace a máte na to žaludek, v následujících odstavcích se dozvíte, jak takovou zvířecí lebku očistit.
VAROVÁNÍ! Následující odstavce obsahují grafický obsah, který není vhodný pro slabší povahy! Zvažte prosím, zdali je článek pro vás skutečně vhodný.
Co je potřeba
- ostrý nůž
- *hrnec
- *plastová nebo skleněná nádoba
- **rukavice
*předměty označené hvězdičkou jsou potřeba jen pro vybrané metody
**rukavice nejsou u čerstvých hlav potřeba, ale doporučuji je, protože pach krve zůstává na kůži poměrně dlouho
Příprava hlavy
- Než se pustíme do představení jednotlivých metod, přiblížíme si zde přípravu, která je shodná pro všechny způsoby čištění.
- Prvním a nejdůležitějším krokem je zbavení kůže, která je pevná a tuhá a u všech metod by její ponechání přivodilo pouze další komplikace. Za pomoci ostrého nože oddělujeme kůži od tkáně. Nejsnazší je vést řez těsně pod kůží tak, abyste nezasáhli do svaloviny. Ačkoli narušení svalovinou nevadí, může značně komplikovat stahování. Zda vedete řez správně, poznáte jednoduše, protože kůže samotná bývá bílá až světle hnědá, kdežto svalovina je sytě červená.
- Druhý krok je volitelný, ale usnadňuje pozdější práci a případně i zkracuje čas potřebný k dalšímu čištění. V této fázi se opatrnými řezy zbavíme co nejvíce svaloviny, co je možné. Dejte si pozor, ať při odstraňováním tkáně ostřím nepoškrábete kost.
- Následující kroky se u různých metod liší, a vy si tak můžete vybrat, která je pro vás nejvíce vhodná, na základě celkové práce, časové náročnosti a kvality výsledku.
Metoda I. – Vaření
- Vaření je jednou z nejrozšířenějších metod, která je volena nejčastěji pro svoji nejmenší ‚nechutnost‘ a poměrně rychlé výsledky.
- Metoda spočívá v umístění hlavy do hrnce s horkou vodou a její vaření, dokud tkáň nezměkne. Poté hlavu necháme vychladnout a odstraníme uvařené maso.
- Vaření má svoji nespornou výhodu v rychlosti (pár hodin až jeden den), a nejmenší odpudivosti procesu čištění.
- Zásadní nevýhodou této metody však je, že vaření kost poškozuje a některé struktury, jako například nosní skořepy, je naprosto nemožné zachovat.
Metoda II. – Macerace
- Přesuneme se rovnou od nejméně nechutné metody po tu nejvíce odpudivou.
- Macerace spočívá v umístění hlavy do skleněné nebo plastové nádoby, kde se ponechá, dokud z ní veškerá tkáň neodpadne. Jsou dvě možnosti: buď můžete stejnou vodu v nádobě ponechat po celou dobu čištění, nebo jí jedenkrát týdně měnit. První případ je vhodný pro rychlejší čištění, druhý je zase šetrnější k vašemu žaludku.
- Výhodou macerace je, že se jedná o velmi šetrnou metodu, díky které se leckdy zachovaní i nosní skořepy. Navíc je na rozdíl od ručního zbavování se tkáně při vaření macerace téměř bez práce.
- Hlavní nevýhoda macerace spočívá v tom, že voda, ve které hlavu macerujete, začne velmi rychle odpudivě páchnout. Jedná se o nejvíce odpudivý pach, který můžete kdy v životě cítit, který může ulpět na oblečení. Tuto metodu velmi silně nedoporučuji provádět ve vnitřních prostorách.
Metoda III. – Přírodní čištění
- Poslední z metod, které si zde představíme, je metoda přírodního čištění, která byť je podobná maceraci díky jejím velmi kvalitním výsledkům a relativně malým nárokům na práci, je současně mnohem méně odpudivá.
- Přírodní čištění spočívá v ponechání lebky někde v přírodě, ideálně ve stínu, dokud nedojde k jejímu dokonalému očištění.
- Přírodní čištění je nejméně náročné na práci, velice šetrné a kvalitní, ale čas, který je potřeba k očištění lebky se velmi liší. Může to být měsíc, ale třeba i půl roku.
- Jedinou nevýhodou, kromě již zmíněného času je, že pokud lebku necháme například v lese, hrozí zde riziko, že nám hlavu odnesou například lišky nebo i jiný člověk. Tomu se dá zabránit například ukrytím hlavy mezi spadlé větve, nebo pokud máte zahradu, umístěním hlavy třeba na kompost.