Recepty Ládi Hrušky: Svíčková podle Ládi Hrušky? Nabízíme chutnější a levnější
Recept „apoštola levných jídel“ Ládi Hrušky na výbornou svíčkovou, kterou zvládne každý, vzbudil vlnu ohlasů. Přitom nápad nazvat jídlo z kuřecího masa svíčkovou byl tím nejméně „bolestným“ počinem. Jedna porce „svíčkové z kuřecího masa“ vyšla Láďu Hrušku na 49 korun. Zkusili jsme to jinak – a jedna porce vychází bratru na dvacku. Ovšem i s polévkou a houskovými knedlíky. To vše bez konzervantů – jen z čerstvých surovin.
Co je potřeba
- Chlazené kuřecí čtvrtky – 40 Kč/kg (běžná cena, ale chlazená drůbež je jen v určité dny)
- Smetana zakysaná 180 ml – 10 Kč/ks (natrefili jsme na „akci“, běžně bývá za 14,-Kč)
- Mouka polohrubá 1 kg 10 Kč/kg (akce trvající už druhý měsíc, jinak bývá za 15,-)
- Kořenová zelenina: mrkev 10 (mimo sezonu za 15,-), celer 20 (někdy je naopak levnější), petržel 30 (bývá i levnější).
- Vajíčka 2,50 kus, při nákupu celého plata 2,20 za kus (celoroční cena, ale zjara bývají i za dvě koruny).
- Zlatá Haná 250 gramů 15 korun (podzimní akce, jinak běžně 22 korun).
- Cibule 5 Kč/kg (podzimní cena)
- Obyčejné rohlíky „gumáky“ za korunu šedesát (běžná cena, ale někdy bývají levnější).
Motto: „Můžeš mě trochu houpat. Ale když houpeš moc, nedám si to líbit.“
V případě kuřecí svíčkové to houpání inspektor TV Nova a tn.cz Ladislav Hruška skutečně přehnal. Svědčí o tom mimo jiné i obsah diskusních příspěvků pod webovou prezentací receptu.
- Prvořadě irituje označení jídla „svíčková“ – čtenáři inspektorovi (mnohdy nevybíravě) připomínají, že svíčková je kus masa – váleček, nikoliv název omáčky. Viz Jak vybrat hovězí maso
- Druhou skupinu diskutujících tvoří zkušení praktici. I amatér zná chuť směsi Halali a výsledek v takové doporučené koncentraci si dokáže představit.
- Další často se opakující námitkou je, že použití komerční zeleninové směsi jídlo prodraží, nikoliv zlevní.
- Připomínáno je rovněž, že v rozpočtu chybí cena másla a knedlíků.
Hruškova svíčková: Konec mýtu
Po vzoru Jirotkova Saturnina jsme vytvořili pobočku Kanceláře pro uvádění románových příběhů na pravou míru. Předmětem zjišťování se stala i výborná svíčková Ládi Hrušky. K jakým závěrům jsme dospěli?
Bod pro Láďu: Ceny surovin
Co je někdy receptům Ládi Hrušky vyčítáno, je nízká nákupní cena surovin. Ale tento druh kritiky nemá opodstatnění – Láďa Hruška často využívá akčních cen, což ale dělá každý, kdo při nákupu počítá každou ušetřenou kačku. Mnohdy mu je také vytýkáno, že nakupuje v Praze, kde je víc příležitostí. Proto jsme se pro potraviny na zkušební vaření vydali do třítisícového městečka na střední Moravě s nižší koupěschopností obyvatel – 17procentní nezaměstnanost, 20 % obyvatel důchodového věku. Vybrali jsme si zdejší „akční čtvrtek“ a nakoupili všechno v jednom menším obchodu.
Místo konzervy za dvacku použijeme čerstvou zeleninu za deset korun.
Je to jasné, naše „svíčková“ bude levnější
Po nákupu byla provedena internetová „konfrontace“ cen. S přihlédnutím k různým „trvale nízkým“ či „akčním“ cenám v různých řetězcích nebo v jiných obchodech, lze objektivně říct, že za stejné peníze se dá nakupovat všude. (Samozřejmě ne pokaždé a ne vždy v takové sestavě. Ovšem chceme-li nakupovat podle akčních nabídek, musíme jídelníček plánovat podle nakoupených surovin, a ne naopak).
Oběd pro celou rodinu
Z nakoupených základních surovin jsme zvolili menu: kuřecí polévka s „mraky“, kuře na smetaně ala svíčková, houskový knedlík. Protože byla kuřecí stehna velká, úplně postačí dvě na kompletní oběd pro čtyři dospělé nebo dva dospělé a tři děti.
Dvě velká kuřecí stehna postačí na čtyři porce i na polévku.
Pracovní postup
- Kuřecí stehna vykostíme. Kůže a kosti zalijeme litrem vody a dáme vařit (možno i do tlakového hrnce).
- Očistíme čtyři mrkve, jednu velkou petržel a půl větší bulvy celeru. Nastrouháme na hrubém struhadle. Tři lžíce zeleninové směsi odložíme do misky.
- Oloupeme větší cibuli, drobně nakrájíme a dáme zpěnit na čtvrtinu kostky Zlaté Hané.
- Vložíme maso, ze všech stran opečeme, osolíme.
- Přisypeme strouhanou zeleninu a společně restujeme.
- Zalijeme půl litrem vody, přidáme dva bobkové listy, na dvě špičky nože mletý černý pepř, na dvě špičky nože mleté nové koření, dvě špetky sušeného tymiánu.
- Zmírníme plamen, přikryjeme poklicí a dusíme.
- Do velkého kastrolu dáme vařit vodu na knedlíky.
- Do mísy vysypeme půl kilogramu polohrubé mouky, rozmícháme v ní jeden kypřící prášek do pečiva, půl lžičky soli a dva drobně pokrájené rohlíky (lepší jsou tak dva tři dny staré, ale v nouzi lze i z čerstvých). Suroviny na knedlíky vyjdou na 14 korun.
- V deci a půl vody rozšleháme dvě vejce, vlijeme do moučné směsi a rukama vypracujeme tužší těsto. Kdyby bylo moc tuhé, během hnětení přidáme trochu vody.
- Rozdělíme na dvě části, vypracujeme dvě šišky o stejném průměru.
- Vařící se vodu osolíme lžicí soli, vložíme knedlíky a zvolna vaříme 15 minut, šišky otočíme a vaříme ještě deset minut.
- Jednu šišku vytáhneme, na zkoušku překrojíme. Kdyby byl prostředek syrový, dáme nazpět a vaříme ještě pět minut. Ale asi to nebude třeba. Knedlíků bude víc než dost, možná ještě zbydou.
- Scedíme uvařené kosti a kůže.
- Měkké maso vyjmeme ze zeleniny, vybereme bobkový list.
- Ručním mixerem rozmixujeme zeleninu. Směs bude dost hustá, proto na rozdíl od receptu Ládi Hrušky nebudeme omáčku zahušťovat moukou. Nejdřív do ní rozmícháme zakysanou smetanu a pak podle potřeby naředíme trochou vývaru z kostí. Ochutnáme, dosolíme. Použitá mrkev a zakysaná smetana zajistí „tak akorát“ sladkokyselou chuť, ale někdy je třeba přidat lžičku cukru. Kyselit není třeba. Omáčku nezahušťujeme, naopak trochu zředíme.
- Do vývaru přidáme odloženou nastrouhanou zeleninu. Doplníme vodu na potřebných 1,25 litru. Pět minut vaříme. Dvě vejce rozšleháme s deseti deky polohrubé mouky. Řídké těsto vlijeme do polévky. Utvoří se „závoj, mraky“. Polévku dochutíme solí, muškátovým květem (ořechem) a když máme, ta i zelenými natěmi (petržel, libeček, pažitka).
- Namočeným ostrým nožem, pilkou nebo nití nakrájíme knedlíky.
- Maso buď prohřejeme v omáčce nebo v mikrovlnce, podle toho, jak jsme zvyklí servírovat.
Resumé
Uvařili jsme čtyři skutečně bohatýrské porce kompletního oběda. Spotřebovali jsme suroviny za asi 78 korun. Oběd pro jednoho vychází (bez spotřeby energie) na necelou dvacku. Když práce probíhají v popsaném plynule navazujícím rytmu, je celý oběd i s polévkou a knedlíky hotov za hodinu a deset minut. Ano, trvalo to trochu déle. Ale uvařili jsme poctivé, nešizené čerstvé jídlo, jedinou „chemií“ byl kypřící prášek, sůl a cukr.
Kuře ala svíčková:
Halali nezatracujme
Kořeněná směs Halali se vyrábí už několik desítek let. Samotný produkt má velmi ostrou, koncentrovanou chuť – převládá ocet a sůl. Směs je vhodná pro nakládání tužšího masa: méně kvalitní hovězí maso, starší králík, zajíc-polňák, divočina (když neznáme jiný způsob moření masa). Jestli směs Halali skutečně používají v nějaké školní jídelně, jak inspektor Hruška uvádí, je to zajisté v mnohem nižší koncentraci. Sníst najednou v jedné porci obsah skleničky Halali, to by možná byla spravedlivá odplata každému, kdo podobný nápad doporučuje jiným.
Kuřecí polévka s vaječnými mraky – vývar z kuřecích kostí (odpad), odebrané zeleniny (v omáčce se to nepozná), zavářka přišla na 5,40 Kč.
Kuře na smetaně s knedlíkem, kuřecí polévka: Kalkulace |
||||||
Ingredience / Množství |
Použité množství gramů |
Cena nákupu v Kč |
||||
Použité množství ks |
Kč za 1 000g |
Kč za 1 g |
Kč za 1 balení, ks |
Kč za použité |
||
Mrkev |
270 |
x |
10 |
0,01 |
x |
2,7 |
Petržel |
130 |
x |
30 |
0,03 |
x |
3,9 |
Celer |
158 |
x |
20 |
0,02 |
x |
3,16 |
Cibule |
140 |
x |
5 |
0,01 |
x |
0,7 |
Kuřecí stehna |
800 |
x |
40 |
0,04 |
x |
32 |
Zlatá Haná |
65 |
x |
60 |
0,06 |
x |
3,9 |
Zakysaná smetana |
180 |
1 |
x |
x |
10 |
10 |
Mouka polohrubá |
600 |
x |
10 |
0,01 |
x |
6 |
Vajíčka |
x |
4 |
x |
x |
2,2 |
8,8 |
Rohlíky |
x |
2 |
x |
x |
1,6 |
3,2 |
Kypřící prášek do pečiva |
x |
1 |
x |
x |
1,5 |
1,5 |
Koření (celkem asi) |
1 |
|||||
Cukr, sůl |
0,5 |
|||||
∑ |
77,36 Kč |