Přejít k hlavnímu obsahu

Domácí ovesná kaše: Chutnější, zdravější a levnější než kaše instantní

Domácí ovesná kaše: Chutnější, zdravější a levnější než kaše instantní

Ovesná kaše má v racionálním jídelníčku pevnou pozici. Prospívá tělu i peněžence. A protože je připravena velmi rychle, je i ve středu zájmu všech, které nebaví trávit hodiny u sporáku, ale přesto chtějí konzumovat čerstvou stravu. Ovesná kaše nemusí být jen mazlavé našedlé cosi, chuti mdlé. Aniž bychom přidělali víc nádobí nebo ztratili víc času, můžeme připravit ovesnou kaši, která bude chutnat jadrně jako po oříškách a i její struktura bude lahodit patru. Oblíbí si ji děti i dospělí.

Připravovat dětem kaše není nic levného,“ objevilo se před časem v článku na serveru věnujícím se zdravému životnímu stylu. Mnohým maminkám, babičkám či tetám muselo při té větě zatrnout: „Kaše že jsou drahé? Vždyť levnější jsou snad už jen bramborové slupky!“ 

Z dalšího textu však vyplynulo, že je řeč o ovesných kaších instantních, které je už tak nějak „normální“ dávat dětem místo kaší čerstvých, domácích. Ano, instantní kaše jsou prima vynález. Ale jen jako pomoc v mimořádné situaci. Proč míchat dětem kaši z prášku v běžných domácích podmínkách?

  • Nejen, že jsou instantní kaše opravdu mnohonásobně dražší, než kaše z výchozích surovin,
  • také jejich složení někdy připomíná zápis z přednášky organické chemie.
  • Instantní kaše jsou velmi často „převoněné a přechucené“. Když na ně dítě navykneme, nechce pak jíst zdravější uvařené kaše s jejich přirozenými chutěmi.
  • A časová úspora? Jestliže příprava instantních kaší je deklarována na tři minuty, vaření čerstvé kaše potrvá minut deset. (Otázka: Co maminka udělá s těmi ušetřenými sedmi minutami?)

Domácí ovesná kaše: Zdravá, rychlá, levná

Naštěstí se nás tento problém netýká, protože my ovesnou kaše vaříme. A nejen dětem. Například ovesnou kaši si rádi dají i dospělí. Nemusí to být po britském způsobu jen na snídani (ráno nás opravdu čas tlačívá a vločky raději sníme zastudena v podobě müsli). Ovesná kaše může být jednoduché, rychlé hlavní jídlo (po vydatnější masové polévce) nebo večeře. Příprava domácí ovesné kaše je snadná. Mohou si ji připravovat i singl žijící nevařící muži. A konečně – ovesné vločky jsou tak levné a sytící, že by měly vždy být v almárce studentské kuchyně.

Suroviny na domácí ovesnou kaši

);">stévie…).

Recept na čerstvou ovesnou kaši

Pokud máme  k dispozici, zvolíme na vaření kaše z ovesných vloček nádobu s nepřilnavým povrchem. Ta téměř vyloučí jinak hrozící připálení.

Vločky nasypeme do suchého rendlíku (pánve), dáme na plotýnku a za stálého míchání trochu opražíme. Tento první krok je báječná „finta“. Vločky jemným opražením získají velice příjemnou vůni, lehce oříškovou příchuť. Při vaření do sebe budou nasakovat méně tekutiny (menší spotřeba mléka) a třebaže budou po uvaření měkké, nebudou rozplizlé, což je mnohdy důvod, proč někdo nemá ovesnou kaši rád.

Když vločky voní a mají zlatou barvu, vlijeme do nich hrnek mléka, přidáme pár zrnek soli a za stálého míchání vaříme. Když asi po dvou třech minutách kaše zhoustne, přilijeme druhý hrnek mléka. Vaříme ještě asi čtyři minuty. Pak vypneme plamen nebo odstavíme z teplé plotýnky a teprve mimo teplo vmícháme lžíci cukru, podle chuti trochu medu nebo jiné sladidlo. Proč dáváme cukr nakonec?

  1. Jednak je to druhá pojistka proti připálení (mléko, obilnina a cukr se připálí velice snadno a náprava není možná).
  2. Dalším důvodem je menší spotřeba sladidla.
  3. A třetí důvod je labužnický: moc dobře chutná, když je vazká složka kaše sladká a nerozvařené vločky méně sladké.

Ovesná kaše každému na míru

);">hrušky.

Dětem bude ovesná kaše chutnat s kopečkem borůvkového kompotu nebo s žahourem, dospělí si rádi na kaši dají zavařené brusinky. Všem generacím k ovesné kaši chutná kompot švestkový. V sezoně čerstvého ovoce kaši poklademe plátky jahod či malinami a pokapeme sladkou smetanou.

Ale to ještě není všechno…

Ovesnou kaši si mohou připravit i lidé, kterým sladká jídla nechutnají, a to po anglicku. Je to prosté, ani Jamie Oliver nedělá „basic porridge“ jinak.

Ovesné vločky (80 g) vaříme ve 300 ml vody s trochou soli asi šest až osm minut. Mícháme, aby se vločky nepřipálily. Když jsou vločky uvařené, ochutnáme a případně trochu přisolíme. Osmažíme cibulku, slaninu nebo kousek dobré uzeniny, sázené vejce (a nebo všechno) a položíme na ovesnou kaši. Zručnější dokážou vařit porridge i smažit najednou, a tak je jídlo hotovo do 10 minut. Je to moc dobré, stojí zato vyzkoušet. Porce na obrázku je ale ilustrační, zasytila by i dřevorubce.

O dalším využití ovesných vloček v článku Jak vařit ovesné vločky na stránkách JakTak.cz.

Tipy

O dalším využití ovesných vloček v článku Jak vařit ovesné vločky na stránkách JakTak.cz.

Autor: hobbys.cz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články