Jak připravit pečínku z bažanta | recept
Jak připravit pečínku z bažanta | recept. Bažanta řadíme mezi zvěřinu. Maso bažanta obsahuje minimum tuku a nejchutnější je z mladého ptáka, kdy má ještě jemné maso. Maso ze starších kusů bývá tužší a sušší, před kuchyňskou úpravou se doporučuje předvařit.
Co je potřeba
Ingredience na 1 bažanta:
- 50 g slaniny
- 50 g másla
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 kořen petržele
- kousek celeru
- sůl
- 3 kuličky pepře
- 3 kuličky jalovce
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- větvička tymiánu
- červené víno na podlévání
Krok 1
Odleželého bažanta oškubejte, snažte se ho zbavit broků a jemné chloupky opalte plamenem. Pak bažanta vykuchejte, odřízněte pařáty a hlavu a důkladně ho omyjte ve studené vodě. Osušte a nasolte.
Krok 2
Škubání bažanta je neskutečná práce. Někteří myslivci stahují bažanta i s kůží, je to rychlejší a ušetříte hodně času.
Krok 3
Bažanta obalte plátky slaniny a vložte ho do pekáčku na orestované plátky zeleniny a cibule prsíčky dolů. Část na másle orestované zeleniny vložte i do dutiny břišní. Přidejte koření, maso podlijte a pečte zvolna při 170 °C asi hodinu. Pekáček zakryjte poklicí.
Krok 4
Během pečení bažanta občas přelijte výpekem a podle potřeby podlijte vínem. Před koncem pečení zvyšte teplotu, bažanta obraťte a dopečte. Maso musí být měkké. Podávejte s bramborem a brusinkovým kompotem.
Počítejte s tím, že doba pečení staršího kusu může být i dvouhodinová, než bažant změkne.