Jak na vaječný likér s pravou vanilkou | recept na domácí likér
Jak na vaječný likér s pravou vanilkou | recept na domácí likér. Lahodné spojení vajíček, smetany a rumu v té nejvoňavější možné podobě. S vůní pravé vanilky a jemnými, nasládlými tóny bílého rumu, ani nelze jinak. Domácí vaječný likér si můžete podle následujícího postupu připravit kdykoli, nejen na Vánoce.
Co je potřeba
- 500 ml smetany na vaření
- 1 vanilkový lusk
- 6 žloutků
- 220 g moučkového cukru
- 300-400 ml bílého rumu
Krok 1
Do menšího kastrůlku nalijte smetanu a přidejte vyškrábaná semínka z vanilkového lusku, včetně lusku samotného. Za stálého míchání zahřívejte k bodu varu, odstavte a nechejte 1-2 hodiny louhovat.
Krok 2
Ke konci doby potřebné k louhování a chladnutí ochucené smetany, vyšlehejte elektrickými metlami žloutky s cukrem do pěny.
Krok 3
Ze smetany vyjměte lusk a vlijte ji k vyšlehaným vajíčkům. Promíchejte.
Krok 4
Na závěr do základu přidejte rum a opět promíchejte. Pro jemnější likér přilijte jen 300 ml, pro výraznější verzi 400 ml.
Krok 5
Takto připravený likér rozdělte do lahví a v chladu nechejte alespoň 14 dní odležet. Pak už ale nemusíte odolávat a luxusní likér si dopřejte.
Pokud máte raději likéry hustější konzistence, smíchejte smetanu na vaření půl na půl se smetanou ke šlehání.
Napěněná vrstva vzniklá po rozlití likéru do lahví je způsobena vyšlehanými vajíčky. Po čase zmizí.