Pravé valašské frgály: Hruškové, tvarohové i s makovou náplní
Valašské frgály. Obrovské, tence vyválené kulaté koláče s bohatou a voňavou náplní, někdy téměř dvakrát tak vysokou jako podkladové těsto – tím nemůže být nic jiného, než typická pochoutka z Valašska, kde se jím také říká pecáky nebo prostě jen koláče.
Nestává se mi často, aby se mi ve chvílích, kdy sestavuji recepty na různé pochoutky, sbíhaly neustále sliny. U receptu na pravé valašské frgály, tomu tak je. Pojďme se tedy ponořit do tajů této kulinářské dobroty.
Slibuji, že budete mile překvapeni. Jednoduchostí receptu a výslednou lahodnou chutí valašského frgálu.
Co je potřeba
Na těsto budeme potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 75 g moučkového cukru
- 35 g droždí
- 250 ml teplého mléka
- 125 g másla
- 2 žloutky
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
- 2 lžíce cukru krupice
- špetka soli
- vejce na potření
Můžeme si připravit tyto náplně:
Maková nádivka
- 150 g mletého máku
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce povidel
- 1 lžíce rumu
- krupicový cukr podle chuti
- 150 ml mléka
- 1 lžíce medu
dáme do hrnce a minutku, dvě povaříme
Tvarohová nádivka
- 2 měkké tvarohy v alobalu 2×250 g
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- pár kapek vanilkového aroma
- moučkový cukr podle chuti
- 2 lžíce vanilkového pudinku
- případně mléko na zředění
Povidla švestková
- 440 g povidel
- 1-2 lžíce rumu
- cca 35 g nastrouhaného perníku, pokud jsou povidla řídká
Žmolenka
- 100 g hladké mouky
- 3,5 lžíce krupicového cukru (80-90 g)
- 50 g změklého másla
Směs na závěrečné pokropení a potření okrajů:
- 100 g másla (rozehřejeme)
- 50 g rumu
Vezmeme si k ruce větší mísu a nasypeme do ní odměřené množství (500 g) mouky. Do jejího středu uděláme důlek a do něho dámě 2 lžíce cukru krupice, rozdrobíme droždí a zalijeme teplým (ne však horkým) mlékem. Necháme tak vzejít kvásek. Jakmile se na kvásku začnou tvořit bubliny, přidáme do mísy i ostatní ingredience (2 žloutky, 125 g na kousky nakrájeného másla, špetku soli, citrónovou kůru, 75 g moučkového cukru). Všechny přísady smícháme a vypracujeme těsto. Na správně uhněteném těstě, se začnou dělat puchýřky, a to je ten pravý čas dát těsto na teplé místo kynout(pomůžeme si malým „zlepšovákem“ a to tak, že postavíme mísu do nádoby s teplou vodou, případně na 2 minutky zahřejeme troubu (vypneme jí) a těsto do ní dáme kynout. Kdo má doma podlahové vytápění, posadí mísu s těstem někam na teplé místečko na podlaze. Mísu máme vždy zakrytou utěrkou.
Krok 1
Těsto na valašské frgály nechámNyní přichází klíčový okamžik. e kynout a po 15 minutách ho prohněteme, opět necháme kynout a opět po 15 minutách prohněteme, dáme kynout a do třetice všeho nejlepšího těstíčko znovu prohněteme a necháme ještě 15 minut kynout.
Krok 2
Po vykynutí rozdělíme těsto na 4 stejné části (rozdělené části necháme stále v míse kynout a odebíráme je postupně po sobě, jak tvoříme frgál).
Krok 3
Na pečící papír si dáme první vykynutý bochánek a vytváříme kolo pouze tím, že těsto roztahujeme prsty do velikosti cca 26 až 30 cm, půjde nám to lépe, když těsto i s pečícím papírem otáčíme kolem dokola a hranou ruky, vytvoříme vyšší okraje (aby nám náplň nevytekla), které následně pomažeme rozšlehaným vajíčkem.
Krok 4
Nyní je ten správný čas na náplň do frgálů, se kterou si můžeme pohrát podle vlastní fantazie. Na frgál se například hodí náplň tvarohová, maková, hrušková, třešňová.
Krok 5
Náplň posypeme bohatě žmolenkou a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C do zezlátnutí okrajů. Pokud pečeme v horkovzdušné troubě, je zapotřebí nastavit vždy teplotu o 20 °C nižší
Krok 6
Jakmile jsou okraje zezlátlé, valašský frgál je hotový a blížíme se do finále. Teď už stačí jen okraje potřít rozpuštěným máslem s rumem a celý frgál touto směsí pokropit.
- Sušené hrušky namočíme, povaříme a jemně pomeleme. Vývar z hrušek si necháme připravený stranou, později jej smícháme s pomletými hruškami.
- Nachystáme trochu jíšky z polohrubé mouky a oleje (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova).
- Připravenou jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3 : 1/3) – švestková povidla přidáváme hlavně kvůli tmavší barvě náplně.
- Pokud jsou švestková povidla příliš tuhá, ohřejeme je předtím v kastrůlku, aby se pak dobře s hruškovým základem spojily.
Hrušková náplň z čerstvých hrušek
Teď už tedy nezbývá než popřát příjemné chvíle při pečení valašských frgálů a dobrou chuť!
Recept na hrušková povidla na stránce JakTak.cz
Recept a návod na jablečná povidla od autorky eliska1544